Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 135

Wątek: Czy za zabicie kameruna idzie sie do wiezienia?

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    E tam zaraz ekspert. Ja bym wyciągnął z bagażnika blendę i rozstawił aby przysłonić to i tamto. Pewnie by się podniósł pomruk sprzeciwu ale mając w ręku jakiś atut może by się można było dogadać. A tak na poważnie to życie nie składa się z samych przyjemności i nie zawsze jest tak jak by się chciało. Trzeba było robić z lampą na najkrótszym możliwym czasie aby to świństwo się nie rejestrowało na zdjęciach.
    blenda stojące by można ale tego na kamerze nie bardzo

testowałem z lampą ale wychodzilo tragicznie płasko

myślalem ze łatwiej sobie poradzę w postprocesingu niż z ostrymi cieniami lampy
    bo zeby to g... zniwelować mocno trzeba było świecić

mój bład...
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przede wszystkim trzeba było zacząć od poprawnej ekspozycji. Niezależnie od tego skąd to światło pochodzi - trzeba je zarejestrować. Z niskiego iso resztę kadru pewnie mógłbyś jakoś dopalić w obróbce, a tak to masz 2bitową papkę na papierze.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Światło halogenów można zarejestrować lub nie to zależy od tego co chce zrobić fotograf i jak.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, wiemy, można zawsze pierdyknąć lampą 1/1 na iso100 1/200 f/8.0 i halogenów prawie nie będzie.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Bez względu z jaką mocą byś nie pierdyknął byleby czas był krótszy niż przynajmniej 1/60sek to halogenów nie powinno być widać a dla świętego spokoju 1/125 by stykła.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bez względu na przysłonę i iso? Myślisz, że halogeny tak szybko wygasają?

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nie myślę tylko wiem. W pilotach od lamp studyjnych są halogeny i nie przeszkadzają. Pomyśl przez chwilę jak działa halogen czy żarówka i będziesz wiedział dlaczego. Kłania się taki pan co się zwał Hertz.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Pomyśl przez chwilę jak działa halogen czy żarówka i będziesz wiedział dlaczego. Kłania się taki pan co się zwał Hertz.
    Pomyśl przez chwilę jak szybko stygnie żarnik takiej żarówki i jak bardzo zdąży wystygnąć w pół okresu prądu zmiennego.

Od 0:30 : http://www.youtube.com/watch?v=YnMP1Uj2nz0
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pomyliło ci się ze świetlówką :
    Cytat Zamieszczone przez http://pl.wikipedia.org/wiki/Świetlówka
    tętnienie strumienia świetlnego powodujące zjawisko stroboskopowe - powoduje szybsze zmęczenie oka w porównaniu do tradycyjnych żarówek
    Ostatnio edytowane przez micles ; 23-06-2010 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Widać wystarczająco aby go nie było widać na zdjęciu. Zrób sobie próbę ma 1/30 i 1/125 i będziesz wiedział.

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

powiem szczerze ze nie wiedziałem ze halogeny tak działaja. twierdzicie ze halogeny nie swieca swiatłem ciągłym? to ze przygasa niewiele ma znaczenia bo nie wygasnie calkowicie a przy 2 reflektorach + punktowym spocie z czegos na kamerze, to chyba trafic w lotto w chwile wygaszenia...

walać na wprost lampa sami wiecie co by bylo.

micles - dobra ekspozycja dla twarzy czy papieru z podpisami powodowała by czerń reszty

wiecie jak to fajnie sie teoretyzuje ?

teoretycznie wszystko wiadomo w praktyce nie ma na to czasu.
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów