Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Kilka pytań i wątpliwości początkującego dot. fot. studyjnej

Mieszany widok

Domyślnie

O super! Właśnie o takie konkrety mi chodziło. Dziękuję Mellan.

Jak mówiłem jestem totalnym zerem i dopiero zaczynam się w to "bawić". Wszelkie tego typu rady są dla mnie jak zbawienie.
    Pokażę może tył mojej lampy. Być może źle interpretuję pokrętło i nie jest to czas mignięcia lampy (niestety nie posiadam instrukcji)?

Na co najlepiej ustawić?

A ktoś ma pomysł o co chodzi z tym wyzwalaniem lampy dopiero od iso >3200?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seraf Zobacz posta
    ... ktoś ma pomysł o co chodzi z tym wyzwalaniem lampy dopiero od iso >3200?
    A coś się uparł na te 3200?
    Wraz ze zwiększaniem szybkości iso pogarsza się kontrast i wzrastają szumy - zwiększając iso uwrażliwiasz matrycę na światło. Do tego jednocześnie przymykasz przysłonę - działając wprost przeciwnie. Brak sensu i logiki.

Tak jak pisze xsardas, czytaj o zależnościach, a załapiesz. Podstawy są nawet w instrukcji.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Uparłem się ponieważ przy niższych iso lampa nie wyzwalała się. Nie wiem dlaczego

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seraf Zobacz posta
    ...Na co najlepiej ustawić?...
    Moc lampy zmniejsza się im większym softboxem rozpraszasz. Zmniejsza się również wraz z odsunięciem lampy od obiektu. Pomijam oczywisty wpływ ustawionej przysłony, tak więc nie ma prostej recepty, wszystko zależy od potrzeb i koncepcji na zdjęcie.
    Czas czy 1/100s czy 1/200s nie ma wielkiego wpływu - błysk trwa krótko. Zwiększając czas łatwiej o zarejestrowanie światła zastanego, poza błyskiem. Do tego wzrasta ryzyko poruszenia zdjęcia, w więc statyw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    ... http://foto.jasiu.pl/ to moze pomóc, mimo że jest o lampach reporterskich...
    To inna sytuacja. Post serafa traktuje o fotografowaniu z błyskiem w studio, nie w plenerze.
    Stronkę jak najbardziej polecam, ale chodzi w niej o sposobach na mieszanie światła błyskowego i zastanego, co wymaga większego doświadczenia.
    W tym przypadku można z powodzeniem obyć się bez statywu, fotografując na dłuższych czasach, nawet 1/20s-1/30s. Tak jak wspomniałem wcześniej, błysk pozwala zamrozić ruch, a ten który wynika z długiego czasu i rejestracji zastanego może być czasem użyteczny.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 31-07-2010 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Uprawnienia umieszczania postów