Dziękuję za odpowiedź.
Ceny odpowiadających sobie obiektywów i lamp bardzo zbliżone. A jak z ich właściwościami optycznymi? Czy dla poszczególnych modeli przewaga jest po stronie Canona lub Nikona, czy w tym segmencie takich różnic brak? No i czy menażeria słoików Canona i Nikona dla tego segmentu (zaawansowany amator) jest porównywalna, czy któraś marka ma przewagę?
I na koniec pytanie o korpusy (wiem, temat o szkłach, ale nie chcę mnożyć bytów). 550D kosztuje w zasadzie tyle samo, jak nie więcej, jak D90. Między body jest różnica klasy (no, może pół klasy, bo z tego co widzę Nikon i Canon mają sprzęt niejako na zakładkę i wprost porównać się ich nie daje), z drugiej strony model Nikona jest o niemal dwa lata starszy. Co więc byłoby lepszym wyborem dla mnie? Mimo że to forum Canona, to liczę na Wasz obiektywizm.
Dokładanie 800zł do 50D względem 550D czy D90 wydaje mi się zbytkiem na moim poziomie – różnica chyba (poprawcie mnie, jeśli się mylę) między D90 a 50D w jakości uzyskiwanego obrazu są żadne, obsługa jest kwestią gustu i tu oba aparaty mają swoje lepsze i gorsze strony. Po przejrzeniu różnych testów nie znalazłem niczego takiego w korpusie 50D, co sprawiłoby że jest on wyraźnie lepszym aparatem niż D90 (i znów, poprawcie mnie bo jako że jestem laikiem mogło mi coś szalenie ważnego umknąć). Metalowe body i uszczelnienia nie w moim przypadku zaletą, a już na pewno uzasadniającą wydatek 800zł!