Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
Przede wszystkim trzeba było zacząć od poprawnej ekspozycji. Niezależnie od tego skąd to światło pochodzi - trzeba je zarejestrować. Z niskiego iso resztę kadru pewnie mógłbyś jakoś dopalić w obróbce, a tak to masz 2bitową papkę na papierze.
Światło halogenów można zarejestrować lub nie to zależy od tego co chce zrobić fotograf i jak.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Tak, wiemy, można zawsze pierdyknąć lampą 1/1 na iso100 1/200 f/8.0 i halogenów prawie nie będzie.
Bez względu z jaką mocą byś nie pierdyknął byleby czas był krótszy niż przynajmniej 1/60sek to halogenów nie powinno być widać a dla świętego spokoju 1/125 by stykła.
Bez względu na przysłonę i iso? Myślisz, że halogeny tak szybko wygasają?
Nie myślę tylko wiem. W pilotach od lamp studyjnych są halogeny i nie przeszkadzają. Pomyśl przez chwilę jak działa halogen czy żarówka i będziesz wiedział dlaczego. Kłania się taki pan co się zwał Hertz.
Pomyśl przez chwilę jak szybko stygnie żarnik takiej żarówki i jak bardzo zdąży wystygnąć w pół okresu prądu zmiennego.
Od 0:30 : http://www.youtube.com/watch?v=YnMP1Uj2nz0
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pomyliło ci się ze świetlówką :
Zamieszczone przez http://pl.wikipedia.org/wiki/Świetlówka
Ostatnio edytowane przez micles ; 23-06-2010 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost
Widać wystarczająco aby go nie było widać na zdjęciu. Zrób sobie próbę ma 1/30 i 1/125 i będziesz wiedział.
powiem szczerze ze nie wiedziałem ze halogeny tak działaja. twierdzicie ze halogeny nie swieca swiatłem ciągłym? to ze przygasa niewiele ma znaczenia bo nie wygasnie calkowicie a przy 2 reflektorach + punktowym spocie z czegos na kamerze, to chyba trafic w lotto w chwile wygaszenia...
walać na wprost lampa sami wiecie co by bylo.
micles - dobra ekspozycja dla twarzy czy papieru z podpisami powodowała by czerń reszty
wiecie jak to fajnie sie teoretyzuje ?
teoretycznie wszystko wiadomo w praktyce nie ma na to czasu.
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L