Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: wyprany kolor zdjec

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    A jak by wyglądała na tej płaszczyźnie maszyna fotolabu?
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=102

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Czyli jeśli nastawiamy się na druk w labie lepiej sobie uprościć i robić zdjęcia od razu w sRGB. Bo jeśli mamy AdobeRGB to trzeba konwertować do sRGB i w efekcie kolor za każdym razem będzie inny niż podczas obróbki na etapie raw. Dobrze piszę?
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czyli jeśli nastawiamy się na druk w labie lepiej sobie uprościć i robić zdjęcia od razu w sRGB. Bo jeśli mamy AdobeRGB to trzeba konwertować do sRGB i w efekcie kolor za każdym razem będzie inny niż podczas obróbki na etapie raw. Dobrze piszę?
    Źle piszesz.

1. Robisz w RAW
    2. Wołasz do ProPhoto - największej możliwej przestrzeni
    3. Obrabiasz w PS
    4. Konwertujesz do przestrzeni docelowej
    5. Ewentualnie dokonujesz minimalnych korekt koloru

Zupełnie nie rozumiem dlaczego "...kolor za każdym razem będzie inny niż podczas obróbki.... Jeśli panujesz nad "gospodarką kolorami" to nie ma problemu.

Każda obróbka jest w jakimś stopniu niszcząca. Wołając do dużej przestrzeni i konwertując na końcu obróbki do profilu labu minimalizujesz straty. A co będzie jak będziesz chciał zdjęcie wydrukować na A3+ albo A2 albo 2 x 3 metry? Będziesz powtarzał całą obróbkę od nowa? Gamuty papierów - a takie formaty to już tylko można drukować - są o wiele większe od fotolabu.

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

1.Ale, jeśli dajmy na to obrabiam zdjęcie w LR w większej przestrzeni to dojdę do jakiegoś tam efektu, który mnie zadowala. Jeśli teraz to wszystko wyeksportuję do JPG dla labu to ten JPG będzie się trochę różnił od tego co widziałem w LR?

2. Jeśli chodzi o drukowanie w drukarni to zgadzam się, że dobry jest zapas bo i możliwości większe, ale na razie dominują chyba klasyczne laby.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1.Ale, jeśli dajmy na to obrabiam zdjęcie w LR w większej przestrzeni to dojdę do jakiegoś tam efektu, który mnie zadowala. Jeśli teraz to wszystko wyeksportuję do JPG dla labu to ten JPG będzie się trochę różnił od tego co widziałem w LR?

2. Jeśli chodzi o drukowanie w drukarni to zgadzam się, że dobry jest zapas bo i możliwości większe, ale na razie dominują chyba klasyczne laby.
    Nie mam siły. KONWERSJA. Z przestrzeni roboczej (ProPhoto) do docelowej (sRGB albo, lepiej, profil labu) PRZED zapisem jpega. "Wyexportowanie" z ProPhoto czy AdobeRGB do jpega może przynieść ciekawe efekty.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeżeli nie zmienisz przestrzeni i używasz aplikacji z CMS to nic nie ma prawa się zmienić. Jeżeli zmienisz na węższą przestrzeń to zmiany (małe) będziesz widział już przy konwersji. jpg to jpg, może być w dowolnej przestrzeni.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dzisiaj nawet niedrogie monitory i ekrany co lepszych laptoków mają łogromniaste gamuty
    Bez przesady, w mainstreamie konsumenckim ( niedrogie monitory ) przepaly w detalach czy straty w cieniach sa na porzadku dziennym, nie mowiac o przesunietej gammie, czy temperaturze wyswietlanego obrazu itp.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie mam siły. KONWERSJA. Z przestrzeni roboczej (ProPhoto) do docelowej (sRGB albo, lepiej, profil labu) PRZED zapisem jpega. "Wyexportowanie" z ProPhoto czy AdobeRGB do jpega może przynieść ciekawe efekty.
    Ty zawsze masz siłę
    Znowu się uczepię - jak już wyeksportuję z adobeRGB to wtedy i tak muszę zrobić korektę pomijając fakt czy ten eksport przynosi ciekawe czy nie ciekawe efekty. Jeśli mamy zdjęcia krajobrazów to nie jest problem, gorzej przy portretach, bo właśnie np. kolor skóry jest tym najbardziej rozpoznawalnym na zdjęciach.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przyjmij do wiadomości istnienie słowa i czynności - KONWERSJA

http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=35

i przeczytaj post:
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=36

Janusz,

Zablokowany

Domyślnie

A co robi DPP gdy z RAW-a po nacisnieciu 'batch' powstaje jpg, konwertuje czy eksportuje. I co to sa 'ciekawe efekty' bo nie lapie, choc po Polsku chyba to jest.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów