Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Krzywe kadry: grip vs psychika

Coś już napisał

Domyślnie Krzywe kadry: grip vs psychika

Pisze tutaj, bo nie chce zaśmiecać "poważniejszych" działów CB

Otóż, mam taki śmieszny choć męczący "problem" - robię krzywe kadry, notorycznie i podświadomie, niestety do stopnia często że patrząc potem na materiał w domu, na spokojnie nawet mnie to mocno razi, co dopiero innych. Nie mogę się od tego odzwyczaić.
    Skosy dotyczą w znacznej większości kadrów pionowych, wtedy postać człowieka ucieka mi na lewo, czyli nie dociągam ręki na samą górę..

Wpadła mi ostatnio myśl czy by mi tego problemu nie rozwiązał GRIP.
    Tutaj pytanie, czy ktoś się męczył z podobną "przypadłością", albo macie jakieś inne pomysły ratunkowe??

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Pić więcej

Tak na serio to moze matówka z siatką?

Domyślnie

Grip dobry pomysł, ale najlepsza to chyba była by klisza ^^

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Matówka nie zawsze pomoże. Miałem kiedyś ambicje robienia prostych kadrów ale gdy po serii prób zrobienia zdjęcia przy którym jako punkt odniesienia miałem horyzont i punkty AF dałem sobie spokój. Na statywie jest ok ale z ręki przy naciskaniu spustu migawki ręka nieco się przechyla. Może to jest problem 3-cyfrowych body? Mniej pewnie się trzyma taki aparat.

Teraz korzystam z prostowania kadrów w wywoływaczce RAWów i problem z głowy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Teraz korzystam z prostowania kadrów w wywoływaczce RAWów i problem z głowy.
    Tak tylko zawsze trochę pikseli ucieka ;/

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Tak tylko zawsze trochę pikseli ucieka ;/
    piksele to jedno, gorzej z milimetrami. Ale, od czego mamy warp tool w photoshopie :E
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał

Domyślnie

Matówka zawsze coś, ale sprawdzi się w jasnych warunkach, w półmrokach już mi nie pomoże, ledwo widze centralny punkt AF a co dopiero..
    Kadrowanie w domu, po fakcie nie zawsze a nawet dosyć rzadko naprawia sprawę gdyż często robię ciasne ujęcia..
    Niestety nosze okulary i celując nie widzę pełnego kadru (w 5D Classic), przez co dodatkowo mogę sobie zaburzać orientację pionu..

Coś już napisał

Domyślnie

Skosy dotyczą w znacznej większości kadrów pionowych, wtedy postać człowieka ucieka mi na lewo, czyli nie dociągam ręki na samą górę..
    Jak rozumiem trzymasz aparat w pozycji w której spust jest ponad obiektywem.Spróbuj robić to odwrotnie.Wymaga to zmiany uchwytu prawej ręki.Dla mnie jest to odruch.Ponadto taki sposób trzymania zwiększa stabilność uchwytu, gdyż możesz docisnąć łokcie do ciała.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Radze tez sprawdzic czy puszka nie jest krzywa.

Mialem kiedys 400D ktore robilo krzywe zdjecia mimo prostego widoku w wizjerze.

Na forach rowniez byly krzywo zmontowane 1Ds III.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie no, "krzywość" wykluczam skosy robie zbyt duże i wiem że to ja źle trzymam aparat a nie że coś w środku jest zwichrowane.
    Z tym skręcaniem uchwytu to jakoś nie widzi mi sie naturalną i wygodną pozycją ale spróbuje trzymałem tak kiedyś kompakty, ale to sie ma chyba nijak do większych i ciężkich luster..

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów