Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Ważne pytanie !!

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
    A robią gnioty.

Domyślnie

Nie twierdzę, że dobre szkło wszystko rozwiąże, bo tak nie jest ale podaje to jako element składowy. Co do obróbki to JPG są w pełni ok jeśli ktoś nie zamierza robić dużych wydruków. Świetne efekty można uzyskać w Lightroomie używając narzędzi "clarity" i "vibrance". Pierwsze wzmocni lokalne kontrasty i zarazem ostrość całości, a drugie nasyci bledsze kolory.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? W Rawie jest znacznie więcej informacji dzięki czemu dużo więcej można zrobić z plikiem, wielkość reprodukcji nie ma żadnego znaczenia.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Wiem, że RAW nie ma związku z rozmiarem wydruku ale w odróżnieniu do JPG'a jest formatem bezstratnym, czego o JPG powiedzieć nie można. Każda ingerencja w JPG pogarsza go, dlatego na mniejszych wydrukach będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że zobaczymy efekty tej degradacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? ...
    Też przyłączam się do pytania.

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
    A robią gnioty.
    Jeśli ktoś ma dobry sprzęt i nie potrafi wydobyć ze zdjęć nic ciekawego to jego problem.
    Ja podpowiadam koledze co zrobić aby zdjęcia trochę ożyły a przy obiektywach, które posiada gdzie pełna dziura to max 3.5 lub 4 to raczej trudno o dobrą plastykę. Chociaż przy C55-250 można by zastosować długą ogniskową ale na dłuższą metę dość uciążliwe rozwiązanie

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witoldk Zobacz posta
    raczej trudno o dobrą plastykę.
    Uważaj co piszesz, bo zaraz padnie pytanie "a właściwie co to jest ta plastyka?"
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Awatar massster
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi !!! A jaki program do RAW-ów polecacie ??

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? W Rawie jest znacznie więcej informacji dzięki czemu dużo więcej można zrobić z plikiem, wielkość reprodukcji nie ma żadnego znaczenia.
    Powiedz mi, czym rozni sie otwarty raw za pomoca CR, a otwartym jpg za pomoca bridge`a ? W Bridge`u jpg tez sie otwiera za pomoca CR, i mozna przeprowadzic takie same operacje jak na rawie, wiec gdzie te roznice ?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Powiedz mi, czym rozni sie otwarty raw za pomoca CR, a otwartym jpg za pomoca bridge`a ? W Bridge`u jpg tez sie otwiera za pomoca CR, i mozna przeprowadzic takie same operacje jak na rawie, wiec gdzie te roznice ?
    Zrób sobie klatkę RAW+jpg i zobacz ile można wyciągnąć z rawa a ile z jpg. Czym otwierasz jedno i drugie nie ma żadnego znaczenia, w rawie siedzi po prostu dużo więcej informacji więc są dużo większe możliwości korekty.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zrób sobie klatkę RAW+jpg i zobacz ile można wyciągnąć z rawa a ile z jpg. Czym otwierasz jedno i drugie nie ma żadnego znaczenia, w rawie siedzi po prostu dużo więcej informacji więc są dużo większe możliwości korekty.
    Tylko trzeba jeszcze umieć z tego rawa to wyciągnąć.
    Ja się od jakiegoś czasu próbuję na to przestawić. Oczywiście przy zdjęciach w kiepskich warunkach, przy źle naświetlonych itp pole manewru jest duże. Ale przy "dobrych" klatkach często nie jestem w stanie wyciągnąć z rawa wiele więcej niż sam aparat wrzuca w jpga ;-)

PS. massster -- spróbuj też pokombinować z wbudowanymi stylami zdjęcia (wpływa tylko na jgpi, są spore różnice w zależności od parametrów)

PSPS. I spójrz czasami na histogram. Kliknij coś w stylu "auto levels" w ps/gimpie, albo "Szczęśliwy traf" w picasie.

PSPSPS. I żeby zdjęcia miały "to coś" od razu to musi byc dobre światło wykorzystane w odpowiedni sposób. Są momenty w którym po prostu nie zrobisz zdjęcia, które będzie super bez obróbki.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów