przeczytałeś mojego posta wyżej?
przeczytałeś mojego posta wyżej?
Gripa (oryginalnego) mialem podpietego do 350D i 400D, jednak tak jak pisze Bolek02 nie o to mi obecnie chodzi. Trzymalem w ręce body serii xxD i wolę jego ergonomię niż serii xxxD z gripem.
Seria xxD to jednak wyższa półka i w sumie na pewno się przesiądę. Rozważam tylko czy warto dopłacać do 50D czy 40D w zupełności mi wystarczy.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
jasne jasne, rozumiem. w takim razie nie ma pytaniaa co do zamienników to i tak gripa nie kupiłbym oryginalnego
![]()
co do szumów to szumy są po to, zeby odszumiać
RAW prosto z puszki
i próbka z 40D zmniejszona do rozmiaru akceptowalnego na forum:
f=1.8 t=1/50s ISO=3200
morał: albo mamy plecak jasnych stałek + niskoszumne 5D, albo nalezy pogodzić się z myślą ze zdjęć powyżej iso 1250 nie drukuje się i nie pokazuje w pełnym rozmiarze.
PS. Do AUTOISO bym się nie przyznawałto mi zalatuje kompaktem.
Power Users use full manual.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i tak właśnie umieściłem PIERWSZE zdjęcie na CB
już nie będę mógł robić za fotografa gawędziarza co się tylko wymądrza
tylko nie bić, ze nogi ucięte ! Panna taplała się w rzeczce sekundę wcześniej - nie było czasu, żeby kombinować..
Ostatnio edytowane przez Cluer ; 30-08-2010 o 17:24 Powód: Automerged Doublepost
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
Ostatnio edytowane przez punky ; 30-08-2010 o 18:36 Powód: Automerged Doublepost
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Punky, napisałem, że nie jestem pewien, tak?
Za to NIE NAPISAŁEM tego, co mi imputowałeś w swoim ostatnim poście. Nie wprowadzaj zamętu
A zdjęcie poruszone
Nie kompromituj się już człowieku - innym radzisz a sam piszesz bzdury. Męcz się z zamiennikiem tylko nie opowiadaj potem, że nie działa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja uważam, że warto dorzucić te parę złotych na zakup 50D, bo IMHO jest i nowszy i trochę lepiej wyposażony. Szumami bym się tak bardzo nie przejmował, bo pozbędziesz sie ich w obróbce, a używalne ISO i tak bedzie lepsze w 50D.
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 30-08-2010 o 19:58 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Na początku byłem nastawiony raczej na 40D ale czytając coraz więcej zaczynam się skłaniać jednak w stronę 50D. W photoshopie jestem początkujący. Możesz polecić jakiś dobry tutorial do odszumiania? I jeszcze czy duża różnica jest w szumach pomiędzy plikiem zapisanym w RAW a jpg? Tak jak pisałem często robię zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym na iso 1600. Póki co to jednak raczej w photoshopie koryguje jpg'i z RAWami kilka razy tylko eksperymentowałem.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
Bolku drogi, innym polecam bo naciąłem się na zamienniku, i chce im tego zaoszczędzić. Mam za swoje, ale ja sam (me myself osobiście) nie kupiłbym oryginału bo grip nie jest dla mnie koniecznością, tylko fajnym gadżetem, a 5 stów za kawał plastiku jakoś mi się nie widzi![]()
RAW szumi bardziej, bo nie implementuje żadnych ustawień aparatu, takich jak redukcja szumów, wyostrzenie, nasycenie, kontrast itd. Bardzo dobry algorytm do odszumiania ma Lightroom 3. W zasadzie wystarczy przesunąć dwa suwaki żeby ładnie odszumić fotkę. IMO foty z 50D na iso 1600 jeżeli w ogóle, to wymagają naprawdę minimalnego odszumiania