Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Ważne pytanie !!

Awatar massster
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Ważne pytanie !!

Witam, fotografuję około pół roku mam aparat Canon 40D i mam takie pytanie. Dużo pstrykam lecz mam problem, chodzi mi o porównanie zdjęć z innymi. Powiem tak zdjęcia kadrowo są bardzo ciekawe ale porównują je z innymi czy na tym forum czy gdziekolwiek to moim zdjęcia brakuję tego czegoś. Nie chodzi mi zdjęcia wyglądały jak od fotografów z wieloletnim doświadczeniem ale.... chodzi mi o :
    - porównując inne zdjęcia są jakby ostrzejsze bardziej kontrastowe moje są jakby bez życia

Nie wiem czy to wynika z mojego małego doświadczenia czy źle ustawionych parametrów aparatu

Proszę o podpowiedzi bo zależy mi abym był zadowolony ze swoich zdjęć !!!
    p
    Pozdrawiam !!

Uzależniony

Domyślnie

Do tego trzeba dorosnąć. Jedni załapują to coś bardzo szybko a niektórzy nigdy. Może poprostu potrzebujesz czasu. Na siłę nic nie zrobisz

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Proponuję wrzucić jakąś swoją fotkę i taką, która Ci się podoba - ten sposób będzie łatwiej stwierdzić o co konkretnie Ci chodzi.
    Bez przykładów jet trudno pomóc...
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massster Zobacz posta
    - porównując inne zdjęcia są jakby ostrzejsze bardziej kontrastowe moje są jakby bez życia
    światło, światło i jeszcze raz światło
    no, ew. jeszcze RAWy, jeżeli ich nie używasz
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Za handelsonem. Wrzuć fotki to Ci powiemy co i jak mniej więcej mógłbyś poprawić.
    Jeśli to Twoje początki, to nie zrażaj się, to że ktoś napisał "fe" na forum nic nie znaczy. No chyba, że to "fe" jakoś uzasadnił - wtedy powinieneś wyciągać wnioski ;-).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massster Zobacz posta

Nie wiem czy to wynika z mojego małego doświadczenia czy źle ustawionych parametrów aparatu

Proszę o podpowiedzi bo zależy mi abym był zadowolony ze swoich zdjęć !!!
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Koledzy dobrze podpowiadają. Ja też bym zaczął od obróbki. Własnej. Nie japońskiego inżyniera.

Domyślnie

Obrobka obrobką ale nie zapominajmy, że jeszcze istotą kwestią jest dobra optyka, która ma spory wpływ na kontrasty, ze o ostrości nie wspomnę.

Domyślnie

Patrząc na twój sprzęt w stopce radziłbym zainwestować w jakąś jasną stałkę. Choćby najtańszą jak np. C50 f1.8. Dodatkowo zacznij wykonywać zdjęcia RAW-ach i od razu poczujesz różnicę

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów