Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

  1. #1
    Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Łódź
    Wiek
    42
    Posty
    2 015

    Lightbulb #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

    Witam wszystkich Forumowiczów

    Tak się niestety złożyło że mój 300D po 2 latach pracy na wykopaliskach postanowił zmniejszyć sobie precyzję autofocusa. Zbiegło się to akurat w czasie z zakupem nowych szkieł dzięki czemu dywersja została szybko odkryta. Wzrosła bowiem wyraźnie ilość wykonywanych fotografii, które odbiegały jakościowo od moich wyobrażeń. Ponieważ nie jestem jakimś zapalonym testerem zlekceważyłem całą sprawę i radośnie fotografowałem dalej.

    W pewnym momencie jednak kiedy kolejne makro wyszło nieostre straciłem cierpliwość i po raz pierwszy w życiu wydrukowałem fokus charta (http://www.focustestchart.com/chart.html ).

    Przeprowadziłem pierwsze testy które od razu ujawniły źródło problemów. Canon mój nabawił się (przypuszczalnie od tej niezliczonej ilości uderzeń, zimna, gorąca, wody itp.) sporego front focusa.

    Wyglądało to mniej wiecej tak

    Sigma 50/2.8 macro na f2.8


    Canon 50/1.8 na f2.8


    W Canonie blad jeszcze do przyjecia w Sigmie zdecydowanie juz nie.

    Objaw był jednak nie do końca typowy bowiem na matówce obraz był ostry (o ile można ocenić ostrość na małej i ciemnej matówce 300D bez klina czy rastra). Dopiero na zdjęciu było widać że coś jest nie tak. Początkowo zwalałem winę na zbyt długie czasy, trzęsące się ręce itd. Po wykonaniu serii testów ze statywu werdykt okazał się jednoznaczny.

    Doszedłem do wniosku że skoro kiedys bylo calkiem dobrze i nagle cos jest nie tak wystarczy ustawienie luster za pomocą śruby do ich kalibracji.

    Sprawa z początku wydała się całkiem prosta jednak przy bliższym rozpoznaniu zmieniłem nieco zdanie. Otwór znajduje się bowiem w trudno dostępnym miejscu w pobliżu migawki.

    Można wybrać dwie drogi postępowania … uruchomić opcję sensor clean dzięki czemu migawka się schowa i pracę wykonuje się na odsłoniętym sercu, bądź też przy zamkniętej migawce (co jest nie mniej stresujące bo jest materiałowa i delikatna jak cholera). Po wyborze miedzy jednym a drugim złem trzeba przygotować odpowiednie narzędzie.

    Ja znalazłem kluczyk trzpieniowy w kształcie litery L o pięciokątnym przekroju. Pomiar suwmiarką (no niestety bez niej nie ma się co brać do roboty) wykazał grubość około 1,5 mm. Wartość ta jest dużo za duża gdyż docelowo potrzebne jest nam narzędzie o grubości 1 mm. Zeszlifowałem więc końcówkę klucza w kwadrat o boku około 1 mm. W rezultacie wyszło nieco mniej bo gdy był dokładnie 1 mm nie chciał wejść. Trzeba do tego podejść indywidualnie gdyż domowymi metodami występują różne drobne błędy pomiaru.



    Następnie żeby ułatwić sobie pracę podkleiłem system luster tak żeby nie przeszkadzał przezroczystą taśmą klejącą. Kółkiem oznaczone zostało miejsce w które trzeba wsadzić kluczyk.


    Praca kluczykiem jest już całkiem prosta. Przekręcając go w kierunku dołu body punkt ostrzenia AF przesuwa się do BF (od aparatu w nieskończoność) odwrotnie natomiast w kierunku FF (czyli do aparatu).

    Znalazłem w tym wątku http://canon-board.info/showthread.p...t=mimo%B6r%F3d
    wyliczenie jakoby 1 stopień dawał przesunięcie o 0,5 cm błędu AF. Kocis dysponował jednak twardymi precyzyjnie wykonanymi narzędziami. Moje natomiast sporo odbiegały od ideału wyginając się paskudnie co utrudniało cały proces kalibracji.

    W rezultacie jednak po 4 operacjach udało mi się ustawić AF tak że Canon 50/1.8 na 1.8 celuje dokładnie w punkt. Idealnie też trafia Sigma 70-300 Apo macro II i co najważniejsze Sigma 50/2.8 macro, która myliła się najgorzej. Ta ostatnia niestety posiada bardzo kiepski AF który pudłuje notorycznie szczególnie na duże odległości badz w słabym świetle.
    Dodam że podobne regulacje możliwe są także z innymi modelami Canona.

    Na potwierdzenie Sigma 50/2.8 macro na f.2.8


    Canon 50/1.8 na f1.8 (trafia co do milimetra przy f1.8 - jak dla mnie rewelacja)


    Co ciekawe nawet Sigma 70-300 Apo macro II zaczela trafiac w punkt



    Pozdrawiam i zycze udanych kalibracji

    P.S. Cienie na zdjęciach to efekt konstrukcji balkonu Tablice ustwiałem tak żeby nie miały one w żaden sposób wpływu na prace AF. Nie sądziłem że napiszę ten tekst inaczej bardziej bym się przyłożył do strony wizualnej
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

    Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    3 267

    Domyślnie

    A jak działają pozostałe punkty AF? Czy one nie odjechały teraz gdzieś straszliwie?

    PS: Wiem, że 99,9% zdjęć robi się centralnym, pytam z ciekawości.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

  3. #3
    Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Łódź
    Wiek
    42
    Posty
    2 015

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A jak działają pozostałe punkty AF? Czy one nie odjechały teraz gdzieś straszliwie?

    PS: Wiem, że 99,9% zdjęć robi się centralnym, pytam z ciekawości.
    Nie robilem jakis specjalnych testow na te okoliczosc ale raz czy dwa focilem na innym niz centralny i bylo ok - oczywiscie ok jak na boczne ktore w 300D sa mocno srednie.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

    Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Dołączył
    Jan 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    44
    Posty
    4 196

    Domyślnie

    Robiłem to samo na 350D - technika i efekty identyczne.. (nawet kluczyk mam identyczny ;-) )
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

  5. #5

    Domyślnie

    też popełniłem taką regulacje, i mogę podpowiedzieć jak wykonać pewne ułatwienie, otóż z kartonu wycinamy papierek o szerokosci równej otworowi za bagnetem ... potem wsuwamy go pod otworek do regulacji polozenia luster i ukladamy tak żeby zasłaniał migawkę, proste ale karton jest na tyle sztywny, że eliminuje stres związany z obawą o stan migawki po operacji.

  6. #6
    Bywalec Awatar goobie
    Dołączył
    Aug 2006
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    102

    Domyślnie

    czy to musi być kwadrat???
    mały imbus nie podejdzie??
    Pozdrawiam! Adam

    kilka fotek...

  7. #7
    Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Łódź
    Wiek
    42
    Posty
    2 015

    Domyślnie

    Jesli masz imbusa o przekroju około 0,95-0,98 mm pewnie daloby rade.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

    Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

  8. #8
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2006
    Posty
    45

    Domyślnie

    czesc,

    ja sie pobawilem w domowe ustawianie i nic z tego :-(

    mam wprawdzie aparat innej marki ale tez ma takie miejsce do krecenia wiec krecilem.
    moj obiektyw ma taka przypadlosc ze na ogniskowej 28mm przy f 2,8 ostrosc jest za punktem ustawionym a przy ogniskowej 70 mm przy f 2,8 ostrosc jest przed punktem ustawionym. w moim aparacie przesuniecie "wajchy" w gore lub dol o wlasnie i tu problem o jaka kolwiek odleglosc w ktora kolwiek strone nie wiele zmienia :-(. moge zrobic z 10 obrotow i efekt jest taki sam jakbym zrobil obrot ciut ciut. ani razu nie udalo sie tak przesunac punktu ostrosci aby byl w centrum mierzenia, metada prob (z tysiaca chyba) doszedlem do tego ze moge sie tylko zblizyc do prawidlowego lapania ostrosci a a potem juz znow ucieka w dal. wydaje mi sie ze zamaist poprawic to tylko pogorszylem sprawe bo teraz czesto af sie gubi a ja nie umiem trafic w fabryczne ustawiwnia :-(. dodam jeszcze ze u mnie i w wizjerze i potem na zrobionym zdjeciu jest przesuniecie ostrosci.
    ma ktos pomysl co mozna zrobic aby to naprawic?

  9. #9
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jun 2006
    Posty
    32

    Domyślnie

    Rozumiem, że tym sposobem mozna wyregulować AF w pionie, a jak z poziomym ?

  10. #10
    Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Łódź
    Wiek
    42
    Posty
    2 015

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    czesc,

    ja sie pobawilem w domowe ustawianie i nic z tego :-(

    mam wprawdzie aparat innej marki ale tez ma takie miejsce do krecenia wiec krecilem.
    moj obiektyw ma taka przypadlosc ze na ogniskowej 28mm przy f 2,8 ostrosc jest za punktem ustawionym a przy ogniskowej 70 mm przy f 2,8 ostrosc jest przed punktem ustawionym. w moim aparacie przesuniecie "wajchy" w gore lub dol o wlasnie i tu problem o jaka kolwiek odleglosc w ktora kolwiek strone nie wiele zmienia :-(. moge zrobic z 10 obrotow i efekt jest taki sam jakbym zrobil obrot ciut ciut. ani razu nie udalo sie tak przesunac punktu ostrosci aby byl w centrum mierzenia, metada prob (z tysiaca chyba) doszedlem do tego ze moge sie tylko zblizyc do prawidlowego lapania ostrosci a a potem juz znow ucieka w dal. wydaje mi sie ze zamaist poprawic to tylko pogorszylem sprawe bo teraz czesto af sie gubi a ja nie umiem trafic w fabryczne ustawiwnia :-(. dodam jeszcze ze u mnie i w wizjerze i potem na zrobionym zdjeciu jest przesuniecie ostrosci.
    ma ktos pomysl co mozna zrobic aby to naprawic?
    No tak ale nie wiem czy przypadkiem nie mowimy o dwoch roznych sytuacjach (a moze i o trzech nawet). Po pierwsze aparaty "innej marki" moga sie zachowywac inaczej (ja pisalem o 300/350D). Ponadto czesc bledow AF nie da sie wyregulowac ta sruba. Ja wyraznie pisalem ze AF dzialal mi ok ale rozne warunki atmosferyczne, wstrzasy ... ogolnie praca w trudnym srodowisku spowodowaly przesuniecie ukladu luster, ktore ja skorygowalem. Duza czesc bledow AF wywolana jest nieprawidlowym dzialaniem body badz obiektywu i wymaga wizyty w serwisie i kalibracji za pomoca oprogramowania.

    Cytat Zamieszczone przez Yacek Zobacz posta
    Rozumiem, że tym sposobem mozna wyregulować AF w pionie, a jak z poziomym ?
    Przykro mi ale nie rozumiem pytania. Regulacja ta polega na ustawieniu luster do pozycji w ktorej poprawnie ustawiany jest punkt ostrosci.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

    Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •