Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 169

Wątek: Yervant - Master of Wedding Photography

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Wskaż mi f.ś. którzy nie są samoukami. Przeszli długą wyboistą drogę od asystenta do mistrza.

Mało to uprzejme z Twojej strony.

Uważam, że fotografowanie w tak zwanym świetle zastanym przy wysokim ISO to nie jest kung-fu. Kung-fu to ślub w gotyckiej katedrze zrobiony na slajdzie. Mnie by wystarczyło 15 slajdów z całej imprezy. Pięknych.
    Jednocześnie zgadzam się, nasi "ślubniacy" trzymają lepszy poziom od tych z zachodu. Również zwracam uwagę, że u nas jeszcze nie było procesu o spartolenie zdjęć ślubnych i pewnie nie będzie. Nasi prawnicy na to nie wpadną.
    Naprawdę uwierz mi, potrafię docenić ludzką pracę i ją szanuję. Napisałem jaką kwotę byłbym w stanie zapłacić za coś co moim zdaniem wymaga większej wiedzy i pracy niż zrobienie reportażu ślubnego aparatem cyfrowym.

Tylko wyobraź sobie weselę bez wódki. Byłem na takim.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Sprzęt tanieje, bo za te same pieniądze dostajesz coraz lepszy sprzęt.
    Zobacz jakie zamieszanie w fotografii komercyjnej zrobiły micro-stoki. Zobacz jak sobie radzi Playboy i inne tego rodzaju wydawnictwa po wejściu fotografów i modelek z Europy wschodniej. Gdy rośnie konkurencja, to ceny spadają.
    Życzę Ci żebyś nie trafił do tych wymarłych.

Zauważ, że nie napisałem tylko o sprzęcie, ale również o tym, że większość tych fotografów ma krótkie albo krótkie doświadczenie.
    Zauważ proszę, że nie pisałem o fotografach starej daty. Tylko o młodych wilkach przed 40-ką albo i 30-ką którzy oczekują wysokich stawek za fotografowanie ślubów za pomocą aparatu cyfrowego. Zobacz proszę wątek o sprzęcie do ślubów. Jest tam b. dużo wpisów typu "co kupić za 18 tysięcy". Czyli ktoś dostał pieniądze UP (z naszych podatków) i zamierza je przeznaczyć na zakup sprzętu do fotografii ślubnej. Czyli dzisiaj nie ma sprzętu, umiejętności, a jutro będzie już fotografem ślubnym przez duże "fy" ze stawką 5k pln.

Hmm ciężko wskazać, bo nie znam biografii polskich ślubnych, a tych o których wiem więcej nie wymienię z nazwiska bo nie czuję się upoważniony do opowiadania ich życiowych historii.

Jeśli poczułeś się urażony moją wcześniejszą wypowiedziom, wybacz, nie to było moją intencją.

O slajdach nie mam żadnej wiedzy dlatego też ciężko byłoby prowadzić o tym dyskusje.

Owszem w Polsce nie zdarzyło się jeszcze aby ktoś kogoś pozwał do sądu o spartolony reportaż ślubny. Niemniej pamiętaj, iż rozmawiamy o fotografach ślubnych a nie fotoziutkach. Dla mnie to jest zasadnicza różnica i nie spotkałem się jeszcze z żalami wylewanymi i pretensjami do fotografa ślubnego, który nie wykonał pracy jak należy.
    Fotoziutki... no cóż to jest właśnie nisza owych nie posiadających żadnej wiedzy. W stosunku do tych i owszem słyszałem o niejednej takiej sytuacji.

Co do wódki, cóż rzec? Skoro wódka jest ważniejsza od pamiątki z jedynego takiego dnia w życiu człowieka, ważniejsza od wspomnień... mnie pozostaje pogratulować. Według mnie nie sztuką jest nachlać się na weselu, sztuką natomiast jest zrobienie co najmniej poprawnych technicznie i ciekawych kadrowo zdjęć, nie wspominając już o dobrych bądź bardzo dobrych.

Konkurencja dobra rzecz. niestety konkurencja o której wspominasz jest niedobra, gdyż konkuruje się ceną, a nie jakością produktu. Rozumiem sytuację gdy przy skoku technologicznym ten sam produkt kosztuje mniej i to jest skutkiem niższej ceny. Ale nie rozumiem sytuacji, gdy ktoś robi za przeproszeniem gówno, a obniża cenę starając się konkurować z produktem dobrej jakości. Na szczęście rynek działa tak, że ci którzy nie oferują dobrego produktu wypadają z rynki. Bo ten co bierze 5k może obniżyć cenę do 2,5k gdy zajdzie potrzeba. Ten który bierze 1200 obniżyć ceny już nie ma z czego ...

Naiwniacy, którzy biorą dotację i kupują sprzęt bez wiedzy i jakiegokolwiek doświadczenia, bardzo szybko zorientują się że źle zrobili i albo będą spłacać ZUS i inne opłaty ze swojej wypłaty pobieranej gdzieś na czarno albo będę pracować na spłatę dotacji z odsetkami bo się nawet roku nie utrzymają. A mogą sobie żądać nawet i 20k za zlecenie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z naszych podatków teraz to jest wszystko finansowane dookoła więc nie ma co o tym wspominać ;]
    no comment...

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

ja jestem samoukiem ;-), pierwszy slub sam, wczesniej zero asyst, zero pomocy i zero doswiadczenia. Zdjecia sa do dzis na str. glownej ;-)

www.blog.amphotos.pl

Domyślnie

Przecież napisałem, że powyżej 2.5k to drogo, a nie że 2.5k to zdzierstwo. Przy takiej ilości chętnych do tego biznesu, spadku cen sprzętu, dostępności wiedzy taka stawka za 2 lata będzie dość atrakcyjna dla fotografa. Zrozumieli to już wszyscy ci którzy prowadzą warsztaty fotograficzne. Już teraz odkładają na starość, bo do emerytury nie pociągną w tym interesie.
    powyżej 2,5 k to nie jest drogo.
    opłać ZUS, podatek, wydaj na reklamę na portalach ślubnych, na pozycjonowanie strony www, zapłać za obiektyw który się popsuje albo np. lampe błyskową itd........... to są ogromne koszty, aha, zapłać za photoshopa, dobry monitor itd...........................

co Ci zostanie jeśli chcesz się utrzymywać tylko z tego a masz powiedzmy 25 - 30 ślubów rocznie ?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Jednym zdaniem nie ma wątku, którego na naszym forum w tym przedziwnym kraju nie da się spieprzyć. :-) Prawie jak komentarze na onecie... Maryjko...:-(
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Wszystko zależy od tego co się dostanie. Więc i 800zł może być w sam raz za same pstryki na dobrym sprzęcie. Natomiast 2,5k to też może być w sam raz lub tanio dla kogoś kto ma kasę i wymaga czegoś ładnego i porządnego.
    Wszystko jest sprawą względną. W F1 są kierowcy którzy zarabiają 20milionów rocznie i tacy co zarabiają 300tyś rocznie. Są nawet tacy co płacą za możliwość jazdy w teamie F1.
    Wszystko jest względne.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Rok ma 52 tygodnie. 25 ślubów oznacza, że ktoś pracuje tylko przez pół roku. Jeżeli mu nie wystarcza, to powinien na pół roku znaleźć sobie jakieś inne płatne zajęcie.
    Kiedyś programista Clippera brał 3k za byle jaki soft do obsługi hurtowni. Potem pojawiła się konkurencja i już nie brał tyle. Potem pojawiło się oprogramowanie z półki za 300 pln i programista musiał iść na etat.
    Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Jednym zdaniem nie ma wątku, którego na naszym forum w tym przedziwnym kraju nie da się spieprzyć. :-) Prawie jak komentarze na onecie... Maryjko...:-(
    Wyszły Ci 3 zdania. Może masz coś do dodania w kwestii techniki, stylu pracy Yervanta czy tylko tak sobie chciałeś ponarzekać ?
    Ostatnio edytowane przez polm ; 02-08-2010 o 21:47 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wyszły Ci 3 zdania. Może masz coś do dodania w kwestii techniki, stylu pracy Yervanta czy tylko tak sobie chciałeś ponarzekać ?
    A Ty? Przeczytałem 3 ostatnie strony i mam wrażenie, że nie napisałeś zupełnie nic na temat...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

To przeczytaj więcej niż 3 ostatnie.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Sezon ślubny nie trwa cały rok, ale od maja do października. Daje to nam 6 miechów na potencjalne zlecenia. W tym roku daje to 26 weekendów.
    Przy dobrych wiatrach sezon może trwać od połowy może i początku kwietnia(30 weekendów), zależnie od tego jak wypada wielkanoc, oraz kawałek listopada(34 weekendy licząc dla całego października). Tak więc licząc 30-35 ślubów rocznie daje zapełniony cały grafik.
    Miało być licząc dla całego listopada
    Ostatnio edytowane przez xsardas ; 02-08-2010 o 22:55 Powód: Automerged Doublepost

Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów