A ja na tą całą edukację po moich doświadczeniach powiem ci tylko tyle :
Nie nastawiaj się na to że będziesz na etacie - sam sobie gola strzelasz...
A ja na tą całą edukację po moich doświadczeniach powiem ci tylko tyle :
Nie nastawiaj się na to że będziesz na etacie - sam sobie gola strzelasz...
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Widzialem ;P
Chodzi mi o to czy wiele trace wybierając szkołę która "nie gwarantuje zawodu".
Napisałem w cudzyslowiu bo te gwarancje zawodu nie są zbyt przekonywujące :P
Jaka to gwarancja zawodu w kraju gdzie magistrowie pracują w McDonaldzie?
Przekalkuluj co ci da ta szkoła. Na prawdę nauczy Cię fotografii? Bo mnie się wydaje że więcej się nauczysz z internetu i z własnych prób. Jeśli tak to przekalkuluj ile da ci papierek? Popytaj u potencjalnych pracodawców czy by przyjeli kogoś po technikum na stanowisko okołofotograficzne.
Wybierz fajną szkołę, z fajnymi ludźmi i fajną atmosferą. IMO w dzisiejszym świecie biznesu fotograficznego papier nic nie znaczy. Przynajmniej u mnie gdybym miał zatrudniać. Liczyło by się tylko portfolio.
Źle mnie rozumiecie .
O to chodzi że fotografia jako kierunek w szkole mnie nie interesuje ,nie mniej jednak zainteresował mnie Dziennikarski w tym liceum. Czy tak czy tak ,o fotografii będę się uczył na internecie i w praktyce ,wiec czy w szkole będzie coś o fotografii nie ma większego znaczenia.
Na technikum zdecydowałbym od razu ,jak by nie to że nie ma tam dziewczyn ,smętnie tak jakoś z samymi chłopakami ,ew. jedną dziewczyną na klasę ( 30 osobową ).
Dlatego narazie bardziej pasuje mi liceum ,ponieważ 65% klasy to dziewczyny.
Kierunek równie dobrze pasuje mi mat/inf jak i dziennikarski.
To tak w skrócie.
Pozdrawiam!![]()
Sam łażę do liceum plastycznego, generalnie, co mogę powiedzieć - lepiej pójść do zwykłego, jakiegoś mocno średniego.
Dlaczego?
- do matury się nauczysz, bez stresu
- masz więcej czasu na własne sprawki (ile ja bym dał żeby codziennie móc sobie radośnie focić!)
- po jakimś czasie klarują się twoje plany i okazuje się, że profil nie jest zbyt szczęśliwy (vide ja, najpierw stawiałem na malarstwo, reklamę etc, teraz już raczej głównie fotografia).
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Byłem na studiach na informatyce. na 300 osób 3 dziewczyny. Koszmar
Idź do tego liceum![]()
Drugi punkt - po co marnować rok życia na papierek technika?
Hmmm...ja proponowałbym technikum (ale dobre a nie byle jakie) co prawda trwa to rok dłużej ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? (w sumie ma...jesli masz fajną zgraną klasę, to będzie bardziej bolało jak będziecie się żegnać po 4 latach)...w dobrym technikum zdasz maturę i będziesz miał już zawód, od Twoje własnego widzimisię będzie dalej zależało co zrobisz ze swoim życiem, jakie będziesz miał potrzeby (czyt. czy pójdziesz na studia, czy uda Ci się otworzyć własną działalność)