Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: 40d+szkło czy 50d?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Wiem, ze uczestniczyles Wiesz, po prostu chce miec drugie pudełko może troche bardziej zaawansowane, żeby w przyszłości się nie rozczarować i nie załować, że brakuje mi czegoś lepszego, mysle tu raczej długoterminowo i bardziej doświadczeni użytkownicy też mi tak radzą... A skoro w tym momencie mam mozliwosc zakupu, czego kiedys moze nie bedzie, to sie zastanawiam.. Nie mniej jednak w 100% nie jestem przekonany, dlatego ten wątek..

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dexter77 Zobacz posta
    Wiem, ze uczestniczyles Wiesz, po prostu chce miec drugie pudełko może troche bardziej zaawansowane, żeby w przyszłości się nie rozczarować i nie załować, że brakuje mi czegoś lepszego, mysle tu raczej długoterminowo i bardziej doświadczeni użytkownicy też mi tak radzą... A skoro w tym momencie mam mozliwosc zakupu, czego kiedys moze nie bedzie, to sie zastanawiam.. Nie mniej jednak w 100% nie jestem przekonany, dlatego ten wątek..
    To kup coś takiego, co rzeczywiście zmieni Twoje zdjęcia, a nie samopoczucie. Np. to jasne szkło, dłuższe, krótsze, pewniejsze niż 50-tka. Zamiana 500d na 40d miałaby sens tylko wtedy, gdybyś robił coś wymagającego dobrego AF, reportaż np. W przeciwnym razie jedynie jakaś okazja usprawiedliwia zakup. Jeżeli coś ma się zmienić odczuwalnie, to nie tędy droga. Co innego, gdybyś nic nie miał, jak ten nieszczęśnik z tamtego wątku co to canonowskiego cropa do portretów kupuje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piotraspace Zobacz posta
    Nikt nie tworzy mitów, ale powszechnie wiadomo jest, że 15pix na APS-C to zdecydowanie za dużo. Najlepsza była 30D z 8pix.
    O masz! poważnie mówię z tymi gabarytami, 500tka jest dla malutkich kobiecych dłoni, nie oszukujmy się, to się odbija na komforcie pracy.
    Pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
    Autorze wątku, kupuj 30d. Powszechnie wiadomo
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 31-05-2010 o 09:26 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna Awatar piotraspace

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    To kup coś takiego, co rzeczywiście zmieni Twoje zdjęcia, a nie samopoczucie. Np. to jasne szkło, dłuższe, krótsze, pewniejsze niż 50-tka. Zamiana 500d na 40d miałaby sens tylko wtedy, gdybyś robił coś wymagającego dobrego AF, reportaż np. W przeciwnym razie jedynie jakaś okazja usprawiedliwia zakup. Jeżeli coś ma się zmienić odczuwalnie, to nie tędy droga. Co innego, gdybyś nic nie miał, jak ten nieszczęśnik z tamtego wątku co to canonowskiego cropa do portretów kupuje.

Pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
    Autorze wątku, kupuj 30d. Powszechnie wiadomo
    Nie uśmiechaj się tylko skomentuj, jeśli potrafisz.
    Kiedyś fotografowie pracowali w ciemni a dzisiaj ciemni zajmują się fotografią.

EOS40D, EOS40D, EOS50D+grip, Canon 24-70mm f/2,8L USM, Canon 50mm f/1,8, Sigma 10-20mm f/3,5 EX HSM, Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO HSM, Canon Speedlite 580EX II/430EX II, bag Hama Defender 220

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co tu komentować? Banały? Dyfrakcyjne fobie?

Mam tu w wątku mikromisję - nie dać się nabrać na mitologię i przestrzec przed jej uleganiem niezmiernie sympatycznego Pana Dextera. Który być może mógł kupić lepiej, ale skoro kupił co kupił a jednocześnie nie potrafi sformułować czego mu brakuje w tym co ma - uczciwość wskazuje odpowiadać mu - rób zdjęcia, Dexter, a nie zamieszanie.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nikt nie tworzy mitów, ale powszechnie wiadomo jest, że 15pix na APS-C to zdecydowanie za dużo. Najlepsza była 30D z 8pix.

Za dużo??? Dlaczego lub dla kogo???
    Zapytam inaczej - gdyby nie szumy to też byłoby za dużo MPx???
    IMHO tu nie o MPx chodzi a o to że szumi "bardziej" niż 40D.
    Więcej MPx na matrycy to i szumu trochę więcej.
    Tak jak już ktoś napisał wcześniej - przeskaluj i wtedy porównuj.

Tak powstają mity właśnie
    Wydrukuj sobie fotkę z jednej i drugiej puszki i sprawdź te szumy na A4.
    Ja jakoś tych szumów nie widzę w normalnej eksploatacji,
    pewnie dlatego że nie oglądam fotek w dużych powiększeniach.

Miałem 30D i uważam że 50D to zdecydowanie lepsza puszka.

Pozdrówka!
    P.S.
    Gdybym miał 40D, to pewnie oceniłbym przesiadkę na 50D jako bezsensowną,
    inaczej się ma sprawa "świeżego" zakupu. Ja wybrałbym 50-kę.
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 31-05-2010 o 10:59 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar piotraspace

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

Za dużo??? Dlaczego lub dla kogo???
    Zapytam inaczej - gdyby nie szumy to też byłoby za dużo MPx???
    IMHO tu nie o MPx chodzi a o to że szumi "bardziej" niż 40D.
    Więcej MPx na matrycy to i szumu trochę więcej.
    Tak jak już ktoś napisał wcześniej - przeskaluj i wtedy porównuj.
    Właśnie mówiłem o tym wyżej. EOS 50D z sigmą 10-20mm w ciemniejszym pomieszczeniu wypada masakrycznie, wiem bo mam i testowałem, 40tka ma więcej szczegółów jest ostrzejsza, wyraźniejsza. 50tka ma iso 6tys które jest zupełnie nie używalne, nie mówiąc już o 12tys. Do czego dążę? A no do tego, że 50tką nie jest lepszym aparatem od 40tki. Może jedynie pod względem LCD, ale i w 40tce idzie się przyzwyczaić.
    dexter zobacz sobie jeszcze testy:

40D
    http://www.optyczne.pl/57.1-Test_apa...st%C4%99p.html

50D
    http://www.optyczne.pl/88.1-Test_apa...st%C4%99p.html
    Ostatnio edytowane przez piotraspace ; 31-05-2010 o 11:42 Powód: Automerged Doublepost
    Kiedyś fotografowie pracowali w ciemni a dzisiaj ciemni zajmują się fotografią.

EOS40D, EOS40D, EOS50D+grip, Canon 24-70mm f/2,8L USM, Canon 50mm f/1,8, Sigma 10-20mm f/3,5 EX HSM, Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO HSM, Canon Speedlite 580EX II/430EX II, bag Hama Defender 220

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Właśnie mówiłem o tym wyżej. EOS 50D z sigmą 10-20mm w ciemniejszym pomieszczeniu wypada masakrycznie, wiem bo mam i testowałem,..
    no i ? jak niby chcesz to przeskoczyć? bo miałem i 40-kę i mam 50-kę i jakoś na tym szkle różnicy nie widzę.. a w dodatku pierniczysz bzdury...

...40tka ma więcej szczegółów jest ostrzejsza, wyraźniejsza...
    niżej podajesz linki do testów, z których wyraźnie wynika, że 50-ka ma zdecydowanie lepszą rozdzielczość, co za tym idzie szczegóły.. wyższe "używalne" ISO - kolejne + dla szczegółów...

...50tka ma iso 6tys które jest zupełnie nie używalne, nie mówiąc już o 12tys...
    bo nie jest co nie oznacza, że 800ISO w 40D jest lepsze i daje dobre foty - udowodnić? zdecydowanie lepiej wypada w przedziale 800-1600 50-ka i niestety nie wmówisz mi żadnej bajki.. jeśli chcesz siać mity, to sorry, ale z mojej strony mam dowody i powody, że w tej kwestii 50-ka wypada lepiej.. zwłaszcza w tonacji, używalnym wyższym ISO, dobrej jakość sRAW'ach... jednym i drugim body focę już jakiś czas.. zarówno w robocie, jak i prywatnie i owszem - nie zawsze różnica 40vs50 jest na plus dla tej drugiej, ale piszesz koszmary jakieś.. co z tego, że per pixel 50 może i szumi bardziej, skoro ten szum jest o wiele przyjemniejszy.. podobnie jak z 7D, gdzie wyeliminowano banding i mimo iż szum jest "masakryczny" wygląda w 1200ISO "przyjemniej" niż w 40D..

... Do czego dążę?...
    chyba do tego, że przepaść dzieli te dwa body z ogromnym minusem na rzecz 50-ki, z czym niestety nie można się zgodzić.. i tak na własnym przykładzie, gdzie wykonuję również w robocie zdjęcia wszystkim od 20-40D oraz 5DmkII, mam porównanie z 50-ką.. dla mnie zmiana z 40-ki - owszem - kosmetyczna, ale nie udowadniaj czegoś z czym się nie idzie zgodzić.. zwłaszcza jeśli chodzi o jakość zdjęć per szumy/zakres tonalny..

...A no do tego, że 50tką nie jest lepszym aparatem od 40tki. Może jedynie pod względem LCD, ale i w 40tce idzie się przyzwyczaić....
    lepszym może nie jest, ale lepsze fotki z niej wychodzą.. uleganie mani "więcej MPx - większy chłam" nie niesie nic dobrego za sobą.. większa matryca sama z siebie generuje owszem większy szum, ale ważna jest jego struktura, ważne są przejścia tonalne oraz szczegóły, które w porównaniu z 40 wcale nie wypadają, jak piszesz, gorzej nawet...

...
    dexter zobacz sobie jeszcze testy:

40D
    http://www.optyczne.pl/57.1-Test_apa...st%C4%99p.html

50D
    http://www.optyczne.pl/88.1-Test_apa...st%C4%99p.html
    ... w tych testach... BTW, które skłoniły mnie do zmiany na 50-kę

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał

Domyślnie

Dzieki wszystkim za tak wiele komentarzy na razie chyba pozostane przy 500d i zainwestuje kase w jakies szklo zamiast kolejne body, na ktore z czasem przyjdzie jeszcze czas
    to moze cos polecicie? budzet okolo 3tys., dodam tylko ze preferuje fotografie w terenie, krajobrazy itp.. z drugiej strony czesto chodze na koncerty - rowniez w plenerze wszedzie oczywiscie z aparatem
    edit: 4tys nie 3
    Ostatnio edytowane przez dexter77 ; 31-05-2010 o 19:27 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów