Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 1ds Mark III niski burst rate + jaka CF?

Mieszany widok

Domyślnie 1ds Mark III niski burst rate + jaka CF?

Kłaniam się,

próbowałem znaleźć odpowiedź na moją zagwozdkę w archiwum, ale albo o tym nie było, albo źle szukałem.

Otóż, co ma wpływ na burst rate? W sensie co zrobić by było wyższe niż obecne "2", co jest słabym wynikiem jak na 1ds mk III.

(aparat mam 2 tygodnie)

Czy trzeba wymienić kartę CF na szybszą? (mam SandiskExtreme III ESP 16GB).
    Czy jest to raczej kwestia odpowiedniej kombinacji nastaw aparatu (niskie ISO itd)?
    Czy też coś z moim używanym szczęściem jest nie tak?
    Fotografuję w dużych RAWach i tego bym nie chciał zmieniać. Jak podaje załączone do aparatu pismo - powinien dawać "5" a tu "2" i aparat się zapycha "busy".

Przy okazji jaką kartę CF polecacie do tego smoka?

Pozdrawiam,
    Andrzej

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Co najmniej kilka ustawień w Custom Functions ma wpływ na to. Nie pamiętam teraz wszystkich, a jak mam sięgać do isntrukcji to i Ty możesz to zrobić i poczytać. Do tego słaba karta pamięci. Spokojnie może być tak kiepski wynik.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam 5D mark II, czyli matryca identyczna. Z typowych rzeczy do poustawiania, trzeba wyłączyć odszumianie na jakiś tam ISO i przy dłuższych czasach.

Mam karty Ultra 16gb i Extreme 8gb. Na obu kłapie sobie na luzie, dzisiaj nawet Ultry mają 30mb/s, czyli wystarczające wartości. Mam też Ultrę II 8gb i tam też jest spokojnie, chociaż aż tak często jej nie używam, żeby się wypowiadać.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie Burst rate a odszumianie

Dzięki wielkie,

faktycznie, wyłączyłem redukcję szumów przy high ISO i długich czasach naświetlania i z burst rate "2" zrobiło się "12"
    )
    Rewelka!

Abstrahując od burst rate i zamulania aparatu, to czy te dwa odszumiania warto mieć włączone dla jakości zdjęć, czy one raczej nic nie dają jak się fotografuje w RAWach i potem w Lr i Ps zdjęcia obrabia?

[kiedyś słyszałem opinię, że warto jest je mieć włączone ale jeśli się fotografuje w JPEGach]

Andrzej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nigdy nie warto ich miec wlaczonych
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Do tego słaba karta pamięci.
    Jeśli podawana przez autora karta pamięci jest "słaba" to mów mi Królowo Anglii

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Mam 5D mark II, czyli matryca identyczna.
    Wybacz ale matrycy z 5Dmk2 i DS3 daleko do identyczności...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Jeśli podawana przez autora karta pamięci jest "słaba" to mów mi Królowo Anglii

Wybacz ale matrycy z 5Dmk2 i DS3 daleko do identyczności...
    "Canon 5D Mark II ma analogiczną matrycę jak 1Ds Mark III." --> http://optyczne.pl/92.8-Test_aparatu...s_tonalny.html - punkt 8. pierwsze zdanie.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    "Canon 5D Mark II ma analogiczną matrycę jak 1Ds Mark III." --> http://optyczne.pl/92.8-Test_aparatu...s_tonalny.html - punkt 8. pierwsze zdanie.
    Nie wnikam, chodziło mi raczej o liczbę pikseli i wielkość plików. U mnie na w/w Ultrze da się na luzie zrobić 9 zdjęć w serii, na 1DS winno być lepiej.

A co do odszumiania, ja mam zawsze wyłączone, najbardziej wkurzające jest odszumianie przy długich czasach (zdjęcie z ekspozycją 10 minut, "robi się" faktycznie 20 minut)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A znasz różnicę pomiędzy słowem "analogiczny" a "identyczny" ? Bo to spora różnica...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A znasz różnicę pomiędzy słowem "analogiczny" a "identyczny" ? Bo to spora różnica...
    Czemu pytasz?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów