Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: Lustrzanka

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tabassco Zobacz posta
    Witam,
    Chciałbym kupić sobie lustrzankę tak do 2000zł. Nie znam się na nich, dlatego wolałbym żeby mi ktoś doradził, bo wszyscy wiemy jak to jest kupować w sklepach, bo chcą sprzedać najdroższy...
    Lustrzanka to nie tylko aparat, to również wymienna optyka, częstokroć droższa od samego aparatu.
    Kupując coś "do 2000zł", czyli w najniższym segmencie, skazujesz siebie na wybór pomiędzy:
    1. zniechęceniem - bo przecież tak drogi aparat, z efekty często dyskusyjne,
    2. poszukiwaniem dróg jak te efekty polepszyć - nauka podstaw fotografowania, obsługi graficznych programów, poszukiwanie ciekawszej optyki itd.

Kup lustrzankę jeśli chcesz, ale patrz przez pryzmat gamy dostępnych obiektywów, ich cen i jakości, bo to co kupisz, o ile zainteresujesz się fotografią, szybko przestanie Ci wystarczać.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

PSL, jak sam napisałeś w lustrzance trzeba POUSTAWIAĆ aby było ostro, kontrastowo, kolorowo. Tyle żeby to ustawić to trzeba wiedzieć jak a do tego potrzebna jest pewna wiedza. Czy miałem w rękach lustrzankę? Od 25 lat robię zdjęcia lustrzanką z małą przerwą przy przejściu na cyfrę kiedy to robiłem zdjęcia kompaktem zanim kupiłem lustrzankę.

Domyślnie

Jaka widza jest potrzebana, aby ustwić ostrość, kolory itp.? W lustrzance, jak w wielu kompaktach wchodzisz do menu i suwakami przesuwasz ostrość, kolory, nasycenie. Zero wiedzy. Jak sobie raz ustawisz tak cykasz fotki.
    Oczywiście masz większe możliwości używając lustrzanki czy jakiegś bezlusterkowca. Ale nikt nie każe Ci z nich korzystać. Na auto możesz robić fotki lepsze jakościowo niż z jakiegokolwiek kompaktu.

Oczywiście przesadziłem z tym pytaniem czy miałeś lustrzankę w ręku ;-) sorki i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    PSL, jak sam napisałeś w lustrzance trzeba POUSTAWIAĆ aby było ostro, kontrastowo, kolorowo. Tyle żeby to ustawić to trzeba wiedzieć jak a do tego potrzebna jest pewna wiedza...
    Masz 50D a piszesz takie...
    Przecież dla początkujących jest na obudowie przycisk z "wiatraczkiem" (profile Stylu Obrazów).
    Dodatkowe można sobie wygrzebać w necie.
    A dla zaawansowanych zabawa suwaczkami.
    Na kole nastaw masz tryb z zielonym listkiem, och sorry - kwadracikiem.
    Na obudowie powinna być jeszcze IMHO nalepka "Amator Friendly"

Co do tematu - jeśli kogoś stać, to czemu nie.
    Pozostaje tyko mieć nadzieję, że osoba świadomie zadaje pytanie,
    tzn. wie czym się różni lustrzanka od zaawansowanego kompaktu (hybrydy)
    oraz zna wszelkie ograniczenia i niewygody związane z posiadania lustra.
    Jeśli tak, to... "szerokiej drogi"

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem jak z jakością automatu w 50D i innych, bardziej "amator friendly".
    Natomiast stawiając obok siebie Sony DSC-H5 i 40D (obydwa na zielonych kwadracikach) mogę jednoznacznie stwierdzić, że dla przeciętnego oglądacza fotek Sony daje LEPSZEGO JPEG prosto-z-puszki, bez zagłębiania się w technikalia (czyli czysto amatorskie podejście).

Mi też przykro to pisać. Ale nadal to moje zdanie.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jeśli mowa o kategorii "Najlepszy JPEG prosto z puszki" w kategorii "Lustrzanka" - IMHO Olympus.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Może w pełnym słońcu na plaży i bez żadnego kadrowania się zgodzę. Kompakt spokojnie porównywalny do lustrznki/bezlusterkowca. Ale juz w typowych często dla amatorów fotkach w mieszkaniach, gdzie światła mniej - dobra i niezaszumiona i nieporuszona fotka z kompakta to nielada sztuka i ogrom wiedzy fotografującego. Podobnie focenie np. dzieci czy imprez rodzinnych lub innych. Kompaktem zanim złapiesz ostrośc to dzieciaki/ciotki juz w kosmosie lub drugim pokoju, AF lustrzanki tu niezastąpiony.
    I zadna wiedza nie jest potrzebna do korzystania z wyskokich ISO, szybkiego AF czy dobrej rozpiętości tonalnej.
    Przewaga kompaktu to przede wszystkim małe wymiary i mozliwośc noszenia go w tylnej kieszeni dzinsów. Drugi plus to zoomy w stylu 30x, które dla wielu są niezwykle wygodne i przktyczne. Ale jakość fotek to akutat nie jest mocna strona małych matryc. I nie ma tutaj co wymyślać wygibaśnych teorii o "lepszości" obrazka z kompakta nad obrazkiem z lustrzanki/bezlusterkowca prosto z aparatu. Lustrzanki EL i bezlusterkowce sa robione/projektowane właśnie pod amatorów oglądających fotki prosto z puszek. I bardzo dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam znajomych, ona ma jakiegoś paroletniego kompakta, ona 1000d z kitem. Jak mi pokazują zdjęcia z wycieczek to bez exifów nie powiem co jest czym zrobione. Ba.. ostatnio nawet widziałam zdjęcia z HTC (telefonu!) i momentami nie ustępowały fotkom z 450d czy 50d (jak się zapomina naładować baterie to potem się tak ma) -- oczywiście w odpowiedniej wielkości.

Lustrzanka:
    + pozwala na dużo więcej
    - wymaga dużo więcej
    - o wiele łatwiej o błędy

Kompakt:
    + łatwy w obsłudze
    + mały, wygodny
    + taniej
    + dostosowany do wszystkich typów fotografii
    + wybacza więcej błędów
    - przy powiększeniu większym niz A4 może być widać, że jakoś nie jest aż taka super (mój biedny lumix 6mpix wyrabiał do A4, aktualne kompakty pewnie wyrobią o wiele więcej)

Szczerze mówiąc, to nie chciałoby m się targać z sobą tych 5kg czy śnieg czy upał gdyby nie coś na kształt "pasji". I naprawdę nie pogniewałam się za niezłego kompakta na jakieś "mniej artystyczne" okazje.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dziobolek, jesteś użytkownikiem lustrzanki (takiej samej zresztą jak ja) więc inaczej postrzegasz pewne sprawy. Ty rozumiesz co to "profile stylów obrazu" bo wiesz co to profil i styl obrazu ale dla przytłaczającej większości ludzi profil to twarz widziana z boku, styl to w sensie, że ktoś ma styl lub w stylu czegoś tam a obraz to może być malowany a nie z aparatu. Taka niestety jest prawda. Żeby uzyskać z lustrzanki zdjęcie tak samo efektowne (dla przeciętnego człowieka gdzie zieleń musi dawać po oczach, niebo musi być mocno niebieskie, twarz jak po solarium a do tego wszystko (również drugi plan) ostre jak brzytwa) to trzeba przede wszystkim przebrnąć przez instrukcję obsługi a to już często jest dużym wyzwaniem. Za to kompakt włączasz, robisz fotkę i masz super kolory, super kontrast, super ostrość, jednym słowem "łał, ale super fota". Dla mnie jak i dla wszystkich chyba obecnych na tym forum taka fota będzie beznadziejna ale my, świadomi użytkownicy sprzętu fotograficznego stanowimy nawet nie 1% całej populacji więc oceniany z naszego punktu widzenia będą nieobiektywne.

Domyślnie

A czego niby lustrzanka wiecej wymaga i dlaczego łatwiej korzystając z lustrzanki o błędy? No i dlaczego jest trudniejsza w obsłudze?

Przeciez włączasz ja i robisz fotki. Żadna tajemna wiedza do tego nie jest potrzebna. O błędy znacznie trudniej dzięki temu, że wspomaga cię szybki AF, duza rozpiętość tonalna, nieszumiąca matryca. Nie musisz myśleś tylko cykasz fotki. ;-).
    Do kompakta jednak wiedzy potrzebujesz często znacznie więcej żeby osiągnąć dobre rezultaty.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów