Witam,
Jako że to mój pierwszy post tutaj, wypadało by się przywitaćwięc, jestem Adrian, witam wszystkich serdecznie
Przechodząc do rzeczy, zaraziłem szwagra fotografią. Jako że osobiście siedzę w Nikonie, zbytnio mu nie pomogę przy doborze sprzętu bo on po oglądnięciu sampli z różnych puszek wybrał system Canona - kolorki tegoż systemu najbardziej mu odpowiadały a to była jego główna stała decyzyjna że tak sie wyrażę :P
Szwagier chce polecieć odrazu z grubej rury i kupić 5D mark II. Na początku uparł się na Canona 50 1.4 jako pierwszy i jak narazie główny obiektyw. Odradziłem z powodu mydła na 1.4 (po co kupować szkło 1.4 jak skorzysta się z niego dopiero na f2.0?) Potem poszukał, i uparł się na Sigmę 50 1.4 HSM. Również odradziłem, spowodu niezbyt celnego AF i również mydła na 1.4.
Nie wiem czy słusznie odradziłem mu te szkła, bo zawsze są osoby które sobie je chwalą, ale że są osoby które miały z tymi szkłami problemy poradziłem żeby poszukał jeszcze coś innego, i jasnego i ostrego, wkońcu musi coś takiego być do 2000zł
Pytanie do Was: jaka stałka (bo tylko stałki wchodzą w grę) byłaby najlepsza do w.w. Canona 5D, światło max 1.8 (bardzo mile widziane 1.4), względnie ostra od pełnej dziury (czyli nie mydło tylko obraz zadowalająco ostry) i w cenie do 2000zł? Help![]()