Bez względu na przysłonę i iso? Myślisz, że halogeny tak szybko wygasają?
Bez względu na przysłonę i iso? Myślisz, że halogeny tak szybko wygasają?
Nie myślę tylko wiem. W pilotach od lamp studyjnych są halogeny i nie przeszkadzają. Pomyśl przez chwilę jak działa halogen czy żarówka i będziesz wiedział dlaczego. Kłania się taki pan co się zwał Hertz.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Pomyśl przez chwilę jak szybko stygnie żarnik takiej żarówki i jak bardzo zdąży wystygnąć w pół okresu prądu zmiennego.
Od 0:30 : http://www.youtube.com/watch?v=YnMP1Uj2nz0
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pomyliło ci się ze świetlówką :
Zamieszczone przez http://pl.wikipedia.org/wiki/Świetlówka
Ostatnio edytowane przez micles ; 23-06-2010 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost
Widać wystarczająco aby go nie było widać na zdjęciu. Zrób sobie próbę ma 1/30 i 1/125 i będziesz wiedział.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
powiem szczerze ze nie wiedziałem ze halogeny tak działaja. twierdzicie ze halogeny nie swieca swiatłem ciągłym? to ze przygasa niewiele ma znaczenia bo nie wygasnie calkowicie a przy 2 reflektorach + punktowym spocie z czegos na kamerze, to chyba trafic w lotto w chwile wygaszenia...
walać na wprost lampa sami wiecie co by bylo.
micles - dobra ekspozycja dla twarzy czy papieru z podpisami powodowała by czerń reszty
wiecie jak to fajnie sie teoretyzuje ?
teoretycznie wszystko wiadomo w praktyce nie ma na to czasu.
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
Irytujesz mnie. Tak jak miliard innych osób, które są bardzo przekonane o słuszności swoich wywodów nie mając pojęcia o sprawach, które w nich poruszają. Zatem specjalnie dla ciebie :
Model :
Test :
(na tym najkrótszym czasie zrobiłem kilkanaście zdjęć, żeby mieć pewność, że nie było to przypadkiem, że wstrzeliłem się akurat w maksymalne wychylenie prądu zmiennego, czy jak to tam ładnie ująć. Wszystkie klatki były tak samo wyeksponowane. 15 razy pod rząd trafić się nie da)
Podesłać RAWy, czy wierzysz na słowo?
I proszę wszystkich o nie wypowiadanie się w kwestiach, co do których nie są przynajmniej w 95% pewni.
Chyba że nadal uważasz, że masz rację - to wtedy poproszę o podobny test z twojej strony.
micles ma rację, żarnik halogenowy stygnie tak wolno, że na fotkach będzie to niewiele zauważalne, a poza tym autor wątku miął problem z halogenem na kamerze, a ten zasilany jest prądem stałym z akumulatora. Tak więc teoria o czasie naświetlania aby nie zarejestrować światła z halogenów legła w gruzach. pozdrawiam
50D + 24-70 f2.8 L + 50 f1.8 + 580EX II
www.gwojcik.pl
Swietlowki tak dzialaja, halogony maja ogromna bezwladnosc. Swiatlo z nich jest praktycznie stale. Lamp pilotow nie widac na zdjeciach z powodu ogromnej roznicy ich mocy w stosunku do blysku. Gdyby halogeny w pilotach mialy 1kW co w takich budowlanych lampach nie jest zadnym wyczynem to postaraj sie skompensowac je reporterska lampa blyskowa.