Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Rozbój i kradzież sprzętu foto.

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pokrzywdzony może wnieść powódzwto adhezyjne. Wystarczy jak załączy dowody zakupu i wspoaże obecną wartość rynkową sprzętu. Sędzia nie powinien robić problemów z zasądzeniem należnej kwoty. Co innego możliwość wyegzekwowania tego...

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

KMV10, Maykster i wszystkim dziękuję w imieniu swoim i kolegi.

Muszę zrobić małe sprostowanie. Pospieszyłem się i napisałem o 70-200/f4, nie będąc świadom, że zostało ono sprzedane miesiąc wcześniej przez kumpla. Skradziony został 28-135 IS zmniejsza to straty materialne (choć i tak 3 tysiące to nie jest mała suma) I teraz wycena policji się zgadza. Przepraszam.

Co do body to mogę powiedzieć, że było one w bardzo dobrym stanie i nie miało na liczniku więcej niż 12000 klatek, miałem je wielokrotnie w swoich rękach. Co do szkła to część swoich zdjęć również nim wykonałem.

Dziękuję Wam jeszcze raz.

Uzależniony

Domyślnie

Za rozbój zatrzymani mogą trafić do więzienia nawet na 12 lat.
    Dostaną 12 lat. Jak w banku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tzn. w banku nie dostaje się 12 lat. Miało być: pewne jak w banku.
    Ostatnio edytowane przez basala ; 23-07-2010 o 23:59 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dziś z nim rozmawiałem i widziałem się, on z kolei rozmawiał z osobą prowadzącą sprawę, na policji stwierdzili, że najprawdopodobniej dostaną zawiasy. Oby było tak jak mówi basala

Aha używam cały czas terminu kolega, bo policja mu poradziła żeby pozostał anonimowy w wypadku jakichś wywiadów dla gazet itd. Dla dobra śledztwa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Za rozbój zatrzymani mogą trafić do więzienia nawet na 12 lat.
    Dostaną 12 lat. Jak w banku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tzn. w banku nie dostaje się 12 lat. Miało być: pewne jak w banku.
    A ja jestem pewien, że dostaną zawiasy.
    To się chyba nazywa "dziesiona" (przynajmniej tak kiedyś było) czyli pobicie z kradzieżą.
    Myślę, że nic ich to nie nauczy. To już taki typ społeczeństwa. W swoich kręgach będą dumni z siebie bo stuknęli kolesia, a kara w zawieszeniu jest dla nich śmieszna.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak "pobicie z kradzieżą".

Jeśli nie byli wcześniej karani to kary bezwzględnego pozbawienia wolności nie dostaną na 100%. Jeśli byli, to być może tak, choć z całą pewnością na nie więcej niż 2-4 lata.
    Co do pieniędzy. Sądy karne najczęściej pozostawiają powództwo cywilne bez rozpoznania. Trzeba występować na drogę cywilną. Życzę powodzenia, bo będzie ciężko nawet przy wyroku zasądzającym.

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wystarczy odpowiedznio udowodnić wysokość poniesionej w zawiązku z przestępstwem szkody i sąd nie powinien robić problemów z zasądzenien obowiązku naprawienia szkody. Oczywiście ze nie chce się im w toku procesu karnego tracić czasu na dochodzenie wysokości szkody i faktycznie pozostawiają powódzwto bez rozpoznania ale w powyższym przypadku wydaje mi się że nie powinno być z tym probelu. Wystarczy załączyć dowody zakupu sprzetu i wskazać obecną rynkową wartość sprzętu - nawet poprzez załączenie przykładowych ofert z Allegro.
    Też miałem taką nieprzyjemność występowania z powództwem adhezyjnym i zasądzono mi 100% wartości przedmiotu sporu. Co innego ściągalność bo w moim przypadku sprawcy dostali na sztywno 3 latka więc raczej nie mają składników majątku z których możnaby prowadzić egzekucję ale poczekamy - mam w końcu na to 10 lat

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Co innego ściągalność bo w moim przypadku sprawcy dostali na sztywno 3 latka więc raczej nie mają składników majątku z których możnaby prowadzić egzekucję ale poczekamy - mam w końcu na to 10 lat
    Żeby nie trafić ponownie do więzienia za nie spłacone długi, będą musieli znów kogoś okraść.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Dlatego stare sprawdzone sposoby ze średniowiecza były skuteczne. Może to mało humanitarne, ale się sprawdzało.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Odzyskać czy nie odzyskać to nie ma znaczenia. Ale ma znaczenie, że fotograf żyje i nie poniósł uszczerbku na zdrowiu. Chłopaki mogli przecież wypróbować ostatnio modne maczety czy inny sprzęt wyglądem zbliżony do kija bejsbolowego. Dla kryminalistów sprzęt jest wart jedną może dwie działki białego proszku. I nie muszę dodawać, że życie czy zdrowie jego posiadacza warte jest o wiele mniej. Zamiast dywagować co będzie i jak pozbierać rozlane mleko to może lepiej zastanowić się jak nie dopuścić do takich sytuacji? Tak się zastanawiam czy poszkodowany fotograf nie wiedział czy nie zdawał sobie sprawy, że „modelka” pochodzi z podejrzanego towarzystwa? W podlinkowanym artykule jest napisane koleżanka-znajomy.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów