Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
Aha, ale ten wspomniany Zuiko jest na inny system... no ok, może i jest świetny, mały i dobry, ale naprawdę nie chcę zmieniać systemu
jest chyba jedynym, ktory spelnia twoje wymagania. nie zdefiniowales zgodnosci z bagnetem, a ze ja jestem umysl scisly...

Kusi mnie C70-300 IS. Jeżeli nie jest przeszkodą dla polara kręcenie mordką, to byłby akceptowalny. Cena jest bardzo korzystna. Wymiary akceptowalne.
o ile mnie osobiscie wiadomo, 55-250 jest optycznie lepszy. no i mniejszy.
problem z mordka ten sam.

Wiem że 70-300 ID DO jest bardzo mało popularne, ale może jest na forum ktoś, kto ma ten obiektyw. Czy mógłby o nim coś napisać? Tutaj podobno jest odwrotnie, najlepsza jakośc na 300mm, a spada im krócej. Czy to tylko jakies plotki? Albo nieprawdziwe testy?
podpowiem ci tak - ja osobiscie od wszelkich testow wole zywe zdjecia:
http://pixel-peeper.com/
wiadomo, ze to daje obraz sytuacji modulo popularnosc obiektywu, ale na temat tych popularniejszych (na pewno 55-250 czy 70-300 IS) mozna sie sporo dowiedziec. a to na pewno lepsze niz testy papierowe.

IMHO: 55-250 albo 75-300.

a osobom wypisujacym o pelnej klatce, czy grzmotach pokroju 35-350 to pozostaje polecic nieco wiecej wolnego czasu lub checi, zeby uwaznie czytac co sie do nich pisze