Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Dobry i tani obiektyw do portretów

Question Dobry i tani obiektyw do portretów

Mam jasnego (2.8) zooma do 5d2, którym do tej pory starałem się robić ujęcia portretowe ale chcę coś lepszego (lepsze światło i możliwie ładny bokeh). Co jest warte uwagi w cenie do około 1500 zł o ogniskowej około 85-100 mm ?

Zastanawiam się nad stałkami:
    a) Canon 85 1.8 - używka za 1200zł. Czy są z tymi obiektywami problemy jakieś specjalne przy 5d2 ?
    b) Samyang 85 - wiem manualny ale gdybym potwierdzenie ostrości miał to może nie będzie tak źle i cena za nowy wyniesie wtedy około 1200.
    Robię zazwyczaj portrety statyczne więc czasu często jest dosyć, do tego mam już jakieś małe doświadczenie z Samem 14 i tam wygląda ustawianie ostrości całkiem dobrze. Czy ten Sam da dużo lepszy obrazek na np 1.8 w stosunku do Canona 85 1.8 ?
    c) Jest jeszcze coś w tej cenie co da naprawdę ostry obrazek z ładnym bokeh na max 1.8-2 ?

Będę wdzięczny za opinie osób które miały styczność z C85 i Samem85 i podzielą się opinią na temat róźnic między nimi i czy z Samem np z potwierdzeniem ostrości jest ciężko robić trafione zdjęcia ?

Domyślnie

EF 85/1.8 sprawdza się bardzo dobrze, ale o problemach nic nie wiem. Ja co prawda częściej portrety robię 100/2.8 macro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

85/1.8 daje miodny obrazek na 5D, ostry od pełnej dziury, bokeh, kolory... W życiu bym go nie zamienił na S85/1.4. Nie ma to jak szybki i celny AF. Używam tej stałki też do sportu. ;-) A 100/2 to bliźniacza konstrukcja, ale dużo mniej popularna.
    100/2.8 Macro wg. mnie daje za ostry obraz w portrecie. No i bokeh, plastyka to już zupełnie inna bajka...

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

85/1.8 to fajny, żeby nie napisać rewelacyjny obiektyw

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

85/1,8 dobra portretówka w doskonałej cenie

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jest jeszcze 100/2.0 też bardzo dobry ;-), opinie : http://optyczne.pl/index.html?produc...32&typ=0&moc=0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Posiadam zarówno C85/1,8 oraz Samyang 85/1,4 i używam obydwu. Obydwa dają ładne foty, ale częściej używam Canona - chyba z lenistwa Nowy Samy kosztuje ok. 1000zł i mniej więcej za tyle można mieć używkę Canona.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Posiadam zarówno C85/1,8 oraz Samyang 85/1,4 i używam obydwu. Obydwa dają ładne foty, ale częściej używam Canona - chyba z lenistwa Nowy Samy kosztuje ok. 1000zł i mniej więcej za tyle można mieć używkę Canona.
    a Sama masz z potwierdzeniem czy nie i czy ciężko Samem (nie wiem czy masz z potw czy bez) trafiać ?

Jeśli chodzi o Canona to wiele opinii jest też o problemach z abberacją na pełnej dziurze.

Nikt już nic nie dorzuci ? Widać mało użytkowników Sama jest jeszcze

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotkowicz Zobacz posta
    Nikt już nic nie dorzuci ? Widać mało użytkowników Sama jest jeszcze
    http://canon-board.info/showthread.php?t=46140
    http://canon-board.info/showthread.php?t=51597
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotkowicz Zobacz posta
    Jeśli chodzi o Canona to wiele opinii jest też o problemach z abberacją na pełnej dziurze.
    Zależy od egzemplarza. Ja mam chyba dość dobrą sztukę, bo od f/1.8 nie są dokuczliwe, a przy dalszym przymykaniu są minimalne... Zresztą to jest jedyną wadą tego szkła. Przy tak dobrym szkle nie ma się co przejmować takim szczegółem.
    Pamiętaj, że Samyanga nie wykorzystasz już do repo czy sportu... A 85/1.8 jak najbardziej. A cena praktycznie taka sama (używany C).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów