Strona 3 z 24 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 239

Wątek: pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Młodzi będą raczej zniechęcać niż zachęcać jeśli sami nie będą usatysfakcjonowani. Jak będą niezadowoleni, to będą Cię odradzali niezależnie od tego, jakie wspaniałe fotografie znajdą się w albumie. Pamiętajcie, że jest spore prawdopodobieństwo, że ich znajomi będą mieli podobny gust.
    Właśnie. Często kolejni zleceniodawcy sugerują się głównie jakością obsługi, bo zdjęcia i tak będą ładne, choć nie najładniejsze.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    no tak, ale jak oddam mlodym zdjecia ktore sami wybrali i ktore uwazam, ze sa gorsze niz te ktore sam bym wybral (a polegajac na swiadomosci fotograficznej klientow zapewne lepsze zdjecia merytorycznie oraz technicznie wybralbym ja) to jakby nie patrzac, w swiat pojda zdjecia ktore nie beda moja najlepsza wizytowka..
    a tak spie spokojnie, ze wszystko co pokazalem swiatu jezeli chodzi o moja fotografie slubna jest materialem, z ktorego jestem zadowolony i nie mam do niego zastrzezen.
    a może jest inaczej...
    My patrzymy na zdjęcie technicznie. Ma byc ostre, dobrze naświetlone itp.
    klient patrzy na zdjęcie przez pryzmat co ono przedstawia - kto na nim jest.
    Zdjęcie może być zje.... na maksa, zaszumione tak, ze nadaje się do skasowania jeszcze z poziomu aparatu, ale jeżeli to jedyne zdjęcie na jakim jest np. 90 letnia prababcia PM to to zdjęcie będzie dla nich WAŻNE.

Przykład z wesela mojego kuzyna.
    Zawołał mnie i kazał zrobić zdjęcie jak siedzi na kolanach jakiegoś swojego dalekiego kuzyna... Cóż, co ja będę z panem młodym dyskutował
    Co się okazało ?
    Oni się widzieli się 3 raz w życiu. 30 lat temu ich rodzice zrobili im zdjęcia jak ten kuzyn trzyma go na kolanach (mają może 4 i 2 lata), 15 lat temu zrobili dla żartu remake i to miała być 3 fotka z serii.

Dlatego młodzi poza albumem dostają płytę - nawet jeśli część zdjęć nie będzie super-hiper i nie będzie ekstra postprocessingu najważniejsze żeby młodym się podobało. Niech z tym robią co chcą.
    IMHO zdjęcie gdzie wąsaty facet siedzi drugiemu na kolanach nie musi być ekstra obrobione - ono jest po prostu częścią historii.
    Zadajmy sobie pytanie Dla kogo robimy zdjęcia ? Dla siebie i do portfolio czy dla młodych ludzi ?
    Uważam, ze należy robić zdjęcia, których nie trzeba się wstydzić. Co za problem dać im zamiast 300 obiecanych w umowie zdjęć 368 ? Na płycie wystarcza IMHO dobre zdjęcia. Nie muszą być genialne.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Właśnie. Często kolejni zleceniodawcy sugerują się głównie jakością obsługi, bo zdjęcia i tak będą ładne, choć nie najładniejsze.
    Wpływ na opinię o jakości obsługi mamy mały, nawet jeśli zabzpieczymy się odpowiednimi zapisami w umowie bo PM mimo wszystko może wystąpić z prośbą o te dodatkowe zdjęcia, a my odmówimy powołując się na umowę.
    Młodzi strzelą focha i już mamy gotową antyreklamę.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wlasnie..
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    a może jest inaczej...
    Zdjęcie może być zje.... na maksa, zaszumione tak, ze nadaje się do skasowania jeszcze z poziomu aparatu, ale jeżeli to jedyne zdjęcie na jakim jest np. 90 letnia prababcia PM to to zdjęcie będzie dla nich WAŻNE.
    Uważam, ze należy robić zdjęcia, których nie trzeba się wstydzić. Co za problem dać im zamiast 300 obiecanych w umowie zdjęć 368 ? Na płycie wystarcza IMHO dobre zdjęcia. Nie muszą być genialne.
    No właśnie odwieczny problem: pan dla biura, czy biuro dla pana. Młodzi płacą za wykonanie konkretnej usługi i oczekują, że będą z niej zadowoleni.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    no tak, ale jak oddam mlodym zdjecia ktore sami wybrali i ktore uwazam, ze sa gorsze niz te ktore sam bym wybral (a polegajac na swiadomosci fotograficznej klientow zapewne lepsze zdjecia merytorycznie oraz technicznie wybralbym ja) to jakby nie patrzac, w swiat pojda zdjecia ktore nie beda moja najlepsza wizytowka..
    a tak spie spokojnie, ze wszystko co pokazalem swiatu jezeli chodzi o moja fotografie slubna jest materialem, z ktorego jestem zadowolony i nie mam do niego zastrzezen.
    Ten konflikt interesów jest znany przecież już od wieków w każdej branży, gdzie styka się kasa i sztuka/rzemiosło. Fotograf i tak jest w dobrej sytuacji, bo jego usługi nie są jakieś kosmicznie drogie a jedynym efektem są tanie fotografie. Co ma natomiast powiedzieć taki architekt, który bardzo rzadko może zrealizować swoje wizje, bo każdy teraz chce mieć domek typu dworek, czy jakąś inną k.pę, a żyć przecież z czegoś trzeba. Niestety, biznes to jest sztuka kompromisów i albo mamy kasę, albo jesteśmy zadowoleni ze swoich dzieł...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    Wpływ na opinię o jakości obsługi mamy mały, nawet jeśli zabzpieczymy się odpowiednimi zapisami w umowie bo PM mimo wszystko może wystąpić z prośbą o te dodatkowe zdjęcia, a my odmówimy powołując się na umowę.
    Młodzi strzelą focha i już mamy gotową antyreklamę.
    jak będą rzeczowi to da się z nimi dogadać. Dlaczego tak boicie się pokazac reszty ? Pokazać to nie dać ! Za tym MUSI iść ekstra kasa bo to co w umowie dostali

sytuacja:
    panna młoda tańczy z jednym z gości. Oboje ruszają się świetnie (trenują tańce czy cos takiego) Dobre światło, goście odsuwają się od nich. Super warunki do pracy Zrobione chyba z 20 dobrych kadrów. Ile im dać ? Jedno do albumu, max dwa-trzy na cd. Więcej nie wypada bo to ich znudzi przy oglądaniu. Ale jak się uprą ? to niech mają :P

Zapis o 800 złotych, który zaproponowałem to dla upierdliwców, którzy i tak będą marudzić! pokazać im surowe rawy i niech się przebijają przez serię 10 zdjęć lecącego welonu !
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Usunąć do awaryjnego kibelka mniej udane kadry, wszystko przenumerować np. w LR, stworzyć netową galeryjkę lowres, z niewielkim zapasem zdjęć, powiedzmy o 50 więcej niż w umowie i powiedzieć że to wszystkie. Niech wybierają.
    Za duże oszustwo?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja robię tak, że całe repo z plenerem to 100-120 zdjęć które obrabiam porządnie i to idzie na odbitki albo do fotoksiążki, że tani jakoś strasznie nie jestem to nie mam ochoty kazać płacić za każdą dodatkową fotę i wrzucam na płytę jeszcze ze 300 zdjęć potraktowane tylko presetami z LR, wtedy każda ciocia znajdzie się na zdjęciu i nie ma problemu, dodatkowo młodzi mogą już za opłatą zażyczyć sobie obrobienia dowolnej ilości z tych zdjęć. Nigdy jeszcze pary nie marudziły na takie rozwiązanie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    Dlaczego tak boicie się pokazac reszty ?
    Podczas tańca wlazł łokieć tłustej teściowej, którego nie da się wyretuszować. Dziewczyna nawet nieźle wyszła, ale paskudny łokieć zostaje w kadrze. Sprzedawać? Ja mówię nie - do kibelka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ja robię tak, że całe repo z plenerem to 100-120 zdjęć które obrabiam porządnie i to idzie na odbitki albo do fotoksiążki, że tani jakoś strasznie nie jestem to nie mam ochoty kazać płacić za każdą dodatkową fotę i wrzucam na płytę jeszcze ze 300 zdjęć potraktowane tylko presetami z LR, wtedy każda ciocia znajdzie się na zdjęciu i nie ma problemu, dodatkowo młodzi mogą już za opłatą zażyczyć sobie obrobienia dowolnej ilości z tych zdjęć. Nigdy jeszcze pary nie marudziły na takie rozwiązanie.
    Mądre i sprawiedliwe :-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 10-08-2010 o 13:14 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 3 z 24 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów