MacBook do obróbki a jak masz monitor to jakiegoś Asus-a (ja mam X61SL 16' C2D 2,2 , 4gb ram, 320 gb 7200 + win 7 pro 86 i super chodzi + mac)
MacBook do obróbki a jak masz monitor to jakiegoś Asus-a (ja mam X61SL 16' C2D 2,2 , 4gb ram, 320 gb 7200 + win 7 pro 86 i super chodzi + mac)
polecam sie rozgladnac za thinkpadami, genialne maszyny, te najnowsze maja procki i3, i5 tylko ze sa dość drogie niestety. Spokojnie mozna kupic tanio uzywanego T61 (ja tak zrobilem) z prockiem penryn Core 2 Duo. Thinkpady maja ta zalete ze te z serii T czy R moga miec zamiast napedu optycznego w kieszeni zamontowany drugi HDD. Latwo w nich takze zmienic procesor na szybszy oraz ogolnie maja jakosc wykonania nieporownywalna do innych marek (moze poza applem bo to inna bajka).
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
T60 niektóre mają matryce IPS do zdjęć dobrą tak dla informacji. Sam miałem dylemat czy nie kupić jako drugiego kompa właśnie T60 ale zdecydowałem się na Macbook'a i nie narzekam![]()
IBM sa swietne. Do tej pory pracowalem na R52 z matryca matowa 1400x1050 na 15"
Teraz kupilem T60p z podwojnym prockiem T7400 tez z matowa matryca 1680x1050 na 15,4"
Zastanawialem sie na tymi z 1600x1200, ale jak czytalem na forum to troche moga byc za geste i na niektorych programach za male juz znaczki-litery.
Tego nie wiedzialem ze zamiast napedy mozna zamontowac dysk, ja bootuje swoj system do foto z dysku USB.
No i oczywiscie inna liga w porowaniu do Acerow, etc. Wystarczy rozebrac i zobaczyc jak jest cieplo odprowadzane z nich. Raz na rok trzeba przedmuchac radiatory.
Seria T60 i dalej ma chipset ktory widzi 3GBRAMu, nawet jak jest 4GB. Warto o tym wiedziec.
Powiedzcie na co zwrócić uwagę przy wyborze laptopa, aby wydajnie pracowało się przy obróbce rawów z 5DmkII.
Przy okazji chciałbym aby laptop był mobilny 13-14 cali, będzie on podpinany do zewnętrznego monitora szerokogamutowego. Waham się pomiędzy tymi:
Acer 3820TG z i3-350M, 2GB (dorzucę do 4GB) , karta ATI Mobility Radeon HD 5650 (2600zł)
lub droższy
Asus U30JC-QX200D z i5-560M, 2GB (dorzucę do 4GB) , karta Nvidia GeForce 310M (3500 zł)
W Acerze dużo lepsza karta graficzna, w Asusie dużo lepszy procesor, karta graficzna słaba ale uciągnie rozdziałkę 1920x1200 spokojnie. Jak się domyślam najważniejszy jest procek, potem ram, dyski (są niestety 5400) a na końcu karta graficzna. Czy tak?
Co byście wybrali ?
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Ja bym nie kupował nowych Acerów czy Asusów, lepiej kup używany sprzęt a markowy.
Zawsze będziesz mial nowe drivery jak wyjdzie nowy system. Za 2 lata jak będzie windows 8, etc. Nikt nie będzie sie przejmował twoim modelem Acera.
Po za tym dodatkowe akcesoria. Do markowych możesz kupić np. kieszeń na drugi dysk, którą włożysz zamiast napedu DVD. I mieć wtedy dwa dyski w kompie i dwa systemy, bardzo dobre rozwiązanie - system do netu (smieci) i czysty system do foto. Nie mówiąc o plikach wymiany na oddzielnych dyskach.
Ja bym szukał sprzętu, który ma i7 na pokładzie.
Grafika??? hmmm, to zależy... ja mam "uraz" do ATI ;-)
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
Nie wiem jak ATI, ale nVidia z CUDA może się przydać do filmików z 5DmkII ;-)
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 21-09-2010 o 11:31 Powód: Automerged Doublepost
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Warto rozejrzec sie za sprzetami dla gamer'ow, np relatywnie nowa seria 'G' Asusa. Prawie caly zeszly miesiac mielilem na nim material filmowy z 5Dmk2, testowo takze kilka z RED'a, wszystko w Premiere Pro cs5. Na pokladzie: GTS360 - mozna upgrade'owac do GTX'ow, i7, 8GB ram, SSD + hdd na e-sata - jako zrodlo klipow/zdjec. Reender tego samego projektu na MBP: i7, 330M, 4GB ram, zajmowal srednio okolo 30% wiecej czasu. Wszelkie mozliwe akceleracje sprzetowe byly wlaczone.
Jezeli chodzi o obrobke zdjec - Asus/Mac - wiekszej roznicy nie odczulem.
no i dziwisz sie, ze sprzet z 2x wieksza pamiecia oraz dyskiem SSD byl szybszy? pytanie - dlaczego tylko o 30%?![]()