Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Może jakiś Rufi włączy poczucie humoru a wyłączy nazywanie ludzi per 'kretyn' bo jest to nieco obraźliwe?
    Może jakiś Vitez zauważy,że od włączania humoru są inne fora lub tematy,kretynem nikogo nie nazwałem,a post uważam dalej za kretyński.
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Dziwna sprawa, mój 550D ostrzy bezbłędnie z 50 1.8 jak i z Sigmą (!) 24 1.8... Powinienem się martwić?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rufi Zobacz posta
    Może jakiś Vitez zauważy,że od włączania humoru są inne fora lub tematy,kretynem nikogo nie nazwałem,a post uważam dalej za kretyński.
    A może jakiś Rufi pomyśli następnym razem dwa razy zanim coś znowu napisze , by nie oberwać za trollowanie?

Potraktuj to jako ostrzeżenie, na razie bez punkcików. Bez odbioru.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A może jakiś Rufi pomyśli następnym razem dwa razy zanim coś znowu napisze , by nie oberwać za trollowanie?

Potraktuj to jako ostrzeżenie, na razie bez punkcików. Bez odbioru.
    Jak masz coś do mnie,to pisz na pw,a nie popisuj się na forum.Bez odbioru.
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Coś już napisał

Domyślnie

chyba się nie doczekam przykładu o który już po raz kolejny proszę. 16 stron wątku a ostatnio same pyskówki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    chyba się nie doczekam przykładu o który już po raz kolejny proszę.
    OK, nie było kiedy wcześniej.

Obie fotki robione 550D z EF 50/1.8 II na pełnej dziurze.
    Ostrość ustawiana centralnym punktem AF bez przekadrowania.
    To nie są wybrane najgorsze zdjęcia, to jest reguła przy ostrzeniu z AF.
    Proszę nie skupiać się na ogólnym mydle, bo to w tym obiektywie bez przymknięcia norma, ale na samej ostrości.
    Celowo daję fotki z kilkoma planami, żeby było wyraźnie widać, że zestaw ostrzy grubo przed obiektem.
    Przypomnę: z 40D i 350D ten sam obiektyw ostrzył w punkt niezależnie od odległości obiektu.

W linkach pliki ponad 3MB każdy, zmniejszone o połowę, Exif zachowany, dalsze zmniejszanie nie miało sensu, bo w końcu mamy oceniać ostrość...

Przykład nr 1:
    http://www.jpogoda.daminet.pl/fotki/IMG_6312a.jpg
    Ostrość łapana na "balkonik" a ewidentnie najlepsza na drzewie będącym 2 razy bliżej.

Przykład n2 2:
    http://www.jpogoda.daminet.pl/fotki/IMG_6319a.jpg
    Ostrość łapana na tabliczce z zakazem wyprowadzania psów (pod dużą tablicą) a ewidentnie najlepsza na liściach drzewa , chodniku, trawie, słupie latarni będących kilka metrów przed tabliczką.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    No faktycznie kiepsko.
    Nie oddales aparatu do serwisu ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akwidzynski Zobacz posta
    Witam
    No faktycznie kiepsko.
    Nie oddales aparatu do serwisu ?
    Nie oddałem, bo chciałem go przetestować z możliwie największą liczbą obiektywów i gruntownie obadać temat, żeby od razu odeprzeć próby spuszczenia mnie na drzewo przez serwis.
    I wygląda na to, że mój 550d przede wszystkim bardzo nie lubi się z jasnymi szkłami -- im szkło ciemniejsze, tym ostrzenie lepsze. Sigmy też nie trawi, lubi niektóre L-ki a z budżetowymi EF-Sami i EFami to już jest loteria.
    A i też ciekawy byłem rozwiązania sprawy aparatu Mariusza.
    W międzyczasie przyszły wakacje.
    No i też natrafiłem na obiektyw, z którym moje body się "dogadało" jako tako -- EF-S 18-135/3.5-5.6 IS.
    Niestety już na wyjeździe okazało się, że kupując to szkło wkopałem się jeszcze bardziej.
    Wprawdzie z nim moje body ostrzy dużo lepiej, ale sam obiektyw jest lekko kopnięty (za duża niesymetria w rozkładzie ostrości w kadrze) i mam teraz do wysłania do serwisu nie tylko puszkę
    No Canon jako producent zawiódł mnie na całej linii.
    Ciekawe, czy serwis nadrobi te straty -- szczerze wątpię.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Niestety, zawiodę pewnie tych, którzy liczyli na jakiś mój zawzięty bój - po prostu miałem już dość. Ernest potrzebował aparatu do filmowania, więc doprowadziłem (czy raczej Towers doprowadził) do zastąpienia niekorygowalnej już nigdzie (Żytnia, Berlin i niemiecki CPS) puszki - nową. Cieszę się, że Ernestowi ona ostrzy, ja sprawdziłem tylko czy migawka w niej kłapie. Dobrze że nie zostawiłem mu kompletnego syfu.

Wszystko co opisujecie pokrywa się z tym, co miałem w tej starej - potwierdzenie ostrości z jasnymi szkłami w takim punkcie, że trudno go nawet znaleźć na zdjęciu - począwszy od pewnej odległości ostrzenia. Dolegliwość ta, jak to korespondencyjnie ustaliłem, jest wspólna dla wielu body (nie modeli!), co potwierdzało by to, o czym pisał kiedyś Tezmarek lub Pan.kolega (nie pamiętam dokładnie): AF pracuje w Canonach wyżyłowany do granicy błędu i mając pecha (którego prawdopodobieństwo z niektórymi modelami jest większe niż z innymi) dostajemy APARAT Z NIEUŻYWALNYM AF DLA DEKLAROWANYCH JAKO KOMPATYBILNE JASNYCH OBIEKTYWÓW.

Stawiam hipotezę, że jedyną sensowną receptą na problemy jest wymiana modułu AF. Której Żytnia oczywiście nie zrobi. Współczuję im i rozumiem, że wolą trzymać się zalecanych przez Canona procedur naprawczych, które są oczywiście w tym przypadku zawracaniem gitary. Ale w końcu nie oni ponoszą winę za - nie boję się tego słowa - badziew, który dostają do serwisowania.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar worms
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z jednej strony to dobrze, zwłaszcza dla Ciebie, 5D pewnie o niebo się lepiej spisuje.
    Szkoda tylko że w sumie puszka nie została naprawiona.
    Z drugiej strony chciałbym zobaczyć jak ostrzy Ernest-owi. Jakieś przykładowe fotki.
    U siebie zauważyłem do do 180cm test z kartami ostrzy znośnie, ale im dalej obiekt fotografowany tym większe mydło, ciężko znaleźć punkt ostry. Sam nie wiem co z tym robić.
    http://picasaweb.google.pl/108760591...GMacroOstrzen#
    Może komuś będzie się chciało przebrnąć przez te fotki.

Poczekam i zobaczę co serwis zrobi w sprawie akwidzynski-ego
    Może czas zbierać na 7D, a miała być 100 macro IS
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
    sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów