Mogą być też inne punkty odniesienia! horyzont, drzewo, lampa, kosz na śmieci, psia buda ;-)...
Wiadomo, że do wszystkiego się nie nada, ale ja często tak sprawdzam kadr, tyle, że ja największą ogniskową jaką używam narazie to 50mm![]()
Pozdrawiam
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Alez najeli, masz calkowita racjeJednak, cos mi tu nie pasuje :P Prawa trzymasz gripem w dol. Tu rozumiem, sam tak czasami robie jak nie potrzebuje sie rozpychac - tak, to sluzy do zminimalizowania miejsca obok siebie :P Ale lewa dlon, zawsze trzymam od dolu. Wtedy oba lokcie oparte sa praktycznie o cialo. Jednak zdecydowanie wole trzymac prawa u gory - wtedy lokiec leci w bok, co daje troche miejsca :P A lewa od dolu - klasycznie. Trzymajac prawa od dolu, a lewa od boku - trzymasz kciukiem i wskazujacym do siebie, czy od siebie ? Stawiam ze do siebie
Chcac chwycic od siebie - trzeba cala reke przesunac w dol, prawie w pionowa linie i da rade nawet gdy prawa tez jest od dolu
Ale kobiety z tym maja niestety gorzej z wiadomych powodow :P
Kurcze,nie wiedziałem ,że od prawie 40 lat robię zdjęcia "po damsku".
A tak na poważnie to musisz nad tym po prostu przez pewien czas popracować.Podczas fotografowania " świadomie" pilnuj pionu a za kilka tygodni czy miesięcy będziesz robił to automatycznie.
No obiektyw trzymam tak jak butelkę z piwem, z której piję -- nie wiem jak to lepiej zobrazować
Jeżeli od dołu to wtedy "od siebie", ale mi się niewygodnie operuje z tak wygiętym nadgarstkiem. Generalnie w czasie zmiany ogniskowej/ostrzenia ciężar aparatu spoczywa na prawej ręce, dopiero potem podpieram obiektyw. Może to być też spowodowane tym, że często lecę na P i "bardziej" zmieniam ogniskowe niż nastawy aparatu ;-)
A wszystko jest tak ładnie narysowane w instrukcji aparatu - nawet nie trzeba czytać!
Porównanie do trzymania butelki bardzo mi się spodobało i kto wie czy nawet takiego trzymania obiektywu nie tłumaczy!? No ale to już jest wyższa psychologia...![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\