Strona 19 z 65 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

wezyk123
    Guest

Domyślnie

aha...to czyli na aukcjach piszą nieprawde:
    Wyzwalacz współpracuje z lampami studyjnymi oraz błyskowymi, pozwala na ich synchronizację aż do 1/8000s.
    Tutaj link: http://www.allegro.pl/item994054118_..._e_ttl_ii.html ....

więc jak to wkoncu jest??

Coś już napisał

Domyślnie

wyzwala EX II w HSSie. Tylko. Ale sposobem podobnym do tego opisanego wczesniej przez fotocele - dasz rade. kladziesz lampe EX II jakas na lampe quantuuma w miejscu jej fotoceli. najlepiej czyms przykryc. i tak wyzwalac
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czyli to bujda marketingowa. Wyzwala owszem do 1/8000 ale tylko lampki systemowe
    Ostatnio edytowane przez tatlpz ; 21-04-2010 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost

wezyk123
    Guest

Domyślnie

ok, dzięki za rozwianie wątpliwości

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatlpz Zobacz posta
    wyzwala EX II w HSSie. Tylko. Ale sposobem podobnym do tego opisanego wczesniej przez fotocele - dasz rade. kladziesz lampe EX II jakas na lampe quantuuma w miejscu jej fotoceli. najlepiej czyms przykryc. i tak wyzwalac
    czyli to bujda marketingowa. Wyzwala owszem do 1/8000 ale tylko lampki systemowe
    jestes pewny? bo PW wyzwala lampy studyje z ktotkimi czasami, i te Pixele tez powinny

nadajnik nie wie jaka lampa jest podlaczona do odbiornika i probuje wyzwolic lampe jak w HSS, czyli duzo wczesniej, jedyne co trzeba ewentualnie zrobic to polaczyc lampe studyjna kablem z odbiornikiem nie z gniazda synchro ale kablem ze stopki
    http://www.flickr.com/photos/kurtstrecker/3635063269 - tu ktos tak wyzwala, ja osobiscie tego nie sprawdzilem, nie ma lamp studyjnych

swoja droga jak ktos ma z Wrocławia lub okolic te Dual Powery to chetnie bym sie spotkal i sprawdzilem jak to dziala w plenerze
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 22-04-2010 o 04:34 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

wezyk123
    Guest

Domyślnie

jeszcze mam taką watpliwosc...

jestem posiadaczem wersii 300 watowej. Powiedzmy, ze uzyskuje zadowalajacy mnie kolor nieba i poprawne oswietlenie sylwetki przy ustawieniach aparatu f13, 1/250s. Powiedzmy, ze to taka granica, przy której maxymalnie sciemniam niebo, przy dobrym oswietleniu modelki. Teraz majac hss, moge zmniejszyc czas, i przesłone, uzyskac wieksze rozmycie tła, ale naswietlenie zdjecia i tak bedzie takie samo...w sensie, ze nie przekrocze tego maxymalnego sciemnienia nieba przy jednoczesnym poprawnym oswietleniu modelki...

...eee, tak w skrócie - jesli brakuje mi z lampa 300ws w pełnym słoncu mocy, to HSS nie rozwiąże tego problemu ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wezyk123 Zobacz posta
    jeszcze mam taką watpliwosc...

jestem posiadaczem wersii 300 watowej. Powiedzmy, ze uzyskuje zadowalajacy mnie kolor nieba i poprawne oswietlenie sylwetki przy ustawieniach aparatu f13, 1/250s. Powiedzmy, ze to taka granica, przy której maxymalnie sciemniam niebo, przy dobrym oswietleniu modelki. Teraz majac hss, moge zmniejszyc czas, i przesłone, uzyskac wieksze rozmycie tła, ale naswietlenie zdjecia i tak bedzie takie samo...w sensie, ze nie przekrocze tego maxymalnego sciemnienia nieba przy jednoczesnym poprawnym oswietleniu modelki...

...eee, tak w skrócie - jesli brakuje mi z lampa 300ws w pełnym słoncu mocy, to HSS nie rozwiąże tego problemu ?
    to chcialbym sprawdzic bo szczerze nie wiem jak zachowa sie lampa z krotkimi czasami, a dokladnie ile mocy bedzie uciekac,

teoretycznie przy F11 i 1/250s moc powinna byc taka sama lub podobna jak przy F2.0 i 1/8000s

na pewno przy HSS mocy nie bedziesz mial wiecej, ewentualnie tyle samo lub mniej
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

wezyk123
    Guest

Domyślnie

czyli mozna powiedziec, ze HSS da mi podobne efekty jak zastosowanie Filrtu szarego??

Oczywiscie nie w kwestii zatrzymania/zamrożenia ruchy, lecz uzyskania duzego rozmycia tła dzieki małym wartościa przesłony?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wezyk123 Zobacz posta
    czyli mozna powiedziec, ze HSS da mi podobne efekty jak zastosowanie Filrtu szarego??

Oczywiscie nie w kwestii zatrzymania/zamrożenia ruchy, lecz uzyskania duzego rozmycia tła dzieki małym wartościa przesłony?
    tak mi sie wydaje, ale trzeba by to bylo sprawdzic praktycznie, chetnie pobawie sie z kims z tymi Dual Powerami ;-)

Domyślnie

Pytanie do użytkowniuków Dual Power'ów.

W sieci można spotkać opinie że Quantuumy nie trzymają powtarzalności błysku gdy są skręcone do minimum. Czy ktoś może to potwierdzić / zaprzeczyć.

Pierwotnie chciałem kupić lampy Powerluxa, ale chyba skłonię się do rozwiązania mobilnego opartego na dual powerach...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Domyślnie

Po przeczytaniu 19 stron postów nadal "wiem, że nic nie wiem" ;-)

Nikt nie testował tej lampy z parasolką, "słoneczkiem", czy plastrem miodu, nikt nie opisał charakterystyki składu światła (tj czy "ładnie świeci" i jak prezentują się kolory i balans bieli), test z softboxem zobaczyłem tylko raz i to w wersji bardzo roboczej na portrecie 3/4.

Dużo natomiast wiem o synchronizacji lamp i używaniu jej w pełnym słońcu - tylko, że w pełnym słońcu ja nie robię zdjęć, bo modelki mrużą oczy ;-) no chyba, że stosujemy duże ekrany rozpraszające + do tego lampa, ale o tym nie było mowy, bo przecież nie robimy zdjęć na okładkę i sprzętu na sesję nie wozimy półciężarówką ;-)

Z góry przepraszam za wnioski - ale dysponując obecną wiedzą są takie: - lampa jest dedykowana dla bardziej zaawansowanych amatorów.

Rezygnuję zatem z zakupu ww lampy, na rzecz czegoś mocniejszego min.500W, ale już niestety bez mobilnego zasilania.

Jak już coś znajdę, to na pewno się z kolegami podzielę informacją i studyjnymi testami ;-)

Strona 19 z 65 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów