Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Najlepsza stałka do 5DmkII do 2000zł?

Question Najlepsza stałka do 5DmkII do 2000zł?

Witam,

Jako że to mój pierwszy post tutaj, wypadało by się przywitać więc, jestem Adrian, witam wszystkich serdecznie

Przechodząc do rzeczy, zaraziłem szwagra fotografią. Jako że osobiście siedzę w Nikonie, zbytnio mu nie pomogę przy doborze sprzętu bo on po oglądnięciu sampli z różnych puszek wybrał system Canona - kolorki tegoż systemu najbardziej mu odpowiadały a to była jego główna stała decyzyjna że tak sie wyrażę :P

Szwagier chce polecieć odrazu z grubej rury i kupić 5D mark II. Na początku uparł się na Canona 50 1.4 jako pierwszy i jak narazie główny obiektyw. Odradziłem z powodu mydła na 1.4 (po co kupować szkło 1.4 jak skorzysta się z niego dopiero na f2.0?) Potem poszukał, i uparł się na Sigmę 50 1.4 HSM. Również odradziłem, spowodu niezbyt celnego AF i również mydła na 1.4.

Nie wiem czy słusznie odradziłem mu te szkła, bo zawsze są osoby które sobie je chwalą, ale że są osoby które miały z tymi szkłami problemy poradziłem żeby poszukał jeszcze coś innego, i jasnego i ostrego, wkońcu musi coś takiego być do 2000zł

Pytanie do Was: jaka stałka (bo tylko stałki wchodzą w grę) byłaby najlepsza do w.w. Canona 5D, światło max 1.8 (bardzo mile widziane 1.4), względnie ostra od pełnej dziury (czyli nie mydło tylko obraz zadowalająco ostry) i w cenie do 2000zł? Help

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na początek to propoponuje Canona 85mm 1.8

500mm na pełnej klatce jest dosc specyficzna ogniskowa i wymaga nieco wiecej umiejetnosci,
    tylko ze jak to ma byc jedyny obiektyw to troche dziwnie, bo cos szerokiego tez by sie przydalo
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

PS. dla przykładu w systemie nikona Nikkor 35mm 1.8G ED AF-S jest właśnie takim szkłem. Ostre od pełnej dziury. Jasne. Na DX "must have", na FX również świetnie sobie radzi. coś takiego byście polecili szwagrowi do Canona?

Sorry za post pod postem, nie mam pojęcia jak tu się je edytuje żeby coś dopisać
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    50 na pełnej klatce to coś jak 35 na cropie więc tragedii nie ma - spokojnie można tym szkłem szaleć w kościele gdzie przydaje się najbardziej. Do zdjęć z imprezy szwagier kupi coś szerszego, ale to później. Teraz mu trzeba jakiejś stałki. Nie jest powiedziane że musi to być 50mm, może być 20, 30, 35 itp. Nie może być większa niż 50mm, ale może być mniejsza.

85 za wąsko. odpada.
    Ostatnio edytowane przez Aeon ; 24-08-2010 o 00:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

50/1.4 daje radę na FF. Mydło na 1.4 jest tylko w gorszych egzemplarzach. Dobry od f/1.8 i moim zdaniem używalny od f/1.4.
    Z szerszych Canon 35/2 - brzęczący AF i momentami specyficzny bokeh vs Canon 28/1.8 - zaporowa cena i kiepskie rogi.

Początki nałogu

Domyślnie

Miałem 85/1.8, ale było za wąsko, więc zamieniłem na Canona 50/1.4. Mydło to gruba przesada. Żylety nie ma, ale 1.4 jest w pełni używalne. Szkło warte swej ceny.

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aeon czy Ty wiesz co pisesz?, "szwagier" powinien sam wiedzieć jakie szkiełko kupić, skoro rzuca się z motyką na słońce, najpierw niech się trochę podszkoli z np. 40D a później wali w FF, jeśli kupuje Tylko dlatego 5dMKII bo jest najlepsze pod FF, to niech sobie uświadomi że to nie do końca aparat robi zdjęcie, trzeba jeszcze wiedzieć kiedy i jak ma je zapić - "zrobić"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli chodzi o samo szkło to zaitsev już wszzystko napisał
    Ostatnio edytowane przez Jaca9 ; 24-08-2010 o 01:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szwagier chce robić zdjęcia, czy raczej lans uprawiać.
    Znam pare osób z kasą, które zaczęły od FF i wciaż narzekały, że "z kompakta miały lepsze foty". Z zapartym tchem będę śledzić losy szwagra.
    A ze szkieł, niech kupi coś z czerwonym paskiem. Jak chce "z grubej rury" to tylko z L.
    A zakupy pewnie "na firmę"?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    A zakupy pewnie "na firmę"?
    Jeśli tak a przy tym nie jest zawodowym fotografem to na pół roku powinien udostępnić aparat szeroko rozumianemu społeczeństwu. Można już się ustawiać w kolejce

Wracają co tematu, po co kupować 1,4 skoro trzeba go nieco przymknąć, napisałem już w wątku o C50 1,4 mój punkt widzenia i nie będę się powtarzać. Pytanie tylko czy idąc tą drogą czyli poszukiwanie szkła w do Canona idealnie ostrego od pełnego otworu to nie poszukiwanie mitycznej krainy Eldorado, c50 1,4 mydło, c85 1,8 aberruje, sigma ma problemy z AF itp itd. Może niech w Nikona uderzy skoro Ty jesteś zadowolony?

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

szkło 80/1,8 dobrze wypada z 5d markII

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grsi Zobacz posta
    szkło 80/1,8 dobrze wypada z 5d markII
    Hmmmm... znaczy siię Pansolar Carl Zeiss'a Jena przez przejściówkę? - też polecam, fajne szkiełko, ale wymaga odrobiny obycia z MF'ami. Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów