Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

ja ostatnio sie przesiadlem z 450D na 50D i uwazam, ze bylo warto. przy obecnych cenach 50D to zal byloby nie kupic jednego z ostatnich egzemplarzy. jesli autor ma sprzedac 550D i nawet doplacic, to i tak warto. a przeciez mozna wyrwac uzywana puszke 50D. nie mialem w rekach 550D, ale 450D przy 50D wypada fatalnie. 450D nie radzil sobie z naslonecznieniem, musialem zawsze odejmowac 1/3 E. I zawsze mialem problem czy zdjecie wyjdzie za ciemnie czy odpowiednie, tego problemu nie mam na 50D.
    50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja miałem podobny epizod z przesiadką. Zaczynając od 450D i po krótkim obcowaniu z 40D w końcu kupiłem 50D. Sam korpus troszkę lepiej wg mnie zrobiony od 40D w kwestii detalu jakim jest guma na gripie: lepiej się trzyma ponieważ bardziej klejąca do dłonie. Sam plastik ma inną fakturę (nie poler tylko jak w Nikonach strukturka :-D).
    Wszyscy mówią, że LCD nie robi zdjęć. Fakt, ale ten z 40D to masakra. To był m.in. argument za zmianą na 50-tkę. Nie żałuję. To body zostanie ze mną na dłużej (nie mogę się przekonać do FF ;-)). Z APS-C to najlepszy wybór.

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

w 40D dużo mniejsza rozdzielczość niż mam teraz.

nie planuję drukować wielkich formatów więc mam nadzieję, że nie odczuję różnicy pomiędzy 15mpix w 500D a 10mpix w 40D. Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości i podobno tańszymi szkłami lepiej wychodzą zdjęcia na 40D (tonalność itd).[/QUOTE]

------------------------------------------------------------------------
    powiem tak nawet najlepsze szkła zaissa dają 70% możliwości przy 15 mpix przy takich rozmiarach matrycy i dodatkowo dostajesz szumy gratis a na pewno odczujesz lepszą dynamikę w 40D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Na początku byłem nastawiony raczej na 40D ale czytając coraz więcej zaczynam się skłaniać jednak w stronę 50D. W photoshopie jestem początkujący. Możesz polecić jakiś dobry tutorial do odszumiania? I jeszcze czy duża różnica jest w szumach pomiędzy plikiem zapisanym w RAW a jpg? Tak jak pisałem często robię zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym na iso 1600. Póki co to jednak raczej w photoshopie koryguje jpg'i z RAWami kilka razy tylko eksperymentowałem.
    Ja też polecam Lightroom do odszumiania, bo jest w miarę prosty i daje dobre efekty. Co się tyczy obróbki formatów to zdecydowanie bardziej do tego nadają sie RAW-y. Ustawisz sobie na początek w opcjach aparatu RAW + JPEG i zobaczysz co Ci bardziej odpowiada. Ja do tej pory na 50D nie miałem problemów z szumami, ale z reguły nie robię zdjęć w zupełnej ciemnicy;-)
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ja też polecam Lightroom do odszumiania, bo jest w miarę prosty i daje dobre efekty. Co się tyczy obróbki formatów to zdecydowanie bardziej do tego nadają sie RAW-y. Ustawisz sobie na początek w opcjach aparatu RAW + JPEG i zobaczysz co Ci bardziej odpowiada. Ja do tej pory na 50D nie miałem problemów z szumami, ale z reguły nie robię zdjęć w zupełnej ciemnicy;-)
    Ja robię koncertówki i też nie miałem problemów z szumami. Po presiadce z 400D jest po prostu bosko! :mgreen:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    . Ustawisz sobie na początek w opcjach aparatu RAW + JPEG i zobaczysz co Ci bardziej odpowiada.
    tylko uwaga:
    RAW mam w sobie "zaszytą" miniaturkę jpg i niektóre programy wyświetlając rawa tak naprawdę pokazuję zmodfikowanego jpg
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ciekawe zdanie padło w podsumowaniu testu Canona 50D na dpreview.com

"We're by no means saying the 50Ds image quality is bad but it's simply not significantly better than the ten megapixel 40D. In some areas such as dynamic range and high ISO performance it's actually worse..."

Więc jeśli nie widać różnicy czy warto przepłacać?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Ciekawe zdanie padło w podsumowaniu testu Canona 50D na dpreview.com

"We're by no means saying the 50Ds image quality is bad but it's simply not significantly better than the ten megapixel 40D. In some areas such as dynamic range and high ISO performance it's actually worse..."

Więc jeśli nie widać różnicy czy warto przepłacać?
    Warto, nie warto... te pytania wracają jak bumerang, no i jak zwykle są dwa obozy.
    Posiadacze 40D będą twierdzić że nie warto, posiadacze 50D będą cię gorąco namawiać ;-)

Ja kupiłem 50D dla m.in.
    -mikroregulacji
    -wyższego użytecznego ISO

Poza tym jest jeszcze kilka innych różnic, ale... ja wiem że warto dołożyć 8)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

Ja kupiłem 50D dla m.in.
    -mikroregulacji
    -wyższego użytecznego ISO
    Jak w praktyce działa mikroregulacja?

Podpinam szkło, robię zdjęcie focus test chart i jeśli są odchylenia od punktu centralnego ręcznie wklepuje w body plus lub minus a następnie robię ponownie zdjęcie focus test chart i porównuję czy już focus trafia idealnie w środek?

Czy po podpięciu szkła body w sobie tylko znany cudowny sposób potrafi ocenić czy szkło potrzebuje korekcji a następnie samo to robi dla każdego szkła?

Może głupie pytanie ale z góry dzięki za odpowiedź. Przynajmniej nie będę się musiał wstydzić całe życie a co najmniej do czasu podjęcia decyzji o zakupie 40D lub 50D...
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Jak w praktyce działa mikroregulacja?

Podpinam szkło, robię zdjęcie focus test chart i jeśli są odchylenia od punktu centralnego ręcznie wklepuje w body plus lub minus a następnie robię ponownie zdjęcie focus test chart i porównuję czy już focus trafia idealnie w środek?

Dokładnie tak jak napisałeś. W aparacie można zapisać do 20 ustawień dla obiektywów.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów