Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: uchwyt do parasolki

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

I tak zazwyczaj robiłem, ale nie ufam temu uchwytowi ani trochę dlatego zawsze w takim przypadku przypinałem dodatkowo lampę w dwóch miejscach plastikowymi opaskami do "dyszla" parasolki. Poza niestabilnym mocowaniem minusem jest też to, że wtedy sam palnik jest bardzo blisko czaszy parasola i nie jestem pewny czy nawet na maksa "odzumowany" palnik pokrywa czaszę w całości albo przynajmniej w większość powierzchni...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    I tak zazwyczaj robiłem, ale nie ufam temu uchwytowi ani trochę dlatego zawsze w takim przypadku przypinałem dodatkowo lampę w dwóch miejscach plastikowymi opaskami do "dyszla" parasolki. Poza niestabilnym mocowaniem minusem jest też to, że wtedy sam palnik jest bardzo blisko czaszy parasola i nie jestem pewny czy nawet na maksa "odzumowany" palnik pokrywa czaszę w całości albo przynajmniej w większość powierzchni...
    P.S. dodatkowo fajnym pomysłem (zasłyszane od Hobby'ego) jest włożenie np ołówka do środka tego prętu od parasolki, żeby się nie wginał do środka przy każdym dokręcaniu do uchwytu...
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 22-05-2010 o 00:33 Powód: Automerged Doublepost
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Jezu, rozmowa o kacie padania swiatla na parasolke i wplywu tego zjawiska na zdjecia....
    Oficjalnie osiagneliscie szczyt onanizmu sprzetowego
    Gratuluje
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tylko że to akurat ma znaczenie , czy lampa wali w 2/3 średnicy parasola albo wręcz na skraju , czy w sam środek....
    no comment...

Domyślnie

Tak się głupio składa, że żadna lampa (nawet studyjna) nie świeci dokładnie w środek parasolki.

Nie pozwala na to konstrukcja obu przedmiotów.

Korzystając z lampy aparatowej na przegubie trzeba się liczyć z przesunięciem palnika w górę, zwłaszcza, jeżeli od dołu podpinamy kostkę lub wyzwalacz. Typowa parasolka (ok. 90 cm) i tak rozproszy światło, rozsiewając je szeroko dookoła.

Do precyzyjniejszego ustawienia oświetlenia potrzebny jest softboks.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Killer_one Zobacz posta
    Typowa parasolka (ok. 90 cm) i tak rozproszy światło, rozsiewając je szeroko dookoła.
    Rozproszyć to ja sobie mogę stofenem czy innym opakowaniu po jogurcie. Jeśli używam parasolki to po to, żeby światło zmiękczyć (zwiększyć powierzchnie jego źródła) więc wole żeby cała czasza świeciła a nie tylko jej środek czy inny mały obszar... ale może ja jakiś dziwny jestem...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

a czy są uchwyty ręczne? tak aby trzymać w jednej ręce parasol z zamontowaną lampą....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak , taśma klejąca np ;].
    no comment...

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    a czy są uchwyty ręczne? tak aby trzymać w jednej ręce parasol z zamontowaną lampą....
    zawsze mozesz uchwyt na lampe zdjac ze statywu i trzymac w rece.
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

tyle, ze te uchwyty do ręki niewygodne...

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    tak, dłonie:P dorób do parasola standardową rączke parasola przeciwdeczowego

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów