Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 194

Wątek: Lampa na ślubie - światło

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Miałem dokładnie tą sytuację. Kupiłem niedawno nissina 622 żeby mieć zwłaszcza na wesele gdzie będzie najciemniej. Sprzedam lub wymienię jak będę mieć kaskę na 580

Domyślnie

Nigdy jeszcze nie miałem sytuacji bym potrzebował lampy do 5DMkII.
    No ale ja nie robię ślubów i czy moje zdjęcia będą miały wartość komercyjną czy nie, to dla mnie jeden grzyb.
    Generalnie, to nie po to kupiłem takie body, żebym błyskał lampą jak radiowóz...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Jak byś uważnie poczytał wątek tasiemiec to byś się dowiedział

Ja bym bez lampy się nie ruszył. Mamy maj i kapryśną pogodę, a co zrobisz jak w momencie ceromoni przyjdzie burza i na dworzu zrobi się nagle ciemno? No chyba że liczysz na tego drugiego fotografa, a Ty jako drugi , wtedy to co innego.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    [...]
    Ja bym bez lampy się nie ruszył. Mamy maj i kapryśną pogodę, a co zrobisz jak w momencie ceromoni przyjdzie burza i na dworzu zrobi się nagle ciemno? [...]
    Bez przesady znowu, 5dmkII na wysokim iso + 1.2 da rade bez lampy.
    Nawet o 19.00 czy 20.00, nie damy sie zwariowac
    Fakt ze dobrze jest miec lampe w torbie dla komfortu psychicznego, ale o 19.00 jest jeszcze sporo swiatla jak na te puszke i szklo.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Wysokie iso ;-) 800 odpowiednia przesłona oraz czas tak aby nie prześwietlić za bardzo okna. Lampa z głowicą skierowaną za plecy no chyba, że za plecami jest jakaś wściekła kolorystycznie ściana. Lampa w ttl z korekcją na minus. Strzelam na próbę i dokonuje korekty. Prawda, że łatwe
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi!!! Na Was zawsze można liczyć Tak czy inaczej nie kupuję lampy. Podzielę się info jak już wrócę i będę wiedział jak wyszło.
    udanego weekendu!
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Że można by wpierw do wróżki iść , najtaniej będzie ale i ryzyko ... pomyśl , warunki są różne w różnych miejscach , jak się zachmurzy to też będzie do kitu , jak ksiondz nie zapali światła też może być problem , generalnie wróżenie z fusów

daje 70-30 że ci wystarczy
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi!!! Na Was zawsze można liczyć Tak czy inaczej nie kupuję lampy. Podzielę się info jak już wrócę i będę wiedział jak wyszło.
    udanego weekendu!
    5dmkII ma to do siebie, ze nie szumi na 1600 lub 3200 jak np. 30D, 40D czy moj 1DMkII Ale na Twoim miejscu lepiej miec lampe w zapasie. Slub to nie zabawa i tej "sesji" nie powtorzysz nastepnego dnia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Wysokie iso ;-) 800 odpowiednia przesłona oraz czas tak aby nie prześwietlić za bardzo okna. Lampa z głowicą skierowaną za plecy no chyba, że za plecami jest jakaś wściekła kolorystycznie ściana. Lampa w ttl z korekcją na minus. Strzelam na próbę i dokonuje korekty. Prawda, że łatwe
    A jak nie masz za soba sciany? Co jak trzeba walic frontalnie?
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 22-05-2010 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

nie niestety sa tez kościoły ciemne i wyłożone boazeria .... ciemno i żółto jak cholera do tego mimo ze jest od czego odbijać to odbijanie jest samobójstwem ... zafarb na zdjęciach jak cholera wiec artyzm można sobie schować do kieszeni i walić lampa na wprost ... choc widziałem magików co działali na odbłyśnikach własnej konstrukcji .... czy to akurat pomaga .... nie wiem
    Canon FF

Domyślnie

Odblysnik to podstawowa sprawa w lampie i nawet własnej roboty załatwi sprawę. A co do jasnych stałek to jest jedno ale... Mała glebia ostrosci potrafi nieraz popsuc zdjęcie. Bo jest wiele sytuacji np. zdjęcie z profilu pary młodej, gdzie ciężko jest wybrać które z młodych ma być ostre. Wiadomo ze są różne szkoły fotografii ślubnej, ale z własnego, może niewielkiego doświadczenia wiem ze lepiej już nieraz walnac lampa po oczach. Na ostatnim ślubie, gdzie robiłem zdjęcia znajomym po kolezensku, moje zdjęcia okazały się lepsze od wynajetego fotografa, własnie z powodu nieuniejetnego stosowania głębi ostrosci.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów