Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: filtry - moze jakies podsumowanie ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie filtry - moze jakies podsumowanie ?

po wpisaniu dobre filtry UV i polary pojawia sie prawdziwy balagan, nie mam czasu szukac i szukac a chcialbym znac odpowiedz na krotkie pytanie:

od jakiej kwoty i jakich firm warto kupic filtr UV ?

mysle nad helipanem

http://ecyfrowe.pl/heliopan-filtr-oc...m-p-12938.html

co do polara nie mam pomyslu.

moje pytanie jest nastepujace : czy warto wyrzucac w UV 100zl ? moj obiektyw canon 28mm 1.8 USM

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez octopus1 Zobacz posta

moje pytanie jest nastepujace : czy warto wyrzucac w UV 100zl ? moj obiektyw canon 28mm 1.8 USM
    ktoś może zapytac, czy warto "wyrzucać":-D kase na to szkło..., mysle ze warto, a jak sie ma w sumie fajne szkło to nie należy/nie mozna oszczedzac na filtrach (jaki flterek masz "na oku" ? )
    ja bym wydał...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

od jakiej kwoty i jakich firm warto kupic filtr UV ?

mysle nad helipanem

http://ecyfrowe.pl/heliopan-filtr-oc...m-p-12938.html
    moim skromnym zdaniem to pytasz o UV a linkujesz ochronny super fimry ale z najnizszej

pólki
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 16-06-2010 o 19:48 Powód: Automerged Doublepost
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ten sklep ma jakis durny system - klikam UV a pokazuje ochronne.. :/

to moze polecisz mi cos do 100-120zl ?

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

ten sklep ma jakis durny system - klikam UV a pokazuje ochronne.. :/

to moze polecisz mi cos do 100-120zl ?
    http://allegro.pl/item1077993949_fil...d_fripers.html

http://allegro.pl/item1076358970_fil...i_wawa_fv.html
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

A ja powiem tak, że nie warto inwestować w żadne filtry UV. Swego czasu kupiłem B+W, zrobiłem zdjęcia, obejrzałem je, i filtr leży nieużywany w szufladzie. A chyba nawet już nie leży, bo się go pozbyłem.

A jak czytam że UV chroni obiektyw..... do tego wystarczy dużo tańsza ochrona przeciwsłoneczna.
    Zdarzyło mi się, że aparat wpadł mi do Bałtyku obiektywem uderzając o kamień wystający z morza, i nic się nie stało, osłona się tylko trochę przekrzywiła

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    A ja powiem tak, że nie warto inwestować w żadne filtry UV. Swego czasu kupiłem B+W, zrobiłem zdjęcia, obejrzałem je, i filtr leży nieużywany w szufladzie. A chyba nawet już nie leży, bo się go pozbyłem.

A jak czytam że UV chroni obiektyw..... do tego wystarczy dużo tańsza ochrona przeciwsłoneczna.
    Zdarzyło mi się, że aparat wpadł mi do Bałtyku obiektywem uderzając o kamień wystający z morza, i nic się nie stało, osłona się tylko trochę przekrzywiła
    jeśli filtr ma byc droższy od szkła to sie zgadam, ale w kazdym innym wypadku "cos" na szkle musze mieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    jeśli filtr ma byc droższy od szkła to sie zgadam, ale w kazdym innym "cos" na szkle musze mieć
    To coś, jak już pisałem może być osłoną przeciwsłoneczną. Nie należę do tych, którzy chuchają na sprzęt. Aparat noszę w słońcu, w deszczu, przedzieram się przez metrowe chwasty, krzaki, używałem na plazy, w śniegu, i jakoś soczewki mam całe
    Moje szkła chronią osłony, i jak do tej pory z dobrym skutkiem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a warto kupic oryginalna oslone tulipanowa czy zamienniki JJC sa OK ? - nie spadaja z obiektywu

Bywalec

Domyślnie

Używam tylko zamienników JJC, trzymają się solidnie. Oryginały są ponad 3x droższe, ale mają w środku materiał, który na pewno lepiej tłumi odblaski niż zmatowiony plastik, jaki występuje w JJC.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Jak nie masz kasy to od biedy i zamiennik wystarczy, jednakże trzeba się liczyć z tym że to tylko zamiennik. Mam zamiennik osłony do 50 1.4 a miałem okazję pomacać oryginał i po prostu nie ma porównania, niby tylko kawałek plastiku ale różnice widać gołym okiem. Z zamiennikiem są problemy przy zakładaniu na szkło, przy oryginale problemów brak.
    Jestem ciekaw czy ten materiał w oryginałach rzeczywiście daje zauważalną różnicę przy zdjęciach w słońcu. Niestety nie miałem okazji przetestować i porównać.

Uprawnienia umieszczania postów