nowy zoom-naleśnik 20-50 - kolejna konstrukcja z możliwością zamknięcia?
nowy zoom-naleśnik 20-50 - kolejna konstrukcja z możliwością zamknięcia?
600D | X-M1
the silence is deafening
naleśniaczek 20/2,8 ładny ale chyba niezbyt potrzebny na tym etapie, systemowi NX lepiej by zrobiło coś szerokiego (a'la pentax 15/4) a nie stałka dublowana kątem widzenia przez dwa zoomy.
600D | X-M1
Jak dla mnie, NX100 to ewidentna próba konkurencji w designie w kierunku NEX'a.
Obcięcie lampy i wizjera, wyoblenie kształtu, to wyraźny ukłon w stronę kompaktowej klienteli, "cykającej i wkładającej do kieszonki" :-D
Design ładny, zbliżony do tradycyjnego, większa wysokość od nex'a to w moim odczuciu plus ergonomiczny dla "męskiej" dłoni.
Zapewne koncernowi taki zabieg będzie się opłacać, obawiam się jednak, że nex może tu jednak wygrywać mniej intuicyjnym ale jednak bogatszym softem (panoramki, hdry, gładszy obrazek na wyższych iso).
Przyzwyczajony do lustrzanek wolę jednak mojego nx10 z wizjerkiem![]()
C-F-K - forever
600D | X-M1
No to jest czad! ale i sposób na popularyzację NX, takie 3rd parties home tunning
NX100 - dla mnie to brutalna kopia (popieram, bo co dobre trzeba kopiować) "systemu składania szkieł" Olympusa.
To jest fajnie raczkujący system! Fajnie bo skupiają się na szklarni: prawie jasne 20 w naleśniku i 20-50 - bolączka każdego systemu 1.6/1.5X.
Za szkło tego pokroju (ef-s 20-50mm), nawet tak ciemne, tak Olkowo małe/rozkładane warto wejść w NX. Nie podejrzewam innych graczyaby tak walczyli o klienta. Odwalą co swoje (18-55, 18-200) i po temacie, reszta w legacy.
Niech jeszcze macro zrobią nie większe niż PL45 to będzie miód z jednym ale..., h-iso to gruntownej przebudowy (o filmach na chwilę zapomniałem)
the silence is deafening
600D | X-M1
nie podoba mi sie to...
ja czekam na 15/2 i 50/1,4.
Po co komu 85na cropie.....
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Może wkrótce zdam relacje z możliwości 20mm ale najbardziej czekam na makro![]()