W roznym czasie tak, ale nic to nie zmienia. Matryca 1ds w dniu premiery 5D2 dalej byla rewelacyjna, wiec wsadzenie podobnej lub nieco zmienionej w body sporo tanszego 5D2 mialo spory sens. Stracic 1Ds na tym nic nie stracil, bo poza matryca 5D2 jest niebo gorszym aparatem.
1ds - 08/2007
5d2 - 09/2008
Tak samo mozna powiedziec o 7D i 550D, ze maja podobne, ale nie takie same matryce.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To tylko rok, albo az rok roznicy. TYLKO, bo dalej matryca genialna, a AZ, bo rok wystarczyl aby byla juz tansza w produkcji i czas na kosmetyczne zmiany, aby chodzila w innym korpusie. Tak mi sie wydaje, bo w testach obrazek, jakosc, ostrosc, szum podobne jak pisza.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-08-2010 o 15:27 Powód: Automerged Doublepost
Jakby 1ds3 wypuscili rok pozniej i mial LCD i filmy z 5d2 to bylby to idealny aparat. no po prostu nie byloby lepszego na nastepnego 10 lat ;-)
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/
very similar = bardzo podobny ale nie identyczny...21 megapixel CMOS sensor (very similar to the sensor in the EOS-1Ds Mark III)...
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie moga byc identyczne. Chyba nigdy tak nie jest, zwlaszcza juz w korpusach z rokiem roznicy. Inaczej oprogramowane i juz roznica bedzie widoczna. Podobnie jest chyba z A900 i D3x.
To akurat zły przykład, bo kto inny je oprogramował.
Ale lepszy będzie A900 - A850. Różnice w obrazowaniu są niewielkie, ale zawsze.
Dobry, bo wlasnie chodzi o inne czynniki niz sama matryca![]()
Zastrzegam, ze to luxny wywod nie poparty wiedzą szczegołową. W przemyśle naistotniejsza kwestią jest koszt produkcji. Dlatego np. matryce LCD produkują bodaj 3 fabryki na świecie, a uzywa w swoich wyrobach pięćset tysięcy. I każdy monitor ma inne własciwości, choc czaasami pracuja na identycznych matrycach. Kluczową sprawą jest kwestia oprogramowania.
Ta 'very similar' to w istocie MOŻE być absolutnie ta sama matryca. Taniej jest produkowac 1 typ matrycy i stosowac ja we kilku modelach, niz do każdego modelu produkowac inną matrycę. Jakość obrazu z jednej lub drugiej matrycy, MOŻE zalezeć własnie od oprogramowania, jakie wkładane jest w jeden lub drugi aparat.
Za przykład niech posłużą odtwarzacze DVD firmy Pioneer, o których mam jako takie pojęcie. Miedzy modelem serii dv-4xx, a dv-6xx jest róznica sprzetowa o wartosci cca:5 PLN., ale oprogramowanie czyni model dv-6xxx dwu lub nawet trzykrotnie droższym.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
W sprzecie komputerowym podobnie. Nie raz blokowano np. w grafikach ilosc potokow, aby staly sie modelem nawet 2x mniej wydajnym. Nawet specjalne programy istnialy, ktore oblokowywaly to producent blokowal![]()