Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: Pytanie o ustawienia na koncertach

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli chodzi o ustawienia to dość dobrze sprawdza się ustawienie dość blisko sceny, tak aby wykonawcy byli widoczni.
    A tak poważnie to nie istnieje jedyny słuszny zestaw ustawień aparatu, są one wypadkową zastanych warunków oraz zamierzonych efektów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kółko pod palcem wskazującym a kółko pod kciukiem to dwa różne kółka a kolega pisał właśnie o tym pod kciukiem które jest w xxD i xD a nie ma go w xxxD czy 1000D. Napisałem najdłuższy możliwy czas w sensie najdłuższy na którym można wykonać nieporuszone zdjęcie aby jak najwięcej światła w padło czyli jeśli się da to 1/30 a jak nie to 1/60.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a jak się okaże, że światła jest za mało i potrzeba raczej czasu 1/4? nie wiecie, jakie to szkło i jakie iso
    już lepiej poruszyć, niż niedoświetlić 4 EV

ustaw max. iso, otwórz max. przysłonę i miej nadzieję, że wystarczy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Głową muru nie przebijesz ale skoro robił kompaktem i wychodziło ok to i lustrzanką zrobi nawet z kitowym obiektywem korzystając z ISO 1600. Już lepiej poruszyć? Nie żartuj, poruszenie zdjęcia to jego natychmiastowa dyskwalifikacja. Mowa o poruszonym zdjęciu a nie poruszonym obiekcie bo to dwie różne sprawy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przemek, sorry - zgoda co do kółka; jasne, że chodzi o to sterowane palcem wskazujacym.

Ja jednak wolę niedoświetlić (może nie od razu o 4 EV). Coś się z tego jeszcze wyciągnie, z poruszonego - już nic. Chyba, że "tak miało być"...

My tu gadu, gadu, a pytacz pewnie jeszcze śpi, albo zrezygnował...

Domyślnie

Nie śpie i nie zrezygnowałem. Mam też inne zajęcia. Jeśli pytacie jakie mam obiektywy to już mówię. 18-55 i 75-300. Mam w związku z tymi waszymi odpowiedziami kolejne pytanie. Czy 1/60 to jest długi czy krótki czas przy koncertach. Co do ustawień na P robiłem tak ostatnio i nic nie wyszło. Może faktycznie lepiej TV ustawić i do tego np czas 1/60. Przepraszam, że tak marudzę, ale znajomy mi polecił, że to fobre forum i dowiedzieć się można dużo i czasem nawet dobrze

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Czas jest także uzależniony od ogniskowej (jeżeli nie chcesz mieć poruszonych zdjęć)
    I tak:
    dla ogniskowej 18, która na cropie daje ok 30 mm, czas nie powinien być dłuższy niż 1/30
    dla ogniskowej 75, która na cropie daje 120 mm, czas 1/120
    zaś dla 300mm (na cropie 480mm), czas nie dłuższy niż 1/500

Tyle teoria, poparta praktyką. Oczywiście możesz próbować wydłużyć czas, ale jak nie masz wprawy efekty będą raczej mizerne.

Najlepiej poćwicz przed koncertem tryb M - on wcale nie jest straszny
    A jak już się boisz to AT, dopasowujesz czas do ogniskowej i jazda
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damian34 Zobacz posta
    Czy 1/60 to jest długi czy krótki czas przy koncertach.
    To chyba raczej zależy od ogniskowej, od tego, ile możesz utrzymać i od tego, czy jest to koncert jazzowy czy rockowy ze skaczącym wokalistą.
    Trzeba pójść, zobaczyć co się dzieje i zrobić kilka fotek testowych na różnych ustawieniach. To, połączone z elementarnym pojęciem o fotografii pozwoli dobrać odpowiednie parametry.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Postaraj się o jakąś podpórkę, nawet kolano jest dobre, albo ramię kolegi (jeśli masz zamiar używac długich ogniskowych). Nie mozna ustalić czasu w momencie, gdy nie wiadomo, jakie bedzie światlo. Co z tego, że dasz 1/60, jeśli "braknie" przysłon. Ja robię zawsze na manualu, czyli: pełna dziura i czas korygowany na bieżąco (podczas kadrowania). Jak sobie nie bedziesz radził, zapytaj innego fociarza (na koncercie), jakie ma ustawienia. Na pewno Ci powie.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Wg mnie światło 2.8 to zupełne minimum na koncercie.
    Zależy też o jakich koncertach mowa. Te, na które ja chodzę są zwykle ciemne a na scenie sporo dynamiki (poza Nosowską )
    Jedyna opcja to manual jak dla mnie. Warunki są tak nieprzewidywalne, że ma co zostawiać aparatowi decyzji.
    Jeśli na scenie jest dużo kolorowego światła to tak ma to wyglądać na zdjęciu.
    Znacznie trudniej na koncercie złapać dobry kadr i scenę niż ustawić parametry.
    Korekta RAWa zwykle wystarcza do odpowiedniej ekspozycji.
    Ja polecam czasu minimum 1/100 przy bardziej ruchomych scenach i 1/60 przy mniej ruchomych. ISO absolutnie nie 1600 zawsze!. Jeśli są ku temu warunki to jak najniżej. Czasem da się zejść do 400 i wtedy różnica jest widoczna.
    Nie zgadzam się z opinią, że czasu 1/ogniskowa. Na taki luksus nie zawsze można sobie pozwolić.
    Czasem trzeba robić 135mm na czasach 1/60 i wtedy mamy do wyboru:
    - czas ok 1/150s i ciemne zdjęcia (wyciąganie z ISO 1600 z czerni nie kończy się za szczęśliwie często - zbyt małe pole manewru)
    - czasy 1/60 s seria i nadzieja, że jedno z serii nie będzie poruszone - tą opcję polecam przy bardzo złych warunkach.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów