Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Krzywe kadry: grip vs psychika

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Grip na pewno ułatwi robienie zdjęć w pionie...
    http://canon-board.info/showthread.php?t=35626

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blumarine Zobacz posta
    Z tym skręcaniem uchwytu to jakoś nie widzi mi sie naturalną i wygodną pozycją ale spróbuje trzymałem tak kiedyś kompakty, ale to sie ma chyba nijak do większych i ciężkich luster..
    Ja nie wiem, jak można trzymać od góry ;-)
    Dla mnie naturalnym odruchem jest "podtrzymywanie" aparatu ręką od spodu, a nie "zawieszanie" na ręce u góry -- szczególnie, że mój zestaw waży najczęściej ponad 1.5kg.

I właśnie to jest wygodne, bo zamiast niestabilnego łokcia u góry masz możliwość podparcia się o tułów ;-)

Tylko przy tej zmianie uważaj na odchylenia w drugą stronę
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

fakt ja u siebie zauważyłem podobne zachowanie tez często robię krzywe kadry, grip trochę pomógł (moim zdaniem przy 3 cyfrowych body jest obowiązkowy ) najważniejsze to pamiętać o tym fakcie i zapobiegać temu , ja staram się zwracać uwagę na punkty AF
    450D+grip l C EF-S 18-55/3.5-5.6IS l C EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM l C EF 50mm f/1.8 II l C 380 EX

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a może korzystasz z jakiegoś strasznie szerokiego szkła? tam pion jest raczej względnym pojęciem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Ja nie wiem, jak można trzymać od góry ;-)
    Dla mnie naturalnym odruchem jest "podtrzymywanie" aparatu ręką od spodu, a nie "zawieszanie" na ręce u góry -- szczególnie, że mój zestaw waży najczęściej ponad 1.5kg.
    Powraca temat pionów męskich i damskich
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Też miałem taki okres: po latach focenia prosto, przez miesiąc czy dwa tak krzywiłem, że aż winiłem aparat (z pion. gripem). Na szczęście wystarczyła świadomość problemu i szczególne zwracanie uwagi... i przeszło. Z tego wynika, że robiłem się powoli niechlujny. Teraz już znowu na to nie zwracam szczególnej uwagi a kadry wychodzą proste, czasem nawet co do piksela.

Co do pionów dolnych, to zdecydowanie kobieca domena (oraz mężczyzn wychowanych pod ich nadmiernym wpływem, żeby nie powiedzieć zniewieściałych). Nie wiem dlaczego tak jest ale jest. Dodam, że u mnie taki układ nadgarstka niemal wyklucza precyzję palca do spustu. Jakoś mi krew wtedy nie płynie czy coś nerwy uciska i po dłuższym wygięciu nadgarstka ręka cierpnie nawet bez obciążenia. No ale wiadomo, że panie są bardziej elastyczne i doskonałej konstrukcji.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Może to jest kwestia... W każdym razie ja nie mam takiej "buły" żeby mi ręka nie odpadła przy trzymaniu od góry ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna Awatar sten
    Miasto
    Puszczykowo, Poznań

Domyślnie

Kolego jeżeli możesz to zainwestuj w grip, raz spróbujesz i nie będziesz już mógł wrócić do klasycznego sposobu robienia zdjęć pionowych.
    300V, 30D, 7D, 10-22 usm, 24-105 usm is L4, 70-200 2.8 usm is, 85 1.8 usm, dwa kity,
    580 EX II, 420 ex...cdn...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Może to jest kwestia... W każdym razie ja nie mam takiej "buły" żeby mi ręka nie odpadła przy trzymaniu od góry ;-)
    Ależ najeli, przecież od góry się nie trzyma, wtedy zgoda, że byłoby trochę niestabilnie.
    Zestaw podtrzymuje się lewą ręką trzymając pod obiektywem, tą rękę można oprzeć o tułów. Prawa, ta od góry, służy do wyzwalania i zmiany parametrów. Jedyną sytuacją kiedy ona przejmuje częściowo ciężar zestawu jest moment zmiany ogniskowej. Nie wyobrażam sobie inaczej, bo tak jest naturalnie i wygodnie.
    Ale czasem wygodnie dla kogoś może być inaczej.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Ja często sprawdzam pion/poziom w ten sposób, że porównuję brzeg wizjera z czymś co jest pionowe/poziome np. mając budynek w kadrze patrze czy róg budynku jest równoległy do ścianki wizjera. Metoda dość prosta a i kadry nie bardzo skrzywione ;-)
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów