Strona 162 z 224 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 611 do 1 620 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Coś już napisał Awatar 2em
    Miasto
    Sosnowiec/Świętochłowice

Domyślnie

Ktoś coś słyszał o kursie w diecezji gliwikiej, katowickiej lub sosnowieckiej?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukas87 Zobacz posta
    żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu...
    Przy wyjściu nie ma takiego obowiązku.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rozumiem jak ktoś jest wierzący to hmm bierze udział w mszy ale jak nie jest to po co żegnać itp sprawy. Jesteśmy w pracy , nie przesadzajmy z tym chodzeniem tyłem , przyklękanie jak się przechodzi przez środek kościoła i nie wiadomo czym jeszcze. Wystarczy że będziemy klękać jak reszta i już. Korona z tego powodu nikomu nie spadnie a zamieszania też mniej.
    no comment...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Rozumiem jak ktoś jest wierzący to hmm bierze udział w mszy ale jak nie jest to po co żegnać itp sprawy.
    Wiesz, jakby to powiedziec... Inaczej jest w US, inaczej w PL.
    Czyste realia. Nie pisze jak byc powinno, ale jak jest w wielu przypadkach.
    Pozdrawiam!

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Rozumiem jak ktoś jest wierzący to hmm bierze udział w mszy ale jak nie jest to po co żegnać itp sprawy. Jesteśmy w pracy , nie przesadzajmy z tym chodzeniem tyłem , przyklękanie jak się przechodzi przez środek kościoła i nie wiadomo czym jeszcze. Wystarczy że będziemy klękać jak reszta i już. Korona z tego powodu nikomu nie spadnie a zamieszania też mniej.
    No cóż... Jeżeli przechodząc "przez środek kościoła" - a dokładniej przed tabernakulum ktoś nie przyklęka, a przed ołtarzem nie skłania głowy, to może zostać to odebrane jako swoista manifestacja innowierności lub niewiary - a co za tym idzie może spotkać się z krytyczną reakcją księdza. Widziałem kiedyś akcję, gdy kamerzysta "wierzący po kursie" spacerował sobie z kamerą po kościele podczas wystawienia monstrancji z Najświętszym Sakramentem - na reakcję ksziędza nie trzeba było długo czekać.
    Tak na marginesie: w Jerozolimie pod Ścianę Płaczu nie zostanie wpuszczony żaden mężczyzna bez nakrycia głowy i kwestie jego wyznania nikogo nie obchodzą. Chce podejść - zakłada kapelusz, czapkę lub "myckę". Nie założy - nie podejdzie. Proste? Do meczetu nikt nie wejdzie w butach - i nie chodzi tu o utrzymanie czystości. Proste?
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A w ogóle ktoś chodzi przed tabernakulum ? Bo tego to nawet ja sobie nie wyobrażam.

Manifestacja ? No i tu właśnie zaczyna sie ta przesada. Nie skłonie głowy , nie przyklęknę , to na pewno chce odnieść się z pogardą itp ;]
    no comment...

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja tam wczoraj śmigałem sobie nawet za ołtarzem bo kościółek był strasznie mały a robiłem ślub dwóch par. Podczas przysięgi nie byłoby inaczej miejsca na dotarcie na drugą stronę by uchwycić emocje jednej panny młodej. Na takie przejście dostałem pozwolenie od księdza lecz zastrzegł on żeby przechodzić twarzą do tabernakulum.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

A w ogóle ktoś chodzi przed tabernakulum ? Bo tego to nawet ja sobie nie wyobrażam.
    Przechodząc przez środek kościoła najczęściej właśnie przechodzisz przed tabernakulum.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Ja tam wczoraj śmigałem sobie nawet za ołtarzem bo kościółek był strasznie mały a robiłem ślub dwóch par. Podczas przysięgi nie byłoby inaczej miejsca na dotarcie na drugą stronę by uchwycić emocje jednej panny młodej. Na takie przejście dostałem pozwolenie od księdza lecz zastrzegł on żeby przechodzić twarzą do tabernakulum.
    I wszystko ok - wszystko zależy od układu kościoła.
    Ostatnio edytowane przez Don_Pedro_123 ; 19-09-2010 o 11:30 Powód: Automerged Doublepost
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A mi tydzień temu ksiądz oświadczył, że nie życzy sobie używania lampy błyskowej w kościele.
    I wszystko by było fajnie gdyby nie to, że kościół znajduje się w starej stodole. 2 małe okna są przy wejściu. Sufit czarny, belki czarne, ściany z ciemnej cegły. Za oświetlenie robi kilka żyrandoli z małymi żarówkami, każda o innej temperaturze barwowej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W drzwiach też przechodzę przez środek. Miałem na myśli przechodzenie bezpośrednio przed.

Dwie pary jednocześnie maiły ślub ?
    no comment...

Strona 162 z 224 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów