Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: 40d+szkło czy 50d?

Coś już napisał

Domyślnie

Wiem, ze uczestniczyles Wiesz, po prostu chce miec drugie pudełko może troche bardziej zaawansowane, żeby w przyszłości się nie rozczarować i nie załować, że brakuje mi czegoś lepszego, mysle tu raczej długoterminowo i bardziej doświadczeni użytkownicy też mi tak radzą... A skoro w tym momencie mam mozliwosc zakupu, czego kiedys moze nie bedzie, to sie zastanawiam.. Nie mniej jednak w 100% nie jestem przekonany, dlatego ten wątek..

Dopiero zaczyna Awatar piotraspace

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Co do szumów 50d - owszem, ale tylko porównując per pixel. Po przeskalowaniu różnica zanika, a dodatkowe atuty 50d (LCD, mikroregulacja, możliwość zakupienia nowego) mają wartość. Też uważam 50d za krok lekko w bok, ale też nie twórzmy tu mitów.
    Nikt nie tworzy mitów, ale powszechnie wiadomo jest, że 15pix na APS-C to zdecydowanie za dużo. Najlepsza była 30D z 8pix.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Można cegłę drutem przytroczyć
    O masz! poważnie mówię z tymi gabarytami, 500tka jest dla malutkich kobiecych dłoni, nie oszukujmy się, to się odbija na komforcie pracy.
    Ostatnio edytowane przez piotraspace ; 31-05-2010 o 09:22 Powód: Automerged Doublepost
    Kiedyś fotografowie pracowali w ciemni a dzisiaj ciemni zajmują się fotografią.

EOS40D, EOS40D, EOS50D+grip, Canon 24-70mm f/2,8L USM, Canon 50mm f/1,8, Sigma 10-20mm f/3,5 EX HSM, Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO HSM, Canon Speedlite 580EX II/430EX II, bag Hama Defender 220

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dexter77 Zobacz posta
    Wiem, ze uczestniczyles Wiesz, po prostu chce miec drugie pudełko może troche bardziej zaawansowane, żeby w przyszłości się nie rozczarować i nie załować, że brakuje mi czegoś lepszego, mysle tu raczej długoterminowo i bardziej doświadczeni użytkownicy też mi tak radzą... A skoro w tym momencie mam mozliwosc zakupu, czego kiedys moze nie bedzie, to sie zastanawiam.. Nie mniej jednak w 100% nie jestem przekonany, dlatego ten wątek..
    To kup coś takiego, co rzeczywiście zmieni Twoje zdjęcia, a nie samopoczucie. Np. to jasne szkło, dłuższe, krótsze, pewniejsze niż 50-tka. Zamiana 500d na 40d miałaby sens tylko wtedy, gdybyś robił coś wymagającego dobrego AF, reportaż np. W przeciwnym razie jedynie jakaś okazja usprawiedliwia zakup. Jeżeli coś ma się zmienić odczuwalnie, to nie tędy droga. Co innego, gdybyś nic nie miał, jak ten nieszczęśnik z tamtego wątku co to canonowskiego cropa do portretów kupuje.
    Cytat Zamieszczone przez piotraspace Zobacz posta
    Nikt nie tworzy mitów, ale powszechnie wiadomo jest, że 15pix na APS-C to zdecydowanie za dużo. Najlepsza była 30D z 8pix.
    O masz! poważnie mówię z tymi gabarytami, 500tka jest dla malutkich kobiecych dłoni, nie oszukujmy się, to się odbija na komforcie pracy.
    Pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
    Autorze wątku, kupuj 30d. Powszechnie wiadomo
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 31-05-2010 o 09:26 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Dlatego rozważam ten zakup i chce poznać opinię większego grona osób zanim podejmę ostateczną decyzję

Dopiero zaczyna Awatar piotraspace

Domyślnie

To kup coś takiego, co rzeczywiście zmieni Twoje zdjęcia, a nie samopoczucie. Np. to jasne szkło, dłuższe, krótsze, pewniejsze niż 50-tka. Zamiana 500d na 40d miałaby sens tylko wtedy, gdybyś robił coś wymagającego dobrego AF, reportaż np. W przeciwnym razie jedynie jakaś okazja usprawiedliwia zakup. Jeżeli coś ma się zmienić odczuwalnie, to nie tędy droga. Co innego, gdybyś nic nie miał, jak ten nieszczęśnik z tamtego wątku co to canonowskiego cropa do portretów kupuje.

Pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
    Autorze wątku, kupuj 30d. Powszechnie wiadomo
    Nie uśmiechaj się tylko skomentuj, jeśli potrafisz.
    Kiedyś fotografowie pracowali w ciemni a dzisiaj ciemni zajmują się fotografią.

EOS40D, EOS40D, EOS50D+grip, Canon 24-70mm f/2,8L USM, Canon 50mm f/1,8, Sigma 10-20mm f/3,5 EX HSM, Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO HSM, Canon Speedlite 580EX II/430EX II, bag Hama Defender 220

Coś już napisał

Domyślnie

no i dalej nic nie wiem... :P za duzo wątków i rozbieżności

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotraspace Zobacz posta
    Nie uśmiechaj się tylko skomentuj, jeśli potrafisz.
    Co tu komentować? Banały? Dyfrakcyjne fobie?

Mam tu w wątku mikromisję - nie dać się nabrać na mitologię i przestrzec przed jej uleganiem niezmiernie sympatycznego Pana Dextera. Który być może mógł kupić lepiej, ale skoro kupił co kupił a jednocześnie nie potrafi sformułować czego mu brakuje w tym co ma - uczciwość wskazuje odpowiadać mu - rób zdjęcia, Dexter, a nie zamieszanie.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dexter77 Zobacz posta
    Witam Zastanawiam się nad poszerzeniem swojego sprzętu o jedno dodatkowe pudełko, ponieważ 550d mi nie wystarcza jesli chodzi o bardziej profesjonalne traktowanie fotografii, tym bardziej jesli mysle o niej jako o sposobie na zycie i w pewien sposob juz tak sie dzieje A moze sie myle i wystarczy mi tylko 550d?

Zastanawiam się nad 40d lub 50d./.../przepraszam mam nie 550d tylko 500d
    Kup sobie lepsze szkło albo odkładaj na 5d jesli zależy Ci na "bardziej profesjonalnym traktowaniu fotografii". Dokupowanie do posiadanego 500d 50d nie za bardzo ma sens-chyba że potrzebujesz drugie body.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A czego ci brakuje w 500D tzn. jaką fotografię robisz że cię ogranicza? Jesteś w stanie odrożnić obrazek z 50D i 500D? wątpię. Potrzebujesz 2 korpusy bo robisz "kotleta"?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów