Oj wątpi Pan, wątpi. A więc niewierny-quail-Tomaszu, tak wyglądają krzywe korekcji z tego ekranu:
A tak z taniego monitora amatorskiego:
Jak widać, w pierwszym przypadku korekcja obcina mocno kanały, co się wiąże wprost z WYCIĘCIEM ilości odcieni proporcjonalnie do odchyłki krzywej od prostej 45st na osi odciętych (Y). W praktyce nawet przy wizualnie małych odchyłkach jak na drugim przykładzie, widać w niektórych miejscach brak neutralnych szarości to w przykładzie pierwszym neutralna szarość nie istnieje.
Oczywiście da się pracować na takim ekranie, ale jak na każdym laptopie, trzeba trzymać oryginały, bo po podłączeniu normalnego monitora okazuje się że zdjęcia są do poprawki.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Ależ ja wcale nie wątpiłem, ciekawiło mnie jedynie jak bardzo odstaje od monitorów graficznychNo i widać, że jest daleeeeko w tyle. Dziękuję za zrzuty krzywych.
Ogromniasty gamut mimo wszystko sporo poprawia - jest z czego "ciąć" :-) Widać to zwłaszcza w niebieskim.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
oczywiście MUSI być oprofilowany. Bez tego to... tragedia a niestety taki duży gamut to kolorymetrem się nie daje.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-08-2010 o 18:10 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mam możliwość kupna PowerBooka G4 15" 1.33 GHz, 1GB DDR, 60 GB 4500rpm w dobrym stanie za na prawdę niewielskie pieniądze. Chciałem go wykorzystać do surfowania po sieci, odtwarzania multimediów, obróbki fotografii oraz zdalnego fotografowania w terenie. Byłem już zdecydowany na zakup, kiedy mój ojciec kupił sobie Acera Aspire 7740 (17,3", Intel Core i3 330M 2.13GHz, 4GB DDR3 1066MHz, 320GB 5400rpm, Intel HD Graphics), posiedziałem trochę na nim i byłem na prawdę zachwycony wydajnością tego sprzętu. Do tego wysoka rozdzielczość oraz matryca glare podświetlana diodami LED potęgują pozytywne odczucia. Jedynie można się przyczepić do jakości użytych materiałów - wiadomo, to Acer, ale dzięki temu można go kupić już za 2199 zł! I tutaj mam dylemat - interesować się tańszym o ponad połowę PowerBookiem, który zagwarantuje mi doskonałe wykonanie oraz mobilność (nowa bateria trzymająca ok. 4,5 godziny oraz mniejsza matryca), czy droższym, bardzo słabo wykonanym Acerem, za to niesamowicie wydajnym (nie wchodzi w grę noszenie sprzętu ze sobą - za duży i zbyt delikatny)?
Najchętniej wziąłbym oba - Acera jako domowy workstation, a PowerBooka jako mobilny sprzęt do fotografii w "terenie". Niestety prawdopodobnie nie jestem w stanie sobie na to pozwolić. Stąd biję się z myślami już od paru dni. Jestem bardzo przyzwyczajony do Apple i Mac OS X, cenię sobie to środowisko pracy, jednak Windows mi jakoś wyjątkowo nie przeszkadza. Kwestia dostosowania go pod siebie i nie jest aż tak tragicznie, użytkować jakoś się da.
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Porównywałem kolory z moim CRT, który jest używany jako zewnętrzny monitor i nie jest tak tragicznie, jak to ludzie mówią. Pewnie większość z Was nie miała nawet komputera z matryca glare. Oczywiście nie nadaje się ona do profesjonalnych zastosowań, ale ludzie... nie ważne czy sklep, nie ważne czy forum każdy sprzęt poniżej 10 tysięcy nie nadaje się do zdjęć, więc lepiej nie mieć komputera i każde zdjęcie wywoływać. Potrzebuje taniego komputera, na pewno laptopa, bo nie mam miejsca na nic więcej. Nie jestem profesjonalistą, gdybym nim był korzystałbym z Eizo, nie zarabiam na fotografii, robię to dla siebie, więc proszę Was bardzo - podejście na profesjonalistę w każdym calu zostawcie na chwilę gdzieś w kieszeni czy coś.
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie