Miałem dokładnie tą sytuację. Kupiłem niedawno nissina 622 żeby mieć zwłaszcza na wesele gdzie będzie najciemniej. Sprzedam lub wymienię jak będę mieć kaskę na 580![]()
Miałem dokładnie tą sytuację. Kupiłem niedawno nissina 622 żeby mieć zwłaszcza na wesele gdzie będzie najciemniej. Sprzedam lub wymienię jak będę mieć kaskę na 580![]()
Nigdy jeszcze nie miałem sytuacji bym potrzebował lampy do 5DMkII.
No ale ja nie robię ślubów i czy moje zdjęcia będą miały wartość komercyjną czy nie, to dla mnie jeden grzyb.![]()
Generalnie, to nie po to kupiłem takie body, żebym błyskał lampą jak radiowóz...![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Jak byś uważnie poczytał wątek tasiemiec to byś się dowiedział
Ja bym bez lampy się nie ruszył. Mamy maj i kapryśną pogodę, a co zrobisz jak w momencie ceromoni przyjdzie burza i na dworzu zrobi się nagle ciemno? No chyba że liczysz na tego drugiego fotografa, a Ty jako drugi , wtedy to co innego.
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Wysokie iso ;-) 800 odpowiednia przesłona oraz czas tak aby nie prześwietlić za bardzo okna. Lampa z głowicą skierowaną za plecy no chyba, że za plecami jest jakaś wściekła kolorystycznie ściana. Lampa w ttl z korekcją na minus. Strzelam na próbę i dokonuje korekty. Prawda, że łatwe
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi!!! Na Was zawsze można liczyćTak czy inaczej nie kupuję lampy. Podzielę się info jak już wrócę i będę wiedział jak wyszło.
udanego weekendu!
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Że można by wpierw do wróżki iść , najtaniej będzie ale i ryzyko ... pomyśl , warunki są różne w różnych miejscach , jak się zachmurzy to też będzie do kitu , jak ksiondz nie zapali światła też może być problem , generalnie wróżenie z fusów
daje 70-30 że ci wystarczy
no comment...
5dmkII ma to do siebie, ze nie szumi na 1600 lub 3200 jak np. 30D, 40D czy moj 1DMkIIAle na Twoim miejscu lepiej miec lampe w zapasie. Slub to nie zabawa i tej "sesji" nie powtorzysz nastepnego dnia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak nie masz za soba sciany? Co jak trzeba walic frontalnie?
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 22-05-2010 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
nie niestety sa tez kościoły ciemne i wyłożone boazeria .... ciemno i żółto jak cholerado tego mimo ze jest od czego odbijać to odbijanie jest samobójstwem ... zafarb na zdjęciach jak cholera wiec artyzm można sobie schować do kieszeni i walić lampa na wprost ... choc widziałem magików co działali na odbłyśnikach własnej konstrukcji .... czy to akurat pomaga .... nie wiem
Canon FF
Odblysnik to podstawowa sprawa w lampie i nawet własnej roboty załatwi sprawę. A co do jasnych stałek to jest jedno ale... Mała glebia ostrosci potrafi nieraz popsuc zdjęcie. Bo jest wiele sytuacji np. zdjęcie z profilu pary młodej, gdzie ciężko jest wybrać które z młodych ma być ostre. Wiadomo ze są różne szkoły fotografii ślubnej, ale z własnego, może niewielkiego doświadczenia wiem ze lepiej już nieraz walnac lampa po oczach. Na ostatnim ślubie, gdzie robiłem zdjęcia znajomym po kolezensku, moje zdjęcia okazały się lepsze od wynajetego fotografa, własnie z powodu nieuniejetnego stosowania głębi ostrosci.
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX