Strona 54 z 60 PierwszyPierwszy ... 4445253545556 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

więc tak.. sprawdzałem oczywiście na Auto w ZC, korekta w aparacie na 0, iso 100, 1/125 f4, na aparacie tt1 i ZC albo nie, pomiar wielosegmentowy, lampy na flexach - 1x 580 i 1x 580II. wyniki:
    bez ZC nie ma znaczenia czy na flexie ustawione są na A,B czy C - błyskają jednakowo tak samo jak wtedy gdy na aparacie jest też ZC (jednakowo czyli każda błyska z identyczną mocą) - tak jak lampy byłyby w grupie A..
    klatka leciutko prześwietlona - raczej mniej niż 1 EV - generalnie histogram wychodzi trochę za prawą stronę. Natomiast gdy na aparacie jest ZC i na flexach są ustawione grupy A i B (odwrotnie też ale to znaczenia nie ma, jest identycznie) to zdjęcie wychodzi ok - histogram w najjaśniejszym kanale ma około 10% "luzu" do prawej..
    wg mnie to nie jest jakaś poważna wada - skoro obie lampy będąc w jednej grupie mają błysnąć tak samo to nawet minimalne różnice w ich odległości od celu będą przekładać się na to że do obiektu będą docierać różne ilości światła.. natomiast jak są dwie grupy to każda z nich jest osobno analizowana i dlatego dokładniejsze naświetlenie bez przepaleń..
    powyższe testy przeprowadzone na obu piątkach, z tym że na 5d1 wyniki są bardziej do zbliżone czyli zdjęcia są tylko nieco różne czyli na 5d2 i 5d2 troszkę inaczej naświetla - różnice większe są na 5d2 i powyższy opis ich dotyczy.
    W sumie nie wiem dlaczego u ciebie tak to wygląda - u mnie nie ma takiego problemu, a nawet jest lepiej bo z grupami nie ma żadnego przepału i nic nie trzeba korygować..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    i tak i nie
    bo na razie działa - a jak Canon wypuści np 60d czy 1ds4 i okaże się że coś nie tak do końca działa (tak było na początku z 5d2) - bo to w końcu dosyć skomplikowany system - a w każdym pazie bardziej niż prosty manualny wyzwalacz - to będziesz jęczał że system do d.. bo nie działa.
    Pewnie, że bym jęczał, bo skoro jest w pełni zgodne z E-TTL, to dopóki ten system nie będzie zmieniony, to wszystko powinno działać. Mam kilkuletnią lampę 580EX, niektórzy używają starszych 550EX i do głowy im nie przychodzi, że mogłaby ona nie działac z nowym 7D czy nawet nie istniejącym jeszcze 1Ds4. Jeżeli PW miały na początku problemy z 5d2, to znaczy, że nie trzymały w pełni standardu.

A z jakością supportu to się okaże. Moja przygoda z PW zaczęła się dość niefortunnie w ubiegłym tygodniu. Kupiłem 2xTT5 i niestety następnego dnia musiałem wysłać do serwisu. Działały tylko w trybie manualnym. E-TTL nie działał. Mam nadzieję, że szybko będę miał je spowrotem. Zobaczymy.

Zarówno to, jak i początkowe problemy z 5d2 świadczą o tym, że gdzieś szwankuje kontrola jakości, czyli z ogólnie rozumianym supportem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    A z jakością supportu to się okaże. Moja przygoda z PW zaczęła się dość niefortunnie w ubiegłym tygodniu. Kupiłem 2xTT5 i niestety następnego dnia musiałem wysłać do serwisu. Działały tylko w trybie manualnym. E-TTL nie działał. Mam nadzieję, że szybko będę miał je spowrotem. Zobaczymy.

Zarówno to, jak i początkowe problemy z 5d2 świadczą o tym, że gdzieś szwankuje kontrola jakości, czyli z ogólnie rozumianym supportem.
    ano.. a działał ci tylko manual czy też TTL (bez E-) bo zauważyłem że jak włączysz najpierw flexa a potem lampę to właśnie przełącza się w tryb ttl a jak odwrotnie albo wyłączysz i włączysz flexa z załączoną lampą to przełącza się w ettl (nie zawsze ale pare razy mi się zdarzyło)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Udawało się wyzwolić błysk wyłącznie po przełączeniu odbiornika na kanał standardowy i lampy w tryb M. Odbiornik pracujący na kanale ControlTL nie działał. Ściślej to z rzadka (bardzo rzadka) cośtam błysnęło ale moc błysku miała się absolutnie nijak do warunków oświetleniowych. Ściślej: na początku była wersja FW 5.0 i E-TTL czasem działał i nawet, jak już zadziałał, to siła błysku była poprawna.

Upgrade do 5.150 spowodował, że zaczęło to "działać" tak, jak napisałem wyżej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

dziwna sprawa, pierwszy raz slysze o niedzialajacym sprzecie PW, na pewno wszystko dobrze miales ustawione? glownie chodzi o lampy, ktore na odbriornikach nie moga byc w trybie slave, musza byc w normalnym trybie E-TTL
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W sumie nie wiem dlaczego u ciebie tak to wygląda - u mnie nie ma takiego problemu, a nawet jest lepiej bo z grupami nie ma żadnego przepału i nic nie trzeba korygować..
    opisze dokladnie jak to u mnie wyglada, bo jesli u Ciebie i innych jest inaczej to znaczy ze mam zwalone oba AC3, co wydaje sie troche niemozliwe:

1. na body TT1 bez AC3, dwie lampy ponizej kadru obie skierowane w monitor, korekcja w body i na lampach 0,

2. założyłem na TT1 AC3, obie lampy są w grupie A, korekcja wszedzie w tym na AC3 to 0, jak widac błysk jest identyczny, wiec niby wszystko ok...

3. tu ustawienia identyczne jak powyzej ale jedna z lamp przelaczylem na grupe B, no i wlasnie mamy przeswietlenie... jeśli zamiast AC3 uzyjemy 580EX, ktory zalozymy na TT1 to przeswietlenia nie ma, slila blysku jest identyczna jak w punktach 1 i 2,

4. tu ustawienia sa identyczne jak w punkcie 3 z tym ze na obie grupy A i B przez AC3 zrobilem korekcje blysku -1EV

jak widac przy korekcji -1EV sila blysku jest identyczna jak w punktach 1 i 2, stad wniosek ze przy dwoch grupach mamy przeswietlenie 1EV, wyglada to tak jakby kazda kolejna grupa byla ignorowana i lampy blyskaly sila taka jakby blyskala tylko jedna grupa, [rzez cp blysk sie sumuje i jest 1EV wiecej przy dwoch grupach i 1,5EV wiecej przy 3 grupach,

Artur, jesli u Ciebie jest inaczej to juz sam nie wiem...
    Jak wczesniej pisalem takie ustawienie moze miec sesn i moze to byc specjalnie zrobione przez PW, tylko bylo by to troche dziwne bo przy zalozonych jako sterownik zamiast AC3, lampie 580EX lub ST-E2 bedziemy miec inna sile blysku
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 29-08-2010 o 03:02 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    dziwna sprawa, pierwszy raz slysze o niedzialajacym sprzecie PW, na pewno wszystko dobrze miales ustawione? glownie chodzi o lampy, ktore na odbriornikach nie moga byc w trybie slave, musza byc w normalnym trybie E-TTL
    Tak właśnie było ustawione. Zresztą dość długo z tym walczyłem na wszelkie możliwe sposoby. Próbowaliście wyzwalać 580EX (nie mk2)? Może jest jakiś problem ze starszymi lampami, choć znajdują się na liście wspieranego sprzętu.

Cóż, usterka. Zdarza się. Ale po tym właśnie poznamy support, jak się z nią upora. Prawdopodobnie przesyłka dotarła do nich w piątek. Jak coś się zmieni, dam znać. Dobrze wiedzieć, jak działa serwis urządzeń, które bądź, co bądź, tanie nie są.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tak właśnie było ustawione. Zresztą dość długo z tym walczyłem na wszelkie możliwe sposoby. Próbowaliście wyzwalać 580EX (nie mk2)? Może jest jakiś problem ze starszymi lampami, choć znajdują się na liście wspieranego sprzętu.
    raczej nie ma, ja mam jedną 580EX i jedną 580exII i z obydwoma działa tak samo..

Cóż, usterka. Zdarza się. Ale po tym właśnie poznamy support, jak się z nią upora. Prawdopodobnie przesyłka dotarła do nich w piątek. Jak coś się zmieni, dam znać. Dobrze wiedzieć, jak działa serwis urządzeń, które bądź, co bądź, tanie nie są.
    dokładnie... sam jestem ciekaw co było powodem.. kupowałeś w polsce? i odsyłałeś do sprzedawcy czy dystrybutora polskiego (millroy.pl)?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dokładnie... sam jestem ciekaw co było powodem.. kupowałeś w polsce? i odsyłałeś do sprzedawcy czy dystrybutora polskiego (millroy.pl)?
    Tak, kupowałem z rodzimej dystrybucji i odesłałem do Millroya.

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podpowiedzcie mi jedną rzecz czy mając 4 TT5 mogę złożyć następujący zestaw o następującej funkcjonalności:
    30d i 40d oraz 2x 580ExII.
    Chciałbym najpierw cykać fotkę 30d a zaraz później 40d. Chciałbym aby oba zdjęcia były robione niemal jedno po drugim.

Jest to możliwe aby oba aparaty wyzwalały te same lampy? Można oba tak to ustawić aby oba aparaty nadawały na tym samym kanale i sobie nawzajem nie przeszkadzały?

Jak szybko 580ExII może wykonać ponowny błysk? Zakładam że będzie to tylko błysk pomocniczy więc nie będzie to waliło na 100%

Odległość między aparatami a lampami przewiduję na poziomie 5-7 metrów.

Przy okazji powiedzcie mi jak najprościej zamontować lampe z softboxem na statywie? Co byście tutaj polecili - jaki statyw, jakie mocowanie, jaki softbox.

Pozdrawiam
    YacentY