Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Domyślnie

przeczytałeś mojego posta wyżej?

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    jeszcze takie moje wtrącenie :P idź do sklepu pomacaj gripa.
    Gripa (oryginalnego) mialem podpietego do 350D i 400D, jednak tak jak pisze Bolek02 nie o to mi obecnie chodzi. Trzymalem w ręce body serii xxD i wolę jego ergonomię niż serii xxxD z gripem.

Seria xxD to jednak wyższa półka i w sumie na pewno się przesiądę. Rozważam tylko czy warto dopłacać do 50D czy 40D w zupełności mi wystarczy.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jasne jasne, rozumiem. w takim razie nie ma pytania a co do zamienników to i tak gripa nie kupiłbym oryginalnego

Domyślnie

co do szumów to szumy są po to, zeby odszumiać
    RAW prosto z puszki

i próbka z 40D zmniejszona do rozmiaru akceptowalnego na forum:
    f=1.8 t=1/50s ISO=3200

morał: albo mamy plecak jasnych stałek + niskoszumne 5D, albo nalezy pogodzić się z myślą ze zdjęć powyżej iso 1250 nie drukuje się i nie pokazuje w pełnym rozmiarze.

PS. Do AUTOISO bym się nie przyznawał to mi zalatuje kompaktem.
    Power Users use full manual.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i tak właśnie umieściłem PIERWSZE zdjęcie na CB
    już nie będę mógł robić za fotografa gawędziarza co się tylko wymądrza

tylko nie bić, ze nogi ucięte ! Panna taplała się w rzeczce sekundę wcześniej - nie było czasu, żeby kombinować..
    Ostatnio edytowane przez Cluer ; 30-08-2010 o 17:24 Powód: Automerged Doublepost
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    cholera, chociaż wcale teraz nie jestem pewien, czy 40D też przypadkiem nie ma wszystkich krzyżowych...
    40D i 50D mają taki sam moduł AF - wszystkie krzyżowe.

Poprzednik czyli 30D miał tylko centralny krzyżowy - nie wprowadzaj zamętu.
    Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    (

tylko nie bić, ze nogi ucięte !
    nieostre
    Ostatnio edytowane przez punky ; 30-08-2010 o 18:36 Powód: Automerged Doublepost
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Punky, napisałem, że nie jestem pewien, tak?
    Za to NIE NAPISAŁEM tego, co mi imputowałeś w swoim ostatnim poście. Nie wprowadzaj zamętu
    A zdjęcie poruszone

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    jasne jasne, rozumiem. w takim razie nie ma pytania a co do zamienników to i tak gripa nie kupiłbym oryginalnego
    Nie kompromituj się już człowieku - innym radzisz a sam piszesz bzdury. Męcz się z zamiennikiem tylko nie opowiadaj potem, że nie działa
    Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Gripa (oryginalnego) mialem podpietego do 350D i 400D, jednak tak jak pisze Bolek02 nie o to mi obecnie chodzi. Trzymalem w ręce body serii xxD i wolę jego ergonomię niż serii xxxD z gripem.

Seria xxD to jednak wyższa półka i w sumie na pewno się przesiądę. Rozważam tylko czy warto dopłacać do 50D czy 40D w zupełności mi wystarczy.
    Ja uważam, że warto dorzucić te parę złotych na zakup 50D, bo IMHO jest i nowszy i trochę lepiej wyposażony. Szumami bym się tak bardzo nie przejmował, bo pozbędziesz sie ich w obróbce, a używalne ISO i tak bedzie lepsze w 50D.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 30-08-2010 o 19:58 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta

Ja uważam, że warto dorzucić te parę złotych na zakup 50D, bo IMHO jest i nowszy i trochę lepiej wyposażony. Szumami bym się tak bardzo nie przejmował, bo pozbędziesz sie ich w obróbce, a używalne ISO i tak bedzie lepsze w 50D.
    Na początku byłem nastawiony raczej na 40D ale czytając coraz więcej zaczynam się skłaniać jednak w stronę 50D. W photoshopie jestem początkujący. Możesz polecić jakiś dobry tutorial do odszumiania? I jeszcze czy duża różnica jest w szumach pomiędzy plikiem zapisanym w RAW a jpg? Tak jak pisałem często robię zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym na iso 1600. Póki co to jednak raczej w photoshopie koryguje jpg'i z RAWami kilka razy tylko eksperymentowałem.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Bolku drogi, innym polecam bo naciąłem się na zamienniku, i chce im tego zaoszczędzić. Mam za swoje, ale ja sam (me myself osobiście) nie kupiłbym oryginału bo grip nie jest dla mnie koniecznością, tylko fajnym gadżetem, a 5 stów za kawał plastiku jakoś mi się nie widzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Na początku byłem nastawiony raczej na 40D ale czytając coraz więcej zaczynam się skłaniać jednak w stronę 50D. W photoshopie jestem początkujący. Możesz polecić jakiś dobry tutorial do odszumiania? I jeszcze czy duża różnica jest w szumach pomiędzy plikiem zapisanym w RAW a jpg? Tak jak pisałem często robię zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym na iso 1600. Póki co to jednak raczej w photoshopie koryguje jpg'i z RAWami kilka razy tylko eksperymentowałem.
    RAW szumi bardziej, bo nie implementuje żadnych ustawień aparatu, takich jak redukcja szumów, wyostrzenie, nasycenie, kontrast itd. Bardzo dobry algorytm do odszumiania ma Lightroom 3. W zasadzie wystarczy przesunąć dwa suwaki żeby ładnie odszumić fotkę. IMO foty z 50D na iso 1600 jeżeli w ogóle, to wymagają naprawdę minimalnego odszumiania

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów