Strona 14 z 25 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Panowie tracicie czas roztrzasajac tanie lustrzanki formatu maloobrazkowego (zwanego niegdys miniaturowym). Nie mozna sie tu spodziewac wielkiej precyzji dzialania, jakosci wykonania, czy ostrosci. 1Ds3 to w koncu wszystkiego ok. $6000.

Hasselblad sprzedaje lustrzanki siedem razy drozsze, i tu mozna juz czegos wymagac, bo to jak rower vs. Skoda vs. Ferrari.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Panowie tracicie czas roztrzasajac tanie lustrzanki formatu maloobrazkowego (zwanego niegdys miniaturowym). Nie mozna sie tu spodziewac wielkiej precyzji dzialania, jakosci wykonania, czy ostrosci. 1Ds3 to w koncu wszystkiego ok. $6000.

Hasselblad sprzedaje lustrzanki siedem razy drozsze, i tu mozna juz czegos wymagac, bo to jak rower vs. Skoda vs. Ferrari.
    W miarę poprawne ostrzenie, niekoniecznie co do milimetra w punkt ale choćby tak, żeby obiekt znalazł się w jakimkolwiek miejscu głębi ostrości, lub choćby tuż obok niej a nie na manowcach to zasrany obowiązek każdej, nie tylko drogiej lustrzanki.
    Tanie lustrzanki mogą nie robić wielu innych rzeczy, które robią drogie, ale akurat to powinny.
    Widzę, że pewna grupa starych wyjadaczy zmienia temat tego wątku w kierunku udowodnienia, że od taniego sprzętu nie można za wiele oczekiwać, a przecież akurat w miarę (powtarzam: w miarę) poprawne ostrzenie to podstawa każdego aparatu z automatycznym ustawianiem ostrości.

W takim razie powiem tyle -- statystycznie modele EOS xxxD starsze od 550D radzą sobie z AF lepiej niż ich droższy następca.
    I to jest główny problem a nie "taniość", bo poruszamy się cały czas w tej samej linii sprzętu.
    Chodzi o to, że statystycznie sprzęt sobie nie radzi na tym polu, na którym poprzednie modele statystycznie lepiej sobie radziły wiec coś jest na rzeczy w konstrukcji/wykonaniu/jakości dużej partii egzemplarzy 550D.
    I to jest istota problemu.
    Trzeba znaleźć jakąś regułę, opisać problem i opracować skuteczną metodę wymuszenia na serwisie naprawy lub wymiany sprzętu na taki do stolerowania.
    Na forum portalu dpreview też jest sporo o większych problemach AF w 550D, niż w EOSach <550D wiec nie wymyśliliśmy go sobie.
    Z tego co czytałem, to w wielu przypadkach kalibracja lub naprawa nie dały pozytywnych rezultatów i konieczna była wymiana aparatu pewnie na egzemplarz z poprawionej serii.
    Więc proszę forumowych wyjadaczy, żeby nie śmiali się w rękaw lub w wręcz w twarz z posiadaczy 550D i nie dryfowali istoty tego wątku na boczne tory.
    Producent wypuścił niedopracowany model i kto miał pecha trafił na tę początkową serię, w której odsetek egzemplarzy z kopniętym AF był po prostu większy.
    I to tyle i nie ma co pitolić, że to tania zabawka i TTTM.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie, popieram w 100%. Testowałem tańsze lustrzanki innych firm i nie ma w nich problemu "zwalonego" AF. Widocznie Canon naciaga ludzi, aby kupowali droższe sprzęty ich firmy, albo mają/mieli problem z AF.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nie wiem Panowie co macie za problemy. Mam wielu znajomych z 450/500/550D ktorzy używają tylko kitowego obiektywy i nigdy nie marudzili na ostrość. Ba. Jak wiem, że biorą aparat na jakąś impreze, to swojego nawet nei dotykam, bo szkoda mi targać. Ich wykona robote.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akwidzynski Zobacz posta
    Dokładnie, popieram w 100%. Testowałem tańsze lustrzanki innych firm i nie ma w nich problemu "zwalonego" AF. Widocznie Canon naciaga ludzi, aby kupowali droższe sprzęty ich firmy, albo mają/mieli problem z AF.
    Uwielbiam teorie spiskowe, szczególnie te w temacie szeroko pojętej polityki sprzedazy wielkich firm. Tak, tak! Na pewno, specjalnie zrobili spieprzony, aparat z taniej serii, zeby Cie namówic na kupowanie tego droższego:
    "W tajnym pokoju, gdzieś pod najgłebsza piwnicą biurowca Canon'a spotkał sie prezes, główny ksiegowy, szef działu badan i rozwoju oraz szef marketingu koncernu Canona.
    - Trzeba zrobić podpuche na Akwidzynskiego. To strategiczny klient, musimy namówic go na zakup wiekszej ilosci sprzetu - powiedzial prezes
    - A wiem! To ten człowiek z polski. Slyszałem o nim. - wykrzyknął ksiegowy
    - Co mam zrobić - zapytał inzynier - Mam mu podsunąć bebechy od 1Ds Mark 17 w obudowie od G3, w cenie G11?
    - Nie! - przez twarz marketingowca przemknął szelmowski, zlosliwy uśmieszek - Wyślemy mu 550D, specjalnie przygotowane, żeby trochę nie działał AF. Uruchomię swoje kontakty w Polsce. Mam tam co najmniej 1000 osób, chetnych do udziału w spisku. Akwidzyński kupi uszkodzony aparat, pomarudzi na forum Canon-Board, Janusz Body - mój człowiek - i kilku innych napisze mu prosto z mostu, że jeśli chce naprawdę dobre zdjęcia, to musi kupic coś droższego. On aparat zaniesie do serwisu na Żytnią, tam tez mam ustawionego czlowieka. Serwis napisze, że aparat działa prawidłowo, Akwidzyńskiemu skoczy cisnienie i juz jest nasz. Najpóźniej za miesiąc wysupła ze skarpety dalsza kase i kupi 5DmII. Ten mu tez wyposażymy w kiepski AF i nie dalej jak za następny miesiąc będzie urobiony, jak plastelina. Kupi najnowszego deesa z kompletem elek za cenę Maybacha...- phihihi - My to wszystko nakręcimy ukrytymi kamerami. Bedziemy mieli gotowy docinek do Truman Show i zarobimy na tym następny miliard dolarów w diamentach, oprawionych w złoto, czyli 2 miliardy. A potem, zrobi się taki numer nastepnemu Polakowi.
    Po piwnicach wieżowca Canon'a w Tokyo rozległ sie szatański chichot..."
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dinderi - padłem
    7D + C 50mm/1.4 + Samyang 8mm/3.5 Fisheye

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nie mogę znaleźć przycisku 'Like' !

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Nie mogę znaleźć przycisku 'Like' !
    Hazan to tez człowiek Canon'a. Specjalnie usunąl przycisk 'Like', zebys nie mógł znaleźć.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    .. na forum Canon-Board, Janusz Body - mój człowiek - ...
    Cholera! Ten przeciek na Wikileak wszystko zepsuł. Nawet AF ;-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Cholera! Ten przeciek na Wikileak wszystko zepsuł. Nawet AF ;-)
    Janusz, dinderi, żeby Was cholera... Znów sobie jaja robicie
    Ale niby "przyczajony tygrys, ukryty smok" poczekam na jakiś fajny zainicjowany przez Was temat i się zrewanżuję pięknym za nadobne
    Macie to jak w banku!
    I tylko dlatego zostanę jeszcze jakiś czas w stajni Canona!
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Strona 14 z 25 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów