Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 163

Wątek: [Canon-Foto-Klub] Plener Borne Sulinowo

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

oj jest tam gdzie połazić dwa dni to stanowczo za mało....
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Zdecydowanie mało czasu. Często tam zaglądam. W sobotę podobno mamy zwiedzać Kłomino - Miasto Duchów. Jeśli ktoś zainteresowany to podrzucam garść informacji:

Kłomino powstało w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Stacjonowały tu niemieckie oddziały Służby Pracy, a później zorganizowano obóz jeniecki. W listopadzie 1939 roku w stalagu znajdowało się 6 tysięcy polskich jeńców wojennych oraz 2300 cywilów aresztowanych na terenach Polski. W 1940 roku to miejsce zajął Oflag II D Gross-Born. Do polskich jeńców dołączyli Francuzi i Rosjanie. W 1945 roku hitlerowcy ewakuowali jeńców. Po odejściu wojsk niemieckich, tereny przejęły wojska radzieckie, które więziły żołnierzy niemieckich. Po przejęciu przez Rosjan, wybudowano tu bloki, szpital, garaże, sklepy i kino. Kłomino opustoszało dopiero w 1992 roku, kiedy wyjechali stąd ostatni żołnierze rosyjscy. W okresie powojennym rozebrano 50 budynków poniemieckich, by odzyskać cegłę do budowy Pałacu Kultury w Warszawie.

I kilka fotek:

EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Już się zapisałem. Wpłaty dokonam po moim powrocie z "kuracji"
    Ja jeśli można z chęcią dołączłbym do osoby zmotoryzowanej ze Szczecina :-D

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak ostatnio byłem w Kłominie to jeździły już tam spychacze, likwidując kompleks imponujących garaży czołgowych. Pewnie już niedługo miasto widmo zniknie, więc jest to ciekawa okazja aby jeszcze zdążyć. Ciekawy jest też leżący niedaleko cmentarz woskowy z wielką pepeszą oraz tereny poligonu...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Borne Sulinowo to, tak jak koledzy wyżej zauważyli, ciekawe historycznie miejsce.
    Położone jest na styku województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego i wielkopolskiego, nad malowniczym jeziorem Pile http://www.bornesulinowo.pl/Polozenie/polozenie.htm

Jestem przekonany, że oprócz ciekawych zdjęć, garści wiedzy i wrażeń ze wspólnego spotkania, sprzętowcy też coś znajdą dla siebie. Z tego co mi wiadomo, wśród nas krążą takie szkiełka jak: 14L, 85L, 135L; zoomy: 12-24, 24-70L, 4 z pięciu wersji 70-200L (co do 4.0 IS nie mam pewności); oraz fishe: zenitar 16, sigma 8, samyang 8. Będę też miał bezlusterkowca NX10. Bedzie okazja do popróbowania i porównań.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak to mówi J. Owsiak: Oj się będzie działo !

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli Kłomino "jeszcze stoi", zwłaszcza jak stoją tamtejsze bloki z wielkiej płyty to polecam ich odwiedzenie - wrażenie robią zwłaszcza tamtejsze wykończenia ścian - tapety z gazet radzieckich.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiek0813 Zobacz posta
    Jeśli Kłomino "jeszcze stoi", zwłaszcza jak stoją tamtejsze bloki z wielkiej płyty to polecam ich odwiedzenie - wrażenie robią zwłaszcza tamtejsze wykończenia ścian - tapety z gazet radzieckich.
    Parę postów wyżej masz zdjęcia w jakim stanie jest Kłomino.
    Nie ma już wspomnienia po tapetach ... ale część budynków jeszcze stoi. Zdjęcia są z tego roku.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Echh.. myślałem, że to z innych budynków...
    Szkoda - fajne miejsce... było...

(OT)

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiek0813 Zobacz posta
    Echh.. myślałem, że to z innych budynków...
    Szkoda - fajne miejsce... było...

(OT)
    nie narzekać jeszcze jest o co oko i obiektyw zaczepic...!!!
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów