Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
Mam pytanie, jak załadować plik xmp do DNG w lightroomie, są to ustawienia naśladujące kolory w 400D z tego co widzę, to są subtelne zmiany w Camera Calibration.

I jeszcze jedno, bo zrobił mi się mętlik z tymi profilami kolorów w lightroomie,, co chwilę przełączam i sprawdzam i sam już nie wiem który wybrać. Mam do was pytanie, powiedzmy, że zostanę przy profilu Adobe Standart beta2, ale on nie daje mi takiego koloru skóry jak trzeba, jest za dużo żółtego jeszcze, czy można to w prosty sposób skorygować w Camera Calibration, czy raczej w HSL i jak to zrobić, co wtedy ująć i zmienić. Ciekawy jestem jak Wy to widzicie?

1. Wiesz co jest jedną ze zbrodni na wszystkich forumach śwaita? Zamieszczenie tych samych postów w różnych wątkach. (http://canon-board.info/showthread.php?t=61681&page=7)

2. z xmp do DNG w LR to nie bardzo wiem o co Ci chodzi. ACR/LR w odniesieniu do RAWów zapisuję ustawienia w xmp.

3. Masz strszny mętlik z Color Management i profilami. Chyba musisz trochę poczytać. Tego Ci nikt nie usystematyzuje.

4. Kolor skóry. Ludzie walczą z tym latami. Nie oczekuj cudownej recepty na wszystko. Dwie podstawowe zasady:

A: R
G = R * 0.81, czyli G = R - 19%
B = G * 0.81, czyli B = G - 19%

B: C = 1/3 do 1/5 M
M jest blisko M i Y ale jest delikatna przewaga Y
K = 0

Odnośnie używania "Camera Calibration" to.... długo by pisać. Bruce Fraser "Camera RAW i Photoshop CS2. Efektywna obróbka zdjęć cyfrowych" wyd. Helion.

Krótko to:

Stosowanie zakładki Calibrate do naturalnie wyglądających kolorów to raczej kiepski pomysł. Od tego jest PS. Owszem można ale... trzeba sporo prób i trzeba się tego dość długo uczyć. W PS łatwiej.

Suwaki w Calibrate działają "zgodnie z opisem" ale... R Hue i R Saturation NIE ZMIENIA Red a zmienia G i B. G nie działa na G a na R i B a B nie działa na B a jedynie zmienia R i G.