Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".

Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!
co i tak nie zmienia faktu, że RAW+Lightroom sprawia, że każde zdjęcie można zrobić na cymes lub totalnie wypaczyć.. obecnie, kiedy RAW staje się popularniejszy, sprzęt komputerowy pozwala obrabiać te największe, warto odłożyć JPG na półeczkę, chyba, że komuś spieszno.. kwestia podejścia.. kiedyś też myślałem - "kwestia to tak robić zdjęcia, żeby z puszki szły do labu, bez postprodukcji"... niestety to nie tylko pomaga, ale i daje wiele możliwości..

wracając do tematu.. Nijak ale brałbym Canona.. 20D+... haaa.. i tu napisałeś niezłą rzecz:
Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
...
1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.
to może 55-250 IS? wiem, że zabraknie Ci czegoś szerszego, ale masz szkło, które oba punkty zadowoli na początek.. co innego, jak Cie przypili z imieninami u cioci, albo z wypadem w góry..

ps. no i nadal się uprę - nie upierałbym się przy stałce!!

#