Też jestem za 40D z tzw. drugiej ręki. Cena nie będzie wygórowana, a będziesz miała świetne body. Dodatkowo są duże szanse, że kupisz poniżej 2K i wtedy zostaje ci $$ na jakiś "przyrodniczy" obiektyw jak np. najprostszy 70-300 Canona ( koniecznie z USM). Wersja z IS byłaby świetnym wyjściem ale on jest już ciut droższy.
Wydaje mi się, że będzie to najlepsze wyjście w kwocie do 2,500zł i co więcej sprzęt ci długo posłuży i to nie tylko dlatego, że jest dobry ale jak się wdrożysz bardziej w fotografowanie, to zobaczysz, że daje ci sporo możliwości jakich byś nie miała z niższym body.
Good luck
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze dodam, że kolejną zaletą 40-tki w porównaniu do xxxD jest fakt, że daje możliwość zrobienia do 6.5 klatki na sek. co przy robieniu zdjęć ptaszkom ma bardzo duże znaczenie.
Ostatnio edytowane przez michallubon ; 17-06-2010 o 20:07 Powód: Automerged Doublepost
Rozumiem, że spodziewasz się, że najwięcej do powiedzenia mają Twoim zdaniem Ci którzy w stopce wpisali 1d... a Ci ktorzy mają 1000D raczej nie powinni się odzywać. Ciekawy sposób postrzegania świata.
Jeżeli zaś chcesz znać odpowiedź, to moim zdaniem (podkreślam: moim) sprzęt używany nie jest lepszy od nowego. Dlatego jeżeli ktoś może i chce kupić nowy to niech kupuje nowy... ot i całe "bo".
A np. sprawdzone, malo uzywane(ale uzywane) body, ostrzace dobrze z 5cioma szklami roznych firm w porownaniu z niesprawdzona sklepowa swiezynka?
Juz nie mowie o porownaniu typu uzywka 40D a nowka 1000D.
Ja wiem, ze ten przyplyw endorfin przy rozpakowaniu pachnacego pudelka jest bezcenny, ale to ma zdjecia robic...
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Jako że się przejechałem na kilku używanych rzeczach, też jestem za kupowaniem nowego.
Mam lampę 580EX, błyska, ale ostatnio coś jakby słabiej, trzeba dać dobrze na plus. Mogę ją dać do komisu, i pewnie by ją ktoś kupił, jako używkę.
Ale spokojnie, nie sprzedam jej![]()
Panowie, dajcie spokój, Vitez chyba i tak ma sporo roboty. Po co i w tym wątku ma zamiatać...
5D, stałki, zoomy
Sam bawię sie w fotografię przyrodniczą i na początku kombinowałem canonem 350D. Do tego sigma 70-300 i było cacy.
W momencie przesiadki na 40d obiektyw z aparatem o wiele lepiej leżał w dłoni, cięższe body lepiej wyważało dłuższą ogniskową. Dodatkowo 40d jest nieco bardziej szczelne i daje więcej możliwości.
W tej sytuacji na prawde polecał bym rozsądną używkę 40d, a jak przesiądziesz się na Canon 400 f/5.6 L zmieniaj na lepsze body![]()
Dzięki za pomoc. Mój wybór pada na 40D lub 50D.