Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 123

Wątek: Zeiss Planar 50mm 1.4L?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Interesuja mnie opinie urzytkownikow; jak sie sprawuje Zeiss 50 mm 1.4 ZE z aparatem C. 7D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie mam 7D ale mam 40D i mogę powiedzieć jak wygląda praca z 50mm 1.4 ZE.

Jakość wykonania:
    Mam elki i żadna z nich nie jest tak dobrze wykonana jak ten planar. Osłona przeciwsłoneczna jak i obiektyw są wykonane z metalu. Jakość czuć i widać już przy pierwszym kontakcie

Optyka:
    Ten obiektyw nie jest ostry na 1.4 (IMO), ale od 1.8 jest już b. dobrze a na 2.8 i dalej jest celująco.
    Ale nie samą ostrością żyje człowiek Kupiłem ten obiektyw bo podobał mi się obraz jaki daje. Kolor, mikrokontrast, bokeh, "to coś". Zeiss bije tu konkurencje i nawet na 40D plastyka obrazu powala.

Praca:
    Brak autofokusa - oczywiście byłem świadomy tego co biorę, więc w żaden sposób nie jest to dla mnie wada! Wręcz przeciwnie - jest jeszcze większa frajda z robienia zdjęć. Niemniej jednak jak ktoś nastawia się na szybkie fotografowanie to nie da rady...
    Pierścień ostrości działa pięknie i dokładnie, dosyć ciężko ale płynnie
    Ustawianie ostrości na 40D w wizjerze niestety nie należy do przyjemności. Jest za mały i za ciemny by ocenić czy się trafiło... Ale kilka dni ciepliwości i potwierdzenie ostrości z body bardzo pomaga. Pomaga także (i to bardzo) Live View i powiększenie.

Bardzo polecam ten obiektyw ze względu na rysunek, który daje. To trochę inny świat, żaden Canon, Nikon, Sigma, Tamron nie da takiego obrazka

Jeżeli macie pytania to z chęcią odpowiem

pozdrawiam
    40D| 17-40| 35ZE|100ZE
    ======================
    www.sekcyjny.deviantart.com

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Czy ktoś przykręcał to szkło na 50D, jak sprawdza się MF na tej matówce/tym wizjerze? Da się tym skutecznie pracować przy gorszym świetle?

50D/17-70, 50

Domyślnie

Kup sobie jakies inne jasne szklo przykrec i sprawdz, nikt za Ciebie nie bedzie wiedzial czy MF jest dobry wlasnie dla Ciebie

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    Kup sobie jakies inne jasne szklo przykrec i sprawdz, nikt za Ciebie nie bedzie wiedzial czy MF jest dobry wlasnie dla Ciebie
    No pewnie, to lepsze wyjście niż po prostu zapytać. Oglądam to szkło już jakiś czas, coraz bardziej przekonuję się do kupna, zastanawiam się czy manualne ostrzenie będzie się sprawdzać w trudniejszych warunkach, typu plener, słabe światło zastane, ciekawe ile (procentowo) zdjęć z sesji odrzucacie ze względu na nietrafienie ostrości - Vorph jak masz na 40D?

50D/17-70, 50

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak pisałem, przez wizjer ostrzy się ciężko, ale trochę doświadczenia i cierpliwości i nawet na 40D da się zrobić ostre zdjęcie

Pomaga live view i to bardzo - w zasadzie jeżeli mogę sobie pozwolić na statyw to tylko używam LV. Przez wizjer musimy polegać na potwierdzeniu ostrości, które działa dobrze ze wszystkimi punktami.

Ile procent odrzucam? Wbrew pozorom bardzo mało. Może z 5%. Ten obiektyw nie służy mi do focenia sportu czy ogólnie czegoś szybkiego gdzie autofokus jest niezbędny. Używam go bardziej do "spokojnych sesji" gdzie mogę sobie przystanąć, pokręcić pierścieniem, zastanowić się itd.
    Czasami jest to upierdliwe, bo człowiek chciałby wycelować i pstryknąć , ale na prawdę polubiłem to szkło.

Zastanawiałem się czy na przykład zmiana matówki na EF-S by pomogła? W związku z tym, że moja standardowa nadaje się do wymiany może wkrótce spróbuję.

pozdrawiam
    40D| 17-40| 35ZE|100ZE
    ======================

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No dobra, tylko jak to wygląda w bezpośrednim porównaniu z Canon (l i USM) i Sigmą, bo stwierdzenie, że "żaden nie da takiego obrazxka" jakoś mnie nie przekonuje, zwłaszcza po teście Zeissa 85 1.4.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z mojego doświadczenia powiem, że zeiss jako jedyny daje kolory, których nie muszę poprawiać w pp.

Nie zrobię bezpośredniego porównania bo takie rzeczy nie mają sensu. Testy testom nierównie, trzeba samemu szkło podpiąć, porobić zdjęcia, zgrać na kompa, wydrukować i dopiero wtedy można oceniać.
    Dla mnie różnica w oddaniu kontrastu i kolorów jest znaczna. W przypadku 50mm ZE najwięcej "robi" bokeh, który jest bardzo specyficzny (dla niektórych brzydki - a ja właśnie tego szukałem).

Nikt Ci nie powie, czy obiektywy z L są lepsze czy gorsze od Zeissów. Mam i takie i takie, i każdy używam z przyjemnością, ale do różnych celów, w różnych sytuacjach

50mm moim zdaniem jest dobrą alternatywą dla canona 50 1.4 i 50L, jeżeli ktoś nie potrzebuje autofokusa.

pozdrawiam
    40D| 17-40| 35ZE|100ZE
    ======================

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vorph Zobacz posta
    Nie zrobię bezpośredniego porównania bo takie rzeczy nie mają sensu.
    Właśnie bez sensu jest oceniać bez porównania.

Cytat Zamieszczone przez Vorph Zobacz posta
    Testy testom nierównie, trzeba samemu szkło podpiąć, porobić zdjęcia, zgrać na kompa, wydrukować i dopiero wtedy można oceniać.
    Idąc tym tropem można podobnie powiedzieć o 50 1.8, że jest super, ostry i daje ładne kolory.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Właśnie bez sensu jest oceniać bez porównania.
    ...
    Idąc tym tropem można podobnie powiedzieć o 50 1.8, że jest super, ostry i daje ładne kolory.
    Chyba lepiej nie podsumowywac tak ostro. Bo troche ciekawych informacji jak i rowniez swoich odczuc "Vorph" przekazuje. Testy z fotografowania tablic tymi obiektywami mozna znalesc na sieci bez wiekszego wysilku. Ja zadajac pytanie interesowalem sie opiniami ludzi, ktorzy tym sprzetem sie bawia.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów