Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: # 78 Jeszcze raz o wyświetlaniu kolorów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Dobrze, że takie coś sie pojawiło.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tu jest jeszcze gorzej. Jedynie Safari używa CMS. Niby FireFox też ale ten w wersji od 3.0.19 w górę nie obsługuje profili icc v4. Ale nawet używając tych przeglądarek możemy widzieć złe barwy!
    Podejrzewam, że pisząc o złych barwach masz na myśli to co później opisałeś (brak otagowania itd.). Oprócz tego należy zauważyć, że FF nawet na poprawnie przygotowanych zdjęciach ma ciut inaczej ustawiony poziom czerni. Podobno tak lepiej w Internecie. Ja tego nie kupuje, ale wpływu na to nie ma.

IE nie obsługuje CMS. Oglądasz cudze zdjęcia na swoim monitorze w IE? Pod Vistą, Win7, OS-X z automatu wyświetlanemu zdjęciu przypisany zostaje profil Monitora Twojego komputera wysyłając do monitora wartości RGB bez żadnej korekty. Zgroza. Nie wiem (nie mam jak sprawdzić) co wyprawia XP ale zapewne tak samo.
    W XP jest tak jak w innych systemach z rodziny Windows.

2. Zapisywać zdjecia z tagiem profilu. W Save for WEB w PS należy zaznaczyc "Embed profile". Tu dajemy szansę tym co używają CMSa, że zobaczą nasze zdjęcie tak jak my.
    Warto przed uzyciem opcji Save For Web, skorzystać z Convert to Profile. SFW czasami działa nie do końca tak jakby się człowiek spodziewał. Było to raportowane przez kilka osób na forum w temacie np. o Photoshop CS5.

3. Oglądać zdjęcia z netu w Safari lub FireFox. W FF tylko pod warunkiem, że nasz monitor nie używa icc v4 (EIZO) albo używamy FF w wersji 3.0.19 lub starszej.
    Z tym EIZO to się nie zgodzę. Ja posiadam EIZO i mam icc v2. Kwestia użytego kalibratora, a raczej oprogramowania.

4. Użytkownicy Maców powinni skalibrować monitory na gamma 2.2
    To chyba tyczy się każdego popularnego systemu, Mac, Windowsy czy Linux.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ....
    Z tym EIZO to się nie zgodzę. Ja posiadam EIZO i mam icc v2. Kwestia użytego kalibratora, a raczej oprogramowania.....

Screenshot: EizoColorEdgeCG241W - nie ma co się nie zgadzać. Tak po prostu jest. Ani kalibrator ani oprogramowanie nie mają tu nic do rzeczy. Zresztą wyboru kalibratora i oprogramowania praktycznie nie ma. System jako taki nie jest "color ready"

http://www.color.org/version4html.xalter

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów