Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Odblysnik to podstawowa sprawa w lampie i nawet własnej roboty załatwi sprawę. A co do jasnych stałek to jest jedno ale... Mała glebia ostrosci potrafi nieraz popsuc zdjęcie. Bo jest wiele sytuacji np. zdjęcie z profilu pary młodej, gdzie ciężko jest wybrać które z młodych ma być ostre. Wiadomo ze są różne szkoły fotografii ślubnej, ale z własnego, może niewielkiego doświadczenia wiem ze lepiej już nieraz walnac lampa po oczach. Na ostatnim ślubie, gdzie robiłem zdjęcia znajomym po kolezensku, moje zdjęcia okazały się lepsze od wynajetego fotografa, własnie z powodu nieuniejetnego stosowania głębi ostrosci.
    Nie umiejętnego , to bym polemizował , para ogląda zdjęcia i widzi inne , które są podobne. Zazwyczaj rodzina płacze później że zdjęcia nie ostre.

Generalnie jedynie w kościele przy mocnych kątach i ciasnym kadrze taki efekt jest najbardziej widoczny , kiedy czasem chciało by się żeby obie osoby były w głebi ostrości. I tak bez problemu można zrobić dwa zdjęcia i skleić. Jedno takie rozwiązuje sprawe.
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Nie umiejętnego , to bym polemizował , para ogląda zdjęcia i widzi inne , które są podobne. Zazwyczaj rodzina płacze później że zdjęcia nie ostre.
    Może faktycznie "nieumiejętnego" to złe słowo, bo fotograf na pewno był dumny z siebie, że udało mu się zrobić fajnie artystyczne zdjęcie. Jest tylko jedno "ale": to para młoda i wspomniana przez Ciebie rodzina ma być zadowolona, a nie fotograf.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Trzasnąłeś ludziom w twarz lampą i cieszysz się że spisałeś się lepiej od wynajętego fotografa? Raczej ludzie byli nastawieni bardziej na fotoziutkową jakość niż "fanaberie".
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Fotoziutkowa jakość??? Hmm takiego określenie jeszcze nie słyszałem... Ale najwyraźniej Ty musisz się z nim spotykać...
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Fotoziutkowa jakość??? Hmm takiego określenie jeszcze nie słyszałem... Ale najwyraźniej Ty musisz się z nim spotykać...
    No to pokaż te swoje fotki Zobaczymy coś tam zmajstrował.. A tak to wiesz mówił ślepy tęczy..
    Raczej przeglądając portfolio panka nie przeszło mi przez myśl fotoziutek

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam pytanko czy ktoś stosował technikę doświetlania wesela opisaną tu:
    http://neilvn.com/tangents/2010/05/1...-manual-flash/

w skrócie:
    - dwie lampy na statywach pracujące w manualu odpalane radiem z gniazda pc (do doświetlenie drugiego planu);
    - lampa na stopce pracująca w ettl - doświetla pierwszy plan.

Zastanawia mnie ta technika ale wydaje się logiczna. Myslałem o zakupie pixelii by lampy pracowały w ettl ale widzę że można wykonać doświetlenie sali weselnej taniej.
    Pytanie tylko jak się będą synchronizowały lampy na radiu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może faktycznie "nieumiejętnego" to złe słowo, bo fotograf na pewno był dumny z siebie, że udało mu się zrobić fajnie artystyczne zdjęcie. Jest tylko jedno "ale": to para młoda i wspomniana przez Ciebie rodzina ma być zadowolona, a nie fotograf.
    Jeśli dla ciebie , zrobienie zdjęcia na które młoda tylko jest ostra , nazywasz artystycznym , to chyba co nieco ci się pomyliło.

Przychodzi do mnie para , oglądą , podobają im się zdjęcia z mała głębią. Niektórzy z nich fotografują i wiedzą jak to wygląda w praniu. Świadomie wybierają taką fotografie. Robię zdjęcia dla NICH a nie dla rodziny , no bez przesady...
    no comment...

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

dokładnie tak jak mówisz, jest świadomość wyboru, ludzie zanim wybiorą oglądają PF wiedza jakie fotografie sie wykonuje ... poza tym jest spotkanie i rozmowa gdzie poznaje sie oczekiwania klienta, nie mówiąc już o tym ze głównym płatnikiem sa młodzi wiec normalne ze to oni maja być zadowoleni
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    dokładnie tak jak mówisz, jest świadomość wyboru, ludzie zanim wybiorą oglądają PF wiedza jakie fotografie sie wykonuje ... poza tym jest spotkanie i rozmowa gdzie poznaje sie oczekiwania klienta, nie mówiąc już o tym ze głównym płatnikiem sa młodzi wiec normalne ze to oni maja być zadowoleni
    Zgadza sie. Wszystko trzeba ustalic. Jesli pojedziesz bez przygotowania czyt. rozmowy z klientem na temat jesgo oczekiwan to faktycznie moze sie okazac, ze mala GO bedzie bledem i klient nie bedzie zadowolony ze zdjec. Takie rzeczy nalezy ustalac!
    Powiem ze swojego doswiadczenia (niewielkiego), ze wiekszosc par mimo wszystko woli jak zdjecie jest ostre po calosc Stad lepiej jest miec lampe w zapasie jak robimy stalka i domyklad dla wiekszego GO.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ale co, domkniesz, błyśniesz, go będzie większa ale 2 plan ciemny. To takie fajne? IMHO, jedynym sensownym rozwiązaniem na dużą GO jest szeroki kont, np. 24.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów