Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gimli Zobacz posta
    Dokładnie tak jak napisałeś. W aparacie można zapisać do 20 ustawień dla obiektywów.
    Czy jeśli już wprowadzę w aparacie ustawienia do powiedzmy 3 szkieł to przy zmianie obiektywu aparat sam rozpoznaje jakie szkło zostało podpięte i automatycznie zastosuje korekcje autofokusa czy muszę pamiętać o tym aby wejść w opcje i ręcznie wybrać wcześniej zapisane ustawienie dla szkła?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Czy jeśli już wprowadzę w aparacie ustawienia do powiedzmy 3 szkieł to przy zmianie obiektywu aparat sam rozpoznaje jakie szkło zostało podpięte i automatycznie zastosuje korekcje autofokusa czy muszę pamiętać o tym aby wejść w opcje i ręcznie wybrać wcześniej zapisane ustawienie dla szkła?
    Tak. Aparat rozpoznaje podpięte obiektywy. Przynajmniej te systemowe. Innych od dawna nie mam
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Tak. Aparat rozpoznaje podpięte obiektywy. Przynajmniej te systemowe. Innych od dawna nie mam
    Nie-systemowe rowniez rozpoznaje.
    50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Miasto
    UK

Domyślnie

Wracając jeszcze raz do szumów. Wydaje mi się, że ciągle mam z tym problem. Poniżej zamieszczam zdjęcie zrobione dzisiaj. Canon 500D, C50mm 1.4, f1.4, 1/60sek, ISO 320, +1/3EV, źródło światła z tyłu. Kombinowałem w photoshopie i tylko tyle udało mi się wyciągnąć ale wydaje mi się że na warunki w jakich było robione i na jasność szkła powinno być lepiej. Czy aby było ostrzej musiałbym domknąć przysłonę do powiedzmy 2,8 albo doświetlić lampą? Jak to widzicie? Wszelkie uwagi mile widziane.

Domyślnie

jak na moje oko, to przede wszystkim ostrość poszła na rączkę zamiast na twarz, no i widziałbym to jednak bardziej kontrastowo
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poza tym ten szum - iso 320 w 500D tak szumi? czy może wyciągałeś ekspozycję w PS? spróbuj ściągnąć wersję testową lightrooma 3 ze strony adobe i sprawdź odszumianie - naprawdę działa rewelacyjnie
    Ostatnio edytowane przez glasseye ; 31-08-2010 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    poza tym ten szum - iso 320 w 500D tak szumi? czy może wyciągałeś ekspozycję w PS? spróbuj ściągnąć wersję testową lightrooma 3 ze strony adobe i sprawdź odszumianie - naprawdę działa rewelacyjnie
    Miałem już zainstalowany Lightroom 2 a potem testowałem 3 ale jakoś nie przypadł mi do gustu i chyba wole PS. Ale skoro piszesz, że łatwiej kontrolować szumy to chyba spróbuję jeszcze raz.

Nie wiem czy ten szum na ISO 320 to wina puszki czy moich umiejętności obchodzenia się z nią i ze światłem?

W sumie to zdjęcie to chyba nie najlepszy przykład. Tak jak piszesz trzeba zacząć od tego, że jest nie ostre i słabe światło do tego w ustawieniach podniosłem ekspozycję +1/3. W PS podkręciłem jasność i kontrast plus poruszałem jeszcze innymi suwaczkami. Jestem początkujący i wciąż eksperymentuję. Dla porównania niżej oryginalny obraz z aparatu jpg zmniejszyłem jedynie wielkość.

A tu inne zdjęcie zrobione kilka miesięcy temu jeszcze z 50mm 1.8 podpiętym do 500D. f1.8, 1/60sek, ISO 500. Chyba lepsze światło i szumy raczej mniej zauważalne. Generalnie z tego zdjęcia jestem dosyć zadowolony.

Domyślnie

Tak na szybko:

Mistrzostwo świata to może nie jest, ale wybacz, właśnie z koncertu Acid Drinkers wróciłem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    generalnie, polecam robić w RAW. Naprawdę o niebo więcej można wyciągnąć w obróbce
    Ostatnio edytowane przez glasseye ; 01-09-2010 o 01:02 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

zdecydowanie widzę przewagę 50d na 40d, posiadam obydwa. 50d ma lepszą matrycę.
    5d, 50d, stałki, zoomy
    Fotograf Bydgoszcz
    Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Domyślnie

Walczę od roku z 50D i to świetny aparat.

Na pewno warto go kupić zamiast 40D chociażby ze względu na świetny wyświetlacz - 920 tyś na prawdę pomaga przy wstępnym przeglądaniu i selekcji zdjęć.

Ma Live View ale nie używam bo nie po to kupiłem lustrzankę, żeby jak amator przez LCD robić.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bushi Zobacz posta
    Ma Live View ale nie używam bo nie po to kupiłem lustrzankę, żeby jak amator przez LCD robić.
    Nie wiedziałem, że nieużywanie LV robi z fotografa profesjonalistę. Jakimś kompaktowym kompleksem z Twojej wypowiedzi zalatuje. Kiedyś był tzw. kompleks Malucha a określało się tym styl jazdy osób które przesiadły się z Fiata 126p na lepszy samochód a objawiało się to tym, że po mieście gnali 100km/h, ruszali z piskiem opon, hamowali też z piskiem no i nieodłączny "zimny łokieć"

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów