Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Krzywe kadry: grip vs psychika

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    czy róg budynku jest równoległy do ścianki wizjera.
    Dopóki obiektyw (wyłączając typ "tilt/shift") jest idealnie wypoziomowany, metoda dobra. Jednak w większości przypadków się nie sprawdzi. Jak bardzo się nie sprawdzi zależy zwłaszcza od ogniskowej. Perspektywa...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Mogą być też inne punkty odniesienia! horyzont, drzewo, lampa, kosz na śmieci, psia buda ;-)...
    Wiadomo, że do wszystkiego się nie nada, ale ja często tak sprawdzam kadr, tyle, że ja największą ogniskową jaką używam narazie to 50mm
    Pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Ależ najeli, przecież od góry się nie trzyma, wtedy zgoda, że byłoby trochę niestabilnie.
    Zestaw podtrzymuje się lewą ręką trzymając pod obiektywem, tą rękę można oprzeć o tułów. Prawa, ta od góry, służy do wyzwalania i zmiany parametrów. Jedyną sytuacją kiedy ona przejmuje częściowo ciężar zestawu jest moment zmiany ogniskowej. Nie wyobrażam sobie inaczej, bo tak jest naturalnie i wygodnie.
    Ale czasem wygodnie dla kogoś może być inaczej.
    Tylko problem jest w tym, że ja obiektyw trzymam od góry/z boku -- nie jestem w stanie zmieniać ogniskowej trzymając obiektyw od dołu -- jest to jakoś maksymalnie nienaturalne ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Tylko problem jest w tym, że ja obiektyw trzymam od góry/z boku -- nie jestem w stanie zmieniać ogniskowej trzymając obiektyw od dołu -- jest to jakoś maksymalnie nienaturalne ;-)
    czas podejść profesjonalnie do fotografii i przejść na stałki ;-)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Ja często sprawdzam pion/poziom w ten sposób, że porównuję brzeg wizjera z czymś co jest pionowe/poziome np. mając budynek w kadrze patrze czy róg budynku jest równoległy do ścianki wizjera. Metoda dość prosta a i kadry nie bardzo skrzywione ;-)
    e tam, znacznie lepiej, jeśli środek zdjęcia jest prosto, a nie jego róg
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    czas podejść profesjonalnie do fotografii i przejść na stałki ;-)
    lotto nieżyczliwe ;-)
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Alez najeli, masz calkowita racje Jednak, cos mi tu nie pasuje :P Prawa trzymasz gripem w dol. Tu rozumiem, sam tak czasami robie jak nie potrzebuje sie rozpychac - tak, to sluzy do zminimalizowania miejsca obok siebie :P Ale lewa dlon, zawsze trzymam od dolu. Wtedy oba lokcie oparte sa praktycznie o cialo. Jednak zdecydowanie wole trzymac prawa u gory - wtedy lokiec leci w bok, co daje troche miejsca :P A lewa od dolu - klasycznie. Trzymajac prawa od dolu, a lewa od boku - trzymasz kciukiem i wskazujacym do siebie, czy od siebie ? Stawiam ze do siebie Chcac chwycic od siebie - trzeba cala reke przesunac w dol, prawie w pionowa linie i da rade nawet gdy prawa tez jest od dolu Ale kobiety z tym maja niestety gorzej z wiadomych powodow :P

Coś już napisał

Domyślnie

Kurcze,nie wiedziałem ,że od prawie 40 lat robię zdjęcia "po damsku".
    A tak na poważnie to musisz nad tym po prostu przez pewien czas popracować.Podczas fotografowania " świadomie" pilnuj pionu a za kilka tygodni czy miesięcy będziesz robił to automatycznie.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Trzymajac prawa od dolu, a lewa od boku - trzymasz kciukiem i wskazujacym do siebie, czy od siebie ? Stawiam ze do siebie Chcac chwycic od siebie - trzeba cala reke przesunac w dol, prawie w pionowa linie i da rade nawet gdy prawa tez jest od dolu Ale kobiety z tym maja niestety gorzej z wiadomych powodow :P
    No obiektyw trzymam tak jak butelkę z piwem, z której piję -- nie wiem jak to lepiej zobrazować

Jeżeli od dołu to wtedy "od siebie", ale mi się niewygodnie operuje z tak wygiętym nadgarstkiem. Generalnie w czasie zmiany ogniskowej/ostrzenia ciężar aparatu spoczywa na prawej ręce, dopiero potem podpieram obiektyw. Może to być też spowodowane tym, że często lecę na P i "bardziej" zmieniam ogniskowe niż nastawy aparatu ;-)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

A wszystko jest tak ładnie narysowane w instrukcji aparatu - nawet nie trzeba czytać!

Porównanie do trzymania butelki bardzo mi się spodobało i kto wie czy nawet takiego trzymania obiektywu nie tłumaczy!? No ale to już jest wyższa psychologia...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów