Dodam, że głównie na uwadze mam zdjęcia, ale chodzi również o inne dane.
Jako, że restrukturyzuje swoje dyski i ponownie podchodzę do tematu backupu, postanowiłem rozejrzeć się za odpowiednim do tego programem.
Funkcje jakie powinien spełniać:
- przede wszystkim aby program śledził zmiany i kopiował tylko pliki/foldery które uległy zmianie, dzięki czemu wszystkie dane będę musiał przekopiować tylko raz, a kolejne backupy będą tylko dodawać co uległo zmianie, skracając potrzebny na to czas i zmniejszając ilość potrzebnego miejsca. (hint: Incremental, Differential).
- dobrze by było gdyby ten program nie był zależny od liter pod jakim zamontuje dysk twardy do backupu. To znaczy, że jeżeli podłącze dysk na USB i będzie się wyświetlał jako D, zrobię backup, a innym razem przybędzie mi dysków i ten sam dysk zamontuje się jako E, to program się połapie.
- również dobrze by było, gdyby ewentualny format nie wpływał negatywnie na funkcjonowanie programu. Backupuje głównie inne partycje niż systemowa, a format nie jest u mnie rzeczą rzadką.
- w związku z powyższym ideałem byłoby, gdyby można było go stosować inną drogą niż instalacja w systemie, np. wersja portable, z innej partycji albo z pendrive albo z bootowalnej płyty.
-wskazane, żeby program nie był wielką kobyłą, i mniejszy, szybszy, mniej wpierniczający się gdzie nie trzeba tym lepiej.
Wszelkie dodatkowe ułatwienia mile widziane. Program może być darmowy lub płatny, musi spełniać przynajmniej jedną z wymienionych cech, ale niekoniecznie wszystkie.
Do tej pory korzystałem z SyncToy 2.1 Niestety on musi mieć zawsze tą samą literę dysku, jeśli dysk do backupu zamontuje się jako inna litera, to lipa, trzeba przydzielać ręcznie litery dysków.
A wy z jakich programów korzystacie? A może kopiujecie ręcznie?