Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jaka temperatura barwowa w studio?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Sprawdzić w instrukcji do lamp jaką mają temperaturę błysku ( zazwyczaj w przedziale 5200 -5600 )
    Szczególnie pomocne gdy ma się kilka lamp, w różnym wieku, o różnym stopniu wypalenia palników i z różnymi modyfikatorami .
    Np w studio w którym ja najczęściej robię wychodzi mi między 4900K a 5200K w zależności ile i które lampy użyję, i co na nie założę. Ciekawa kolorystyka by mi wyszła gdybym ślepo wierzył takim poradom .

a generalnie za przedmówca robić zdjecia w rawach
    Już lepiej. RAW + pipetka w obróbce. Dla strasznych leniwców dodatkowo - robić zawsze na szarym tle

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Szczególnie pomocne gdy ma się kilka lamp, w różnym wieku, o różnym stopniu wypalenia palników i z różnymi modyfikatorami .
    Np w studio w którym ja najczęściej robię wychodzi mi między 4900K a 5200K w zależności ile i które lampy użyję, i co na nie założę. Ciekawa kolorystyka by mi wyszła gdybym ślepo wierzył takim poradom .
    W takim studio jak piszesz naturalnie masz rację, ja po prostu zmierzyłem swoje lampy kolorymetrem ( dwie nowe i dwie stare ) tego samego producenta wynik mieścił w granicach błędu podawanego przez producenta czyli 200 kelwinów wiec na podstawie mojego doświadczenia 5400 jest z grubsza ok, co nie zmienia faktu że robienie w studiu tylko jpg to "samobójstwo"
    Co do eksperymentów z automatycznym balansem bieli to proponuje zrobić krótki eksperyment na dwóch tłach białym i czarnym.....
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    W takim studio jak piszesz naturalnie masz rację, ja po prostu zmierzyłem swoje lampy kolorymetrem ( dwie nowe i dwie stare ) tego samego producenta wynik mieścił w granicach błędu podawanego przez producenta czyli 200 kelwinów wiec na podstawie mojego doświadczenia 5400 jest z grubsza ok
    Może inaczej... W Twoim studio 5400 jest z grubsza OK. Ale nie w każdym.
    RAW + pipetka na białku oka jest troszkę bardziej uniwersalnym rozwiązaniem.

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pod tym się podpisuję !!!
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Domyślnie

RAW + pipetka na białku oka jest troszkę bardziej uniwersalnym rozwiązaniem.
    Temat rzeka i ja też się podpisuję ...
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Uprawnienia umieszczania postów