ile za zdjęcia?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mr_Black
    Bywalec
    • 2005
    • 186

Zamieszczone przez tomba Zobacz wpis
    odnośnie tego pana z wawy co bierze 1300zł.
    Myślę, że za to co robi niech bierze te pieniądze, ale chciałbym wiedzieć, że płaci podatki, nawet jeżeli nie ma firmy, co raczej jest pewne, to od umowy o dzieło.
    Idąc dalej podsumujmy: 1300zł. minus prowizja dla portalu, album chiński, odbitki, podatek. Wyszło mi jakieś 650 zł. minus jeszcze jakieś dojazdy i drobne koszty.
    Podsumowując 2 dni robienia zdjęć za 600zł., a jeszcze obróbka. Nie wiem ile ten Pan siedzi nad zdjęciami bo wyglądają jak wyciągnięte z RAWa i to wszystko.
    Na szczęście klienci, którzy przychodzą do mnie, nie pytają dla czego płacą tyle, a u innego Mietka zapłaciliby 2 x mniej, po prostu widzą różnicę.
    Tak się składa, że poniekąd znam Pana Michała, nie jest bezpośrednio z wawy ale pomijając. Firmę miał, nie wiem jak jest teraz, posiada 5DI i 5DII, szkieł nie znam. Te 1300 to i tak dużo, w miesiącach zimowych dawał promocję za 600 zł ... Jego sprawa ile za to bierze, moim zdaniem to za mało, bo od okolicznych fotoziutków wyróżnia się. W okolicy to i tak sporo, może uznał że wawkę zwojuje niższą ceną. Co do obróbki, jak twierdzi RAW mu nie potrzebny bo umie robić w jpg (bynajmniej tak twierdził). Nie twierdze czy jestem lepszy czy nie, ale ludziska, wszystko w górę idzie, od nowego roku kochany VAT=wszystko inne też. Ja bym wolał zrobić 2 sesje za 2 tys niż 4 za 1tys. Oczywiście trzeba dać odpowiedni materiał za te 2 tys.

Komentarz

• MM-architekci
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2227

taa idzie vat w góre i mamy świetny argument że trzeba ceny co najmniej o 20% podnieść , ech zaczyna się ;]

600 zł omg ... faktycznie ktoś tu lubi na akord robić

mi wyszło za zdjęcie w tym roku średnio 8.3 zł i co to niby ma oznaczać ?
      no comment...

Komentarz

• polm
        Początki nałogu
        • 2008
        • 271

Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz wpis
        dzisiaj dostałem maila z zapytaniem o cenę, dziwny ten mail, mam wrażenie że to ktoś z CB..
        kto to ?

:-)
        Ode mnie. Sonduję rynek. Patrzę kto przetrwa kiedy wprowadzę dumping i natychmiastowe (prawie) szklane negatywy.
        Tak na poważnie, to dlaczego tak mało osób ma cenniki na stronach ?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz wpis
        przyszedł , pobawiłeś się w piaskownicy i już zabierasz zabawki ?
        No, no. :cool:
        Ostatnio edytowany przez polm; 21755. Powód: Automerged Doublepost
        Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• Mr_Black
          Bywalec
          • 2005
          • 186

Zamieszczone przez polm Zobacz wpis
          Tak na poważnie, to dlaczego tak mało osób ma cenniki na stronach ?
          :
          Żeby zachęcić do spotkania i porozmawiania, tak żeby klient nie zniechęcił się od razu ceną ...

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Zamieszczone przez Mr_Black Zobacz wpis
            Żeby zachęcić do spotkania i porozmawiania, tak żeby klient nie zniechęcił się od razu ceną ...
            Spotykasz się ze wszystkimi potencjalnymi klientami zanim poznają cenę? Straszna strata czasu.
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Mr_Black
              Bywalec
              • 2005
              • 186

taa idzie vat w góre i mamy świetny argument że trzeba ceny co najmniej o 20% podnieść , ech zaczyna się ;]
              Nie chodziło mi o podwyższanie cen z racji podwyżki vat, tylko nie zniżania dotychczasowych. Równie dobrze można podnieść z racji powodzi, bo np musiałeś samolotem na ślub dolecieć itd. Jak ktoś chce podnieść to podniesie.

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Ja podniosę bo syn mi się urodził.
                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Mr_Black
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 186

Zamieszczone przez pank Zobacz wpis
                  Spotykasz się ze wszystkimi potencjalnymi klientami zanim poznają cenę? Straszna strata czasu.
                  Nie, nie mam aż tylu klientów. Wiec dlaczego nie masz cennika u Siebie?

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Mi szkoda by było marnować czasu na bezsensowne spotkania. Nie mam cennika bo to zmusza klienta do kontaktu mailowego albo telefonu i to już jest jakaś interakcja. Poza tym informowanie całego świata o moich zarobkach jakoś mi nie leży.

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

Są plusy i minus posiadania cennika na stronie , chyba nie ma miejsce na takie rozmowy ;]
                      no comment...

Komentarz

• michal_sokolowski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Ja podniosę bo syn mi się urodził.
                        dobre.

- Dlaczego tak drogo ?

- Bo syn mnie się urodził.
                        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• pank
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1502

W dodatku ten sam co 3 lata temu, dziecko jest dziecko, podnieść zawsze można, nie?

Komentarz

• michal_sokolowski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1159

600 zł omg ... faktycznie ktoś tu lubi na akord robić
                            no proszę, a jednak...
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            W dodatku ten sam co 3 lata temu, dziecko jest dziecko, podnieść zawsze można, nie?
                            ja ma dwóch synów.... ile mam krzyczeć ? 4 , 6 a może 8 tys ?

Rok szkolny leci, zeszyty trzeba dokupić.....
                            Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mc_iek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 790

Coś m ki się widzi, że niedługo trzeba będzie jakimś ministerialnym zarządzeniem postanowić, że fotografią ślubną mogą zajmować się tylko samotni kawalerowie o ustabilizowanym statusie materialnym...
                              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• michal_sokolowski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1159

Zamieszczone przez mc_iek Zobacz wpis
                                Coś m ki się widzi, że niedługo trzeba będzie jakimś ministerialnym zarządzeniem postanowić, że fotografią ślubną mogą zajmować się tylko samotni kawalerowie o ustabilizowanym statusie materialnym...
                                o nie nie nie, mamy w Polsce demokrację przecież

;-)

Komentarz

Pracuję...
                                X