Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: lampa do canona 30D

Domyślnie

Lampa wszystko mająca, haha, brzmi jak hasło wprost z reklamy
    Ale racja, skoro 580tka działa jak master i jak slave to faktycznie ma się nad czym zastanawiać.
    No chyba, że miejscem, gdzie mogę ją kupic.
    Skoro już wiem jaki model to teraz pora rozpocząć poszukiwania

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wprawdzie śmigaczka już obrała drogę ale może trochę zamieszam Czy funkcje typu stroboskop są Ci potrzebne? Czy liczba przewodnia 58 jest Ci potrzebna? Jeśli nie to może jednak 430EX. Z czasem możesz dokupić 580EX i masz już mały zestaw oświetleniowy, 580 na aparacie albo (lepiej) poza aparatem wyzwalana z aparatu przewodem, 430 w trybie slave i masz bajery typu podział siły błysku między lampami. Do tego tani zestaw (ok. 500zł) dwóch statywów z parasolkami, dwóch statywów do zawieszania teł i już można przyjemnie się bawić choćby w domu.
    Osobiście zaczynałem z 420EX później dokupiłem 580EX a przedwczoraj zestaw "mini atelier". Przy czym 420EX zarobiła na 580EX

Domyślnie

czy funkcja typu stroboskop jest mi potzrebna? Dobre pytanie.
    A czym się ta funkcja objawia?
    Mógłby ktos pokrótce wyjasnić? Albo inaczej w google poszukam.
    jeszcze lampy nie kupiłam, czekam do końca miesiąca, wiadomo dlaczego

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dla samego stroboskopu raczej 580 nie warto kupować, upierdliwe jest przeliczanie częstotliwości i czasu otwarcia migawki a efekt taki sobie, być może za mało czasu poświęciłem na opanowanie stroboskopu, wolałem się skupić na innych aspektach wykorzystania tej lampy. Moim zdaniem warto ją kupić (zamiast 430) w zasadzie tylko dla możliwości pracy jako "master". Oczywiście jest to tylko moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać. Żeby jednak skorzystać z trybu master trzeba jeszcze dokupić slave. Planujesz dokupić drugą lampę choćby 420EX?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Wprawdzie śmigaczka już obrała drogę ale może trochę zamieszam Czy funkcje typu stroboskop są Ci potrzebne? Czy liczba przewodnia 58 jest Ci potrzebna? Jeśli nie to może jednak 430EX...
    wiem, że GN58 vs. GN43 robi wrażenie, ale tak naprawdę jest mocno na wyrost - to bardziej funkcja reflektora niż palnika (przy błysku odbitym, rozproszonym, parasol, softbox, dyfuzor itp. traci znaczenie). Gdy się porówna 580 i 430 przy bardziej rozproszonym błysku, to różnice w GN są bardzo niewielkie (tylko 3m):
    @24mm - 580 (GN28 ) / 430 (GN25)
    @28mm - 580 (GN30) / 430 (GN27)
    i to daje lepsze wyobrażenie o różnicach mocy w bardziej wyrafinowanych sytuacjach oświetleniowych. Poniżej linki, z których wynika, że jest to tylko różnica 1EV:
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=49
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=55

[...]Z czasem możesz dokupić 580EX i masz już mały zestaw oświetleniowy, 580 na aparacie albo (lepiej) poza aparatem wyzwalana z aparatu przewodem, 430 w trybie slave i masz bajery typu podział siły błysku między lampami...
    dyskusję na temat bezprzewodowej współpracy przeniosłem do przyklejonego wątku:
    Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Planujesz dokupić drugą lampę choćby 420EX?
    Nie, nie planuję. Na razie chcę kupić jedną lampę. Nie mam funduszy na drugą, chociaż nie wykluczam, że może w przyszłości taki zakup popełnię.
    Chyba, że po prostu kupię coś bardziej stacjonarnego, cos z lamp studyjnych.
    Może coś takiego .

Miasto
    Zabrze

Domyślnie Lampa do EOS 30D, do 850zł

Witam,
    jest to mój pierwszy post, więc chciałem się przywitać.
    Rozważam zakup lampy błyskowej do mojego EOS-a, mam do wydania 850zł, wolałbym tej kwoty nie przekraczać. Lampę chciałbym nową, a myślę nad kilkoma modelami. Najbardziej skłaniam się do Canona 430EXII, co prawda nie jest najmocniejsza, ale zawsze to Canon. Oprócz tego myślałem o Metzie 50AF-1, oraz Yongnuo 565EX, ale Chińczyka trochę się boję. Czytałem też o Nissinie di866, ale nie był on zbytnio chwalony.
    Lampa będzie używana amatorsko, na imprezach, wyjazdach, i do "walenia" na wprost i do doświetlania cieni, jednym słowem ma być uniwersalna. W dalszej przyszłości pewnie będę chciał dokupić coś oprócz tego, myślę że po większym przypływie gotówki będzie to 580exII. Będzie to moja pierwsza lampa, nigdy nie korzystałem z zewnętrznej, więc wiedzę mam tylko teoretyczną, liczę na to, że bardziej doświadczeni forumowicze pomogą mi z wyborem, ewentualnie zaproponują coś innego.
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz wyrozumiałość dla świerzaka

Domyślnie

Ja na 30D mam Metza 48 AF-1 i jest to moja propozycja uważam że w tej cenie jest to najlepsza propozycja , lepsza od 430EX II

Domyślnie

Kup używaną 580 EX

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

...albo używanego Metz-a 58 AF-1.
    Ja kupiłem takiego w idealnym stanie za 750 zł i jestem mega zadowolony A też rozważałem kupno nowej lampy ...

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów