Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC OS HSM czy Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM do 550D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neq Zobacz posta
    Witam co byście kupili do Canon 550D zależy mi na szybkości ostrości i ładnym rozmyciu tła
    Jeśli miałbym juz kasę na EF-S17-55 to zdecydowanie wolałbym EF-S15-85 i do tego używany EF50/1.4 USM.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B o g d a n Zobacz posta
    Jeśli miałbym juz kasę na EF-S17-55 to zdecydowanie wolałbym EF-S15-85 i do tego używany EF50/1.4 USM.
    Zasadniczo popieram Bogdana co też zrobiłem, nieco w innej konfiguracji.

Jeżeli za jakość rozmycia uważasz subiektywnie pojmowaną estetykę bokehu, to 15-85 nie ustępuje 17-55 (z dokładnością do wielkości głębi ostrości wynikającej ze światła). Oba są gorsze od "malowania" 50/1.4 czy 85/1.8.
    Entuzjastyczny Neofita

neq
    Guest

Domyślnie

Myślę że masz rację i będzie to najlepszy wybór :smile:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja myślę, że kupno używanego canona 50/1,4 za ok. 900pln, to może okazać się nienajlepszy wybór ;-) Ale życzę Ci szczęścia w wybieraniu :-)

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Może tak, może nie... to wszystko rzecz gustu (finansowego często niestety )

Ja opowiem się za 17-55 f/2,8 jeśli cię stać, jeśli nie... Tamron 17-50 f/2,8.
    Dlaczego...???
    Dla mnie stałe światło w całym zakresie - bezcenne.
    Ale dla niektórych to ponoć bez znaczenia

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tyle że przy Tamronie odpada jeden parametr - szybkość
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 09-05-2010 o 12:14 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Może tak, może nie...
    Dla mnie stałe światło w całym zakresie - bezcenne.
    Ale dla niektórych to ponoć bez znaczenia
    Posiadasz zooma ze stałym światłem?
    Dlaczego to takie bezcenne?
    Czy to aby nie mit w amatorskiej fotografii?

PS.
    Nawet f/2.8 dla 55mm w EF-S17-55 to nie to samo, co f/1.4 w stałce 50mm, szczególnie na matrycy APS-C. Oczywiście każdy musi to indywidualnie poczuć, dotknąć i ... pomacać.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nawet f/2.8 dla 55mm w EF-S17-55 to nie to samo, co f/1.4 w stałce 50mm, szczególnie na matrycy APS-C. Oczywiście każdy musi to indywidualnie poczuć, dotknąć i ... pomacać.
    Dyskusja zaczela sie od wybrania podstawowego zooma, z odpowiednim przeznaczeniem. Wystarczy przegladnac ten jak i wiele innych podobnych watkow oraz miec troche swojego doswiadczenia, odpowiedz jest tu prosta i oczywista dla APS-C C. EF-S 17-55/2.8 IS jak tylko starcza pieniedzy.
    Natomias dziwie sie ze znowu zoom sie porownuje do stalek, przeciez to bez sesu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

f/2.8 dla 55mm w EF-S17-55 to nie to samo, co f/1.4 w stałce 50mm, szczególnie na matrycy APS-C.
    Też uważam, że takie porównanie nie ma sensu ;-).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    ... Wystarczy przegladnac ten jak i wiele innych podobnych watkow oraz miec troche swojego doswiadczenia, odpowiedz jest tu prosta i oczywista dla APS-C C. EF-S 17-55/2.8 IS ...
    Gdyby to było takie proste, Canon nic innego nie musiałby produkować. A jednak to robi bo są różne potrzeby, choćby w zakresie zakresu ogniskowych, czy jasności właśnie. Każdemu według potrzeb i przede wszystkim (niestety) możliwości finansowej.

Porównywanie stałki i zooma standardowego oczywiście nie ma sensu, chyba, że w kontekście racjonalnego i optymalnego wydania pewnej, konkretnej kwoty, dającej zdecydowanie szersze możliwości fotografowania. :-)

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Gdyby to było takie proste, Canon nic innego nie musiałby produkować. A jednak to robi bo są różne potrzeby, choćby w zakresie zakresu ogniskowych, czy jasności właśnie. Każdemu według potrzeb i przede wszystkim (niestety) możliwości finansowej.
    Oczywiscie producent robi obiektywy na rozne sytuacje, ale tutaj pytajacy podal warunki jakie go interesuja.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów